Eiersla

Mijn kippetjes voelen dat het lente/zomer wordt en vieren dit door elke dat een vers eitje te leggen. Omdat er hier een kippetje of 10 rondloopt en dit neerkomt op een 10-tal eitjes per dag heb ik er eiersla van gemaakt. Supersimpel en lekker op een volkoren boterhammetje.

Kook een aantal eitjes hard, laat even afkoelen en plet met een vork. Ik gebruik zelfgemaakte mayonaise (receptje ook op de blog), maar het kan ook met gekochte mayonaise. Neem 1 lepel mayonaise en leng aan met 2 lepels yoghurt. Meng onder de geplette eitjes, werk af met peper, zout en bieslooksnippers.

Kerststronk

Eetdagboekjes, ze werken niet. Hoe ik dit zo zeker weet? Wel, ik wil je even het eetdagboekje laten inkijken van een heeeeeel lieve cliënt van mij, die ik een jaar lang heb begeleid, toen ik nog “klassiek” werkte. Maria heeft intussen afgehaakt. En ik begrijp heel erg goed waarom.

Op huisbezoek bij Maria. Ik kom bij haar al een heel jaar (!!!) op huisbezoek, wekelijks (!!!) en zij houdt elke dag haar eetdagboekje bij (!!!). Dat moet niet van mij, dat moet van haarzelf. De eetdagboekjes van Maria zijn altijd een zaligheid om te lezen, want ze maakt er een soort dagboekje van.

25 december, Kerstmis. Ze start met  “oppassen Maria,  denk aan Els” , dan schrijft ze cava met een koud hapje “lekker”; warm hapje “opnieuw lekker”, warm voorgerecht, soep, hoofdgerecht met gratin, 2 ijspralines, 1 eclaerke met slagroom, mascarpone met framboos en een stuk kerststronk door oma gemaakt. Met daaronder de vermelding “Maria had goede voornemens… helaas”☺

Lieve allemaal, bij mij geen eetdagboekjes meer, nooit meer. Diëten en eetdagboekjes, die werken niet.  Het is echt verschrikkelijk om bij elke hap op te schrijven wat je hebt gegeten. Ofwel vergeet je het te noteren, ofwel ben je er zo op gefocust dat je aan niks anders meer kan denken dan aan dat stomme boekje. Ofwel foefel je een beetje of …

En hoe sluit je een kerstmenu nu het beste af? Met een een nostalgische homemade kerststronk, natuurlijk. Deze is geschikt voor diabeten en een lief dessert voor je lijn. Wil je liever suiker gebruiken en/of echte boter. Dat kan, jij kiest!

4 eieren,  100g sukrin (of andere zoetstof gelijk aan 100g suiker), 75g zelfrijzend bakmeel, 2 el pure cacaopoeder of cankao (Canderel), 1 pakje klopklop, 80 ml halfvolle melk, confituur met minder suiker, kerstversiering (eetbaar of niet)

Neem een diepe bakplaat van 30 x 23 cm en bedek met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren en zoetstof 10 min. tot een luchtig mengsel. Zeef het meel en de cacaopoeder boven het eimengsel en spatel het erdoor. Schep het deeg op de bakplaat en bak 12 min. op 200°C tot hij veerkrachtig aanvoelt. Keer de cake om op bakpapier en snijd de randen recht. Maak een kleine inkeping tot ongeveer halverwege de cake vanaf circa 1 cm van de korte kant. Rol de cake vanaf die zijde strak op in het bakpapier en laat hem op een rooster afkoelen. Klop het poeder van de klop klop met de melk ongeveer 6 minuten tot een vaste massa. Als de cake afgekoeld is, ontrol hem en bestrijk met confituur. Smeer over de confituur ongeveer de helft van de klopklop. Rol de cake terug op en besmeer met de rest van de klop klop (dit gaat het best met een spatel). Werk de stronk af met versieringen naar keuze en bestrooi met een beetje cacaopoeder.

Wokgerecht met sojasaus

Zoals sommigen onder jullie misschien al gemerkt hebben krijg ik regelmatig de kans om producten te testen. Ik ben altijd benieuwd als ik iets nieuw ontvang of in de winkel zie liggen. Ik test het uit, bedenk er SomethingELSe?! gerechtjes mee… en deze deel ik dan met jullie. Zo heb ik een aantal weken geleden een box gekregen van Mrs Sharepa met daarin een aantal producten van Lima. Toen ik nog in een natuur- en dieetwinkel werkte verkocht ik deze producten al en veel klanten waren erg tevreden over het assortiment. Nu zit er in mijn doos Lima sojasaus met minder zout… En daar kan ik nu toch zo blij van worden. We eten allemaal teveel zout. Het zit verwerkt in duizendenéén kant-en- klare producten, beleg, brood, sausjes…. En nu heeft Lima dus een sojasaus op de markt met minder zout. En of ze lekker is? Ik heb er een wokgerechtje mee gemaakt met bami, wokgroentjes en runderreepjes. Om duimen en vingers af te likken. 

 

Wok met bami

 

250 g gemarineerde runder reepjes, 1 paprika, 1 prei wit, 1 wortel,

2 tomaten, 1 eetlepel olie, Provençaalse kruiden, sojasaus, bami 

 

Snij de paprika in dunne reepjes. Snipper de prei fijn en snij de wortel in kleine stukjes.

Verwarm de olie in de wok en bak er de reepjes vlees enkele minuutjes in. Voeg de wortel en de paprika toe en roer goed om. Voeg na enkele minuten ook de prei toe en blijf alles goed omscheppen. Als de groenten half gaar zijn voeg je een scheutje sojasaus toe. Goed blijven omscheppen. Breng het geheel verder op smaak met de Provençaalse kruiden. Voeg hierbij de bami.

 

Virgin Mojito

Zomer in de maand april?! En nog eens vrijdag, dus straks start het weekend. Eentje waar het zonnetje volop aanwezig zal zijn. Tijd voor BBQ en cocktails. Om wat liever te zijn voor de lijn een receptje voor een mocktail op basis van … bruiswater. Geniet ervan!

Voor 1 glas: 2/3 appelsap, 1/3 bruiswater, sap van een halve limoen.  Doe alle ingrediënten in een glas met veel ijs. Garneren met limoenschijfjes en een munttakje. Schol!!!

Photo by Melissa Walker Horn on Unsplash

 

Verloren brood met gebakken appeltjes

Huisje opgeruimd en begonnen met de was en de strijk. Dat kan maar gedaan zijn, hé. Tussen de was en de plas door voor de mannen een berg verloren brood gemaakt. Ik had nog brood over van deze week en weggooien is echt zonde. Vandaar 4 eitjes geklutst met wat melk. Beetje vetstof smelten in de pan. Boterham in het beslagje leggen en bakken in de pan. Opdienen met gebakken appeltjes.

 

Kleurrijke groentenbrochettes

1 paprika, 1 groene paprika, 1 gele paprika, 1 aubergine, 1 courgette, 16 champignons, 8 krielpatatjes, tijm, rozemarijn, oregano, dragon, look, olijfolie

 

Maak de paprika’s schoon en snij in grote stukken. Snij de aubergine en courgette in gelijke grootte. Maak de champignons schoon. Was de krielaardappelen en kook ze even beetgaar. Doe de groenten en de aardappelen in een kom. Besprenkel met olijfolie en schep er de kruiden door. Vergeet peper en zout niet. Laat 2 uur marineren. Prik de groenten en de aardappelen afwisselend op een satéstokje en rooster ze 15 min op de bbq.  

 

Champignongsaté

 

500 g champignons, 3 rode uien, olijfolie, balsamico azijn, look, tijm, basilicum, peper en zout, satéstokjes

 

Maak een marinade van olie, azijn, look, tijm, basilicum, peper en zout. Doe de champignons en de grof gesneden uien in de marinade en schep goed om. Haal de uirokken uit elkaar en laat minstens 15 min rusten. Prik de champignons afwisselend met de ui op een satéstokje en grill 15 tot 20 minuten tot ze gaar zijn.

Naar een idee van Karola’s kitchen

Bloemkoolsteak

1 bloemkool, 1 limoen, look, olijfolie, 1/2 koffielepel honing, paprikapoeder, tijm, oregano, zout en een klemrooster

 

Snij de bloemkool in dikke plakken. Maak een marinade van limoensap met look, olijfolie, honing, paprikapoeder, tijm en oregano en zout. Smeer de marinade op de bloemkoolsteak. Dit kan met een borsteltje, maar eventueel ook met je handen. Laat minstens 15 min rusten. Klem tussen de rooster en grill 20 minuten mooi bruin. 

Naar een idee  van Karola’s Kitchen

Karola's Kitchen - Bloemkoolsteaks en champignonsatés

Foto:2019 Karola’s Kitchen

Slaatje met warme fetakaas

Warm de fetakaas 10 min op in een aluminiumbakje op de bbq. Maak een slaatje met boontjes, ijsbergsla, fijngesneden rode ui, zwarte olijven, olijfolie, een kerstomaatje en verkruimel er de warme feta over.

Varkenshaasje met peperroomsaus, ovenfrieten en salade

Eddy had prijs tijdens de week van de diëtiste. Hij viste het kadoosje met “je lievelingsrecept op de blog in een SomethingELSe?! jasje” uit de kadoosjes. Lang moest hij niet nadenken over het gerecht. Varkenshaasje moest het worden. Met een lekker sausje en frieten. Eddy: jij vraagt… ik draai.

Varkenshaasje met peperroomsaus zonder schuldgevoel, ovenfrieten en salade

Kruid het vlees met peper en zout en laat het korsten in een lepel vetstof. Laat afgedekt bakken gedurende 20 minuten. Ik heb nog een extra pannetje champignons gebakken om te serveren bij het vlees.

Peperroomsausje: 150 ml water, 150 ml melk, 30 g bloem, 1 lepel groene peperkorrels uit bokaal, 1 bouillonblokje, peper en zout

Meng alles koud onder elkaar en breng al roerend aan de kook, de saus begint vanzelf te dikken. Doorkoken is niet nodig, gewoon opwarmen tot gewenste dikte.

Groentesalade maken van 1 krop sla, gekookte bloemkoolroosjes, wortelen, radijsjes, champignons en een gele paprika.

Ovenfrietjes bereiden

Snij het vlees in dunne plakjes en serveer met de saus.