Stoofpotje van kabeljauw

Is dat bij jullie ook? Zaterdag = strijkdag! En omdat we vorige week een weekje naar de Ardennen zijn getrokken is mijn strijkmand vandaag ontploft. Ik weet wat gedaan vandaag.

Terwijl ik me straks op die strijkmand gooi zet ik een visgerechtje in de oven. Zodat ik iets lekkers op tafel heb straks met weinig werk.

Stoofpotje van kabeljauw

Ingrediënten (4 p):

4 stukken kabeljauw, 1 courgette, 1 ui, salie, olijfolie, 2 dl witte wijn, 2 teentjes look, 2 eetlepels paneermeel, 6 eetlepels geraspte kaas.  Voor de afwerking gebakken sojascheuten, gerookte zalmsnippers en blaadjes salie.

Snij de ui, de courgette en de look in blokjes. Snij de salie in fijne reepjes. Stoof de groenten kort in weinig olijfolie, kruidt met peper en zout. Voeg de gesneden salie toe en doe in een ovenschotel.

Spoel de vis en dep droog, kruidt met zout en peper en leg de vis op de groenten. Overgiet met wijn en bestrooi met geraspte kaas en paneermeel. Zet 15 minuten in de oven op 190°C.

Spaghetti SomethingELSe?!

Vrijdagavond, eindelijk weekend! Een dagje vol huisbezoeken en afspraken (ook eentje met ME-time, want dat moet), ook een afspraak voor een vervanging als leerkracht. Want ja, naast diëtiste ben ik ook leerkracht (in opleiding).

Hoe dit is gekomen is een (te) lang verhaal. Maar het komt erop neer dat ik begin 2017 gegaan ben voor mijn droom. Lesgeven!!! Kennis doorgeven aan de jeugd. Ik was al 20 jaar aan het zeggen dat ik in het onderwijs wilde, toen werd ik 45 en dacht, als ik dit nog eens 20 jaar ga vertellen is het te laat. En zo schreef ik me in voor de lerarenopleiding (4 modules, 2 jaar op de schoolbanken, in avondonderwijs, bijna de oudste van al de cursisten, maar met volle goesting)

En maandag mag ik dus weer gaan lesgeven. Het beloofd een pittige opdracht te worden. Tot aan de krokusvakantie. Ik weet wat gedaan dit weekend. Klanten verzetten, lessen voorbereiden, mij inwerken in de nieuwe opdracht… Maar eerst tijd voor een snel gerecht want echt geen zin om uren in de keuken te staan. Met spaghetti scoor ik hier altijd, want dat is het lievelingsgerecht van de echtgenoot.

Spaghetti SomethingELSe?! 

Ingrediënten (4 p):

400 g rundsgehakt, 1 ui, 1 eetlepel olijfolie, 1/2 kg verse tomaten of tomaten uit blik, 200 g champignons, 1 rode een gele en een groene paprika, wortelen, 2 knoflookteentjes, spaghettikruiden, 400 g volkorenspaghetti

Bak het vlees in een antikleefpan zonder vetstof. Was en reinig de groenten. Pel de tomaten, snij de champignons in schijfjes, de ui, tomaten, wortelen en paprika’s in stukjes. Pers de look. Laat de ui kleuren in de olie, voeg look, champignons, wortelen en paprika bij. Roer alles door elkaar en voeg er de kruiden bij. Laat eventjes stoven. Voeg het vlees erbij. Laat zachtjes sudderen gedurende 30 minuten. Kook de pasta gaar en meng met de saus.

Zalig gerecht om het weekend in te zetten (met een glaasje rood voor mij)

 

 

 

 

 

 

Toppings voor in je soep

Serveer je soep met een lekkere topping, zodat je wat extra bite hebt in je soep. Je kan kiezen voor:

  • wat gesnipperde peterselie
  • gegrilde kikkererwten: rooster ze 20 min met olijfolie in de oven om ze lekker krokant te krijgen.
  • groetenslierten. Gebruik een dunschiller met tandjes om de groenten tot sliertjes te snijden, zet een kommetje slierten op tafel.
  • geroosterde pompoenpitten Rooster ze even in olie en kruid ze met gerookte paprika en chilipoeder.
  • groente confetti of salsa van rode, gele en groene paprika blokjes. Frisse krokante blokjes

 

Pastasalade met groene asperges

Kook korte pasta (ik gebruik graag macaroni voor pastasalades) beetgaar en laat afkoelen. Bak in een grillpan de groene asperges. Verdeel wat mini mozzarella, kerstomaatjes en olijven onder de pasta en werk af met de gegrilde asperges. Maak daarbij een sausje van yoghurt met komkommerstukjes, peterselie, munt, basilicum, peper en zout.

 

 

Mexicaanse tomatensalsa

Een salade met wat Mexicaanse invloeden, een groentensalsa. Mexico op je bord is deze zomer weer heel erg hip.


Tomatenpaprikasalsa


Spoel een 10 tal olijven onder koud water en laat uitlekken. Verwijder de pitjes van de tomaten en snij in kleine blokjes. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten van een rode paprika en snij in blokjes. Snipper een rode ui en wat look fijn. Scheur basilicumblaadjes in fijne reepjes. Meng samen met de paprika en tomatenblokjes. Hak de olijven en meng met olijfolie en balsamico azijn onder de salsa. Kruid met peper en zout. Lekker met een donker granenbroodje. 

Garnalensalade

Salade van garnalen, sla, oranje paprika schijfjes en komkommerschijfjes. Maak een cocktailsausje door 1 lepel mayonaise en 2 lepels magere te mengen. Voeg wat tomatenketchup toe. Klaar!

Als variatie kan je ook kiezen voor een klassieke: tomaat garnaal.

Griekse salade

Ik hou van groenten. Echt! Ik sta te stralen in de tuin tussen de tomaten, venkel, rode bieten, boontjes, … en nog meer lekkers dat mijn ventje uit de grond tovert. In de winkel verdoe ik het meeste van mijn tijd in de versafdeling… tussen de groenten inderdaad en toen ik vorig jaar op vakantie was in Portugal ben ik na 3 dagen hotelkost naar een restaurantje gerend op zoek naar een grote verse salade. En ja, daar zijn foto’s van.

Als diëtiste hoor ik heel vaak  “rauwkost, das konijnenvoer”, wil ik vandaag een aantal lekkere eenvoudige salades in de kijker zetten, want Konijnenvoer… daar doe ik niet aan.

Een klassieker: Griekse salade

Sla, tomaat en komkommer in schijfjes, groen en zwarte olijven en blokjes feta. Schik in een bord en doe er wat balsamico azijn over en kruid bij met een lekkere kruidenmix die je ergens in je kast hebt staan (ik gebruik graag een mix van oregano, basilicum, …)

 

Platte Kaastaart

Ingrediënten ( 4p):

500 g (magere) platte kaas, 1 ei, 8 blaadjes gelatine, 1 blikje ananas op eigen nat, 1 doos zandkoekjes (die kan je ook suikervrij kopen), 10 à 12 schepjes zoetstof of suiker, vers fruit naar keuze

Leg plasticfolie in een springvorm en beleg met vers fruit. Maak een mengsel van de platte kaas, eidooier, stijfgeklopt eiwit en zoetstof. Week ondertussen de gelatine in koud water. Warm het sap van de ananas op met de uitgeperste gelatine en voeg bij het mengsel. Giet het deeg in de bakvorm. Beleg eventueel met zandkoekjes. Laat de taart een nachtje opstijven in de koelkast.

Draai de taart voorzichtig om op een bord en open de springvorm.

Mijn lievelingspasta: Pasta vongole

Om het weekend goed te starten: mijn lievelingspasta.

300 g volkoren pasta, 1 tomaat in blokjes, 200 ml witte wijn, 800 g zeevruchten (vongole), olijfolie

Spoel de schelpjes heel goed zodat al het zand eruit is. Droog de zeevruchten goed met keukenrol.

Kook de pasta beetgaar.

Bak de zeevruchten in wat olijfolie. Kruid met peper en zout, voeg de tomaat in blokjes toe en laat koken tot de schelpjes open gaan. Blus met de witte wijn en werk af met basilicum.

 

 

 

Panzanella

Restjes gooi ik niet weg. Alles wordt hier zoveel mogelijk verwerkt in een nieuw gerechtje. Zo ook het stokbrood dat over blijft na een barbecue of wat pistoletjes van de zondagbrunch. Ik zet ze even in de oven met een likje olijfolie. Ondertussen maak ik een salade van alle groenten uit de moestuin, warm geroosterd brood in stukjes eronder en ik heb een lekker lunchgerecht. In Italië noemen ze dit panzanella. Klinkt heerlijk toch?!

Panzanella met tomaten en mozzarella 

ciabatta (of stokbrood), 4 tomaten, ½ komkommer, 1 rode ui, (buffel)mozzarella, zwarte olijven, gerookte ham (type Parmaham), gegrilde aubergines, rucola,  pesto, zwarte peper

Snijd de ciabatta of het stokbrood in stukken. Spoel de tomaten en snijd in grove stukken. Verdeel de tomaten en het ciabattabrood over een bakplaat met bakpapier. Meng er de olie eronder en bak 20 min. in de voorverwarmde oven op 180°C. Schil intussen de komkommer en snijd in stukken. Snijd de ui in fijne ringen. Doe de komkommer en de ui bij de lauwe tomaten en het brood. Voeg nog restjes gegrilde aubergines, schijven gerookte ham en wat rucola toe om de salade goed op te vullen. Schep tenslotte de olijven erdoor. Breng op smaak met peper en gehakte bladpeterselie. Sprenkel Pesto over de buffelmozzarella.