Goed gevulde quiche met broccoli en tomaat, zonder bladerdeeg

Zoals beloofd… Het laatste gerechtje van de wedstrijd tijdens “de week van de diëtiste” is een goed gevulde quiche met broccoli en tomaat.. Je kan er eventueel ook stukjes zalm bijleggen, maar ik had deze keer zin in een vegetarische variant. Bladerdeeg is een erg vet deeg dat standaard gebruikt wordt voor quiches, maar ik doe weer eens SomethingELSe?!, een quiche zonder bladerdeeg dus, erg voedzaam en heel lekker bovendien.

Ik gebruikte deze keer ook Columbus eitjes. Deze kippetjes krijgen een aangepast voer waardoor de eitjes een betere omega 3/6 verhouding krijgen. Lief voor je cholesterol dus.

 

Een tip: leg bakpapier in je ovenschotel dan kan je de quiche er gemakkelijker uithalen en verdelen in punten.

 

Mix 6 eieren met een handvol verse basilicum + peper en zout

Giet in een ovenschotel. Leg gekookte broccoli, tomaten (en zalm) op het eiermengsel. Kruid met peper zout, Italiaanse kruidenmix (oregano, tijm, basilicum…). Leg bolletjes mini mozzarella tussen de groenten en zet 30 min in de oven op 180°C. Klaar!

 

 

Cup cakes

Een aantal jaren geleden organiseerde ik een wedstrijdje tijdens “de week van de diëtiste”. Je kon je lievelingsgerecht in een SomethingELSe jasje laten steken. Ook Sarah had gewonnen. Zij kon niet goed kiezen tussen cake voor haar kindjes of een goed gevulde quiche. Kiezen is verliezen, vandaar dat de 2 volgende receptjes op de blog voor Sarah zijn.

Voedzame cupcakes, SomethingELSe

Ingrediënten: (± 6 stuks)

1 ei, 50 g (magere) plattekaas, 1 koffielepel citroensap, 50 g margarine, 9 g zoetstof, ½ koffielepel vanille-essence, 80 g zelfrijzende bloem

Verwarm de oven voor op 175° C. Roer de vetstof romig. Splits het ei. Vermeng de vetstof met de eidooier, de vanille-essence, het citroensap en wat zoetstof. Voeg er de bloem aan toe en meng goed. Roer er de plattekaas door. Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het beslag. Vul papieren cakevormpjes voor 2/3 met het mengsel. Bak 20 minuten in de oven. Laat afkoelen op een rooster en smullen maar.

Wil je liever cupcakes met suiker, dat kan natuurlijk ook. Ik werk dan altijd met het klassieke beslag: 250 g suiker, 250g boter, 250 g bloem en 4 eitjes. Mengen, in cupcakes gieten en bakken maar.

 

Pollo piccata

Vaak geven mijn cliënten me inspiratie voor receptjes. Cynthia wilde graag een pastagerecht in een SomethingELSe?! jasje. Ik kan dan kiezen voor een klassieke spaghetti bolognaise of macaroni met hesp en kaassaus, niks mis met deze gerechten trouwens, maar voor mijn cliënten doe ik graag een extraatje. Ik koos voor pollo piccata, een gerecht dat ik regelmatig maak tijdens kookworkshops. Kippenreepjes gebakken op een Italiaanse manier, dus geen schnitzel toestanden maar gewoon in bloem draaien en bakken in de pan. Daarna van het aanbaksel een lekker fris sausje gemaakt.   

 

Pollo piccata

 

4 dunne kipfilets, 300 g kerstomaatjes, 1 sjalotje, 2 teentjes knoflook, 1 citroen, 300 g (volkoren) spaghetti, 100 ml witte wijn, kappertjes,

 

Verwarm de oven voor op 150°C. Kruid de kipfilet reepjes met peper en zout en haal door de bloem. Schud de overtollige bloem af. Bak de kipfilets in een beetje vetstof rondom krokant, haal ze uit de pan en zet ze 15 min in de oven, samen met de kerstomaatjes. Laat staan tot de tomaatjes beginnen te barsten.

Bak in de pan waarin je de kip gebakken hebt de fijngesneden sjalot samen met het teentje look. Blus met de witte wijn en het sap van een halve citroen. Schraap het aanbaksel van de bodem en laat inkoken tot het meeste vocht verdampt is. Voeg kappertjes toe.

Kook de pasta beetgaar.
Serveer de pasta met de kippenlapjes en tomaatjes en overgiet met de saus, kruid met peper, zout en mediterrane kruiden zoals basilicum, oregano, …

Feestelijke hapjes

Jullie gaan het niet geloven, maar wij hebben dit weekend alweer een feestje. Na de kerstdagen en nieuwjaar was op 2 januari mijn man jarig en op 3 januari vierde den jongste zijn 19de verjaardag. En we gaan nog even door want dit weekend vieren we de verjaardag van de echtgenoot zijn petekindje. Ze wordt 6, dus dat gaan we vieren met een stuk verjaardagstaart. En omdat ik het leuk vind om een feestje te starten met toastjes en een glaasje bubbels, maakte ik een aantal toastjes die lekker en feestelijk zijn. Zeker proberen!!!!

Beleg een volkoren cracker met (magere) smeerkaas, radijs en walnoot.

Beleg een cracotte met kaas, ajuinringen, kappertjes en augurk.

Beleg een wrap met plakjes gerookte zalm. Werk af met plukjes tuinkers. Rol op en snij de wrap in stukjes.

Beleg een stukje stokbrood met een plakje gerookte heilbot. Werk af met een lepeltje foreleitjes en gehakte bieslook.

Bak fijn gesneden champignons kort op een hevig vuur, in een beetje olie. Breng op smaak met citroensap, peper en veel bieslook. Leg op een geroosterde boterham.

Bak gepelde scampi’s even aan in wat olie. Beleg een stukje ciabatta met tomatenblokjes en tuinkers. Leg er een paar scampi’s bij.

Bak spiegeleitjes van kwarteleieren. Leg een plakje ham op een stukje stokbrood en daarop het eitje. Kruid met paprikapoeder.

Rooster gele en rode paprika’s in de oven, zodat het vel er makkelijk afgaat. Snij het vruchtvlees in reepjes. Schik de paprikareepjes op een stukje stokbrood met een likje pesto.

Snij een komkommer in schijfjes en leg hierop een stukje brie, werk af met een walnoot.

Snij een komkommer in schijfjes, spuit hierop een kruidenkaas (type Philadelpia) en werk af met wat gerookte zalm

Maak spiesjes van kerstomaatje, mozzarella en blaadjes basilicum

Rol een stukje meloen op in een stukje Parmaham, steek vast met een prikker en werk af met een muntblaadje.

Zoals je weet mag je van mij zelf kiezen of je gaat voor een magere of volle variant. Gewoon wat jij lekker vindt.

Coursage (courgette lasagne)

Het is druk in de praktijk deze maand. Heel wat mensen komen terug uit vakantie en willen zo snel mogelijk hun vakantie kilo’s aanpakken. Tel daarbij de vaste patiënten met diabetes en de hartpatiënten, … dan is de agenda snel gevuld. Heerlijk vind ik het! Alleen moet ik er voor zorgen dat ikzelf al gegeten heb voor ik naar de consultatie vertrek, anders wordt het veel te laat om te eten of heb ik een stuk uit de tafel gebeten. Haha!!!

Mijn redding zijn dan ovenschotels (met veel groenten uiteraard) die ik in het weekend klaarmaak en gewoon even hoef op te warmen. Coursage is daarvan een fantastisch voorbeeld.

 

Coursage met cremosa en tomaat


Snij met een kaasschaaf grote plakken van je courgette (deze gebruik je ipv lasagnevellen). Doe een beetje olijfolie in een ovenschotel en beleg met een laagje courgetteplakken.

Mix een potje zachte kaas zijn die je lekker vind, ricotta bijvoorbeeld of feta met een verse tomaat en doe er kruiden bij zoals oregano, tijm, marjolein, basilicum… Proef en voeg toe totdat je een lekker tomatenkaasmengsel krijgt. Peper en zout niet vergeten.

Doe een laag tomatenkaasmengsel op de courgettelaag. Leg hierop weer een courgettelaag, tomatenkaasmengsel en bouw zo op tot een lasagne. Eindig met een tomatenkaaslaag. Zet in de oven op 180°C gedurende 30 minuten. Na het bakken bestrooien met war rucola. Goddelijk lekker!!!

 

Courgette pizzabootjes

Courgette  pizzabootjes

Voor 1 pizzabootje: 1 courgette, 2 tomaten, 4 zongedroogde tomaatjes zonder olie, tabasco, 2 lepels ketchup, oregano, 4 zwarte olijven in ringetjes, magere geraspte kaas, olijfolie, peper, zout, basilicum

Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de courgette in de lengte in 2 en schraap met een koffielepeltje de zaadlijsten volledig weg. Wrijf de buitenkant van de courgettehelften in met olijfolie en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Snij de tomaten in 4 en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Hak het vruchtvlees in kleine blokjes, net als de zongedroogd tomaatjes. Vermeng de gedroogde en verse tomaten met tabasco, ketchup, oregano, peper en zout. Schep het tomatenmengsel in de courgettebootjes. Druk het goed aan. Strooi er de kaas op en werk af met de olijfringetjes. Plaats de pizza 20 min in de oven tot de courgettes klaar zijn en de kaas is gesmolten. Werk af met basilicum en serveer met een salade besprenkelt met balsamico.

 

Naar een idee van Karola’s Kitchen

 

 

Aardbeien-appelconfituur

Ingrediënten:

300 g aardbeien, 1 dl appelsap, 1 eetlepel geleipoeder zonder suiker (type pecplus), 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels zoetstof

 

Bereidingswijze:

Was de aardbeien en verwijder het kroontje. Breng ze met het appelsap en het geleipoeder aan de kook. Kook alles 1min. zachtjes door. Neem de pan van het vuur en roer er het citroensap en de zoetstof door.

Giet de confituur in glazen potjes en sluit luchtdicht af.

De confituur kan 6 maanden worden bewaard.

 

 

Supersimpel zou “de” Jeroen zeggen

Photo by Lucinda Hershberger on Unsplash

Suikervrije confituur

Zomerfruit! Heerlijke aardbeien, bessen, kersen en co liggen in de winkel of hangen misschien wel in jouw tuin. Het moment om er heerlijke confituurtjes van te maken zodat je nog lang kan nazomeren op je bord of boterham. Maar natuurlijk zonder suiker. Hieronder een receptje voor confituur met minder suiker. Ik zelf werk het liefst met Canderel, maar stevia en tagatose zijn zeker ook een goed alternatief.

  

Suikervrije confituur

 

Ingrediënten:

500 ml ongezoet vruchtensap of vruchtenmoes, 6 blaadjes gelatine, 1 dl water, 1 koffielepel citroensap, 7 lepels zoetstof

 

Bereidingswijze:

 

Laat het sap even opkoken. Laat de blaadjes gelatine weken in koud water. Roer ze daarna onder het warme sap. Breng op smaak met zoetstof. Giet in glazen potjes en laat opstijven in de koelkast.

 Photo by Yulia Khlebnikova on Unsplash

Chilli con carne

Ik ga direct een grote kookpot zoeken. De oudste heeft al een tijdje zin in chili con carne. Cowboyvoedsel noem ik het al lachend. Maar de lente laat op zich wachten, het is nog koud ‘s morgens dus dit vraagt om stevige kost. We eten dit graag met stokbrood. 

Chili con carne 

Ingrediënten (6 p):

2 uien, 2  teentjes look, 1 rode paprika, 1 tak groene selder, 1/2 courgette, 1 eetlepel olijfolie, 400 gram rundgehakt, 1 blik gepelde tomaten, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 koffielepels chilipeper, 1 koffielepel kaneel, 1/2 koffielepel gedroogde tijm, 1 blaadje laurier, 1 groot blik rode bonen


Bereidingswijze:

Pel de uien en de knoflookteentjes en snipper alles fijn. Schil de paprika, verwijder  zaad en zaadlijsten, snij het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Snij de selder en de courgette in stukjes. Stoof de uien 10 minuten op een zacht vuurtje tot ze glazig zijn. Zorg dat ze niet beginnen te kleuren. Doe de look en de groenten erbij en stoof alles nog eens 5 minuten. Doe het gehakt bij de groenten en laat het 5 minuten stoven. Giet de tomaten (met het sap) erbij en doe er ook de tomatenpuree bij. Meng alles goed. Voeg de chilipeper toe, samen met kaneel en de tijm. Roer alles goed dooreen. Leg er een blaadje laurier bij. Leg het deksel op de pot en laat 15 minuten pruttelen op een matig vuur. Laat de bonen uitlekken en doe ze in de pot bij de rest. Roer goed en laat nog eens 45 minuten pruttelen. De stoofschotel mag gerust een heel stuk langer sudderen. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.

 


 

Bolcourgette met Provençaalse saus

Mama, vanavond grote fuif!!!

Of er na de fuif vrienden mochten blijven slapen, want iedereen woonde nogal ver en dan konden ze zaterdag rustig naar huis gaan. Natuurlijk mocht dat. Hoe meer vrienden, hoe meer gezelligheid. Omdat iedereen veilig en wel thuis zou komen hadden ze een taxibusje gereserveerd rond 3u00 en zo kwam het dat er 7 man bij ons bleef  logeren.

Een bende 18 jarige die samen verhalen ophalen van de geweldige feestjes die ze hebben gehad de laatste 48 u, met op schoot een kom soep of een bord eten. Zalig, toch… jong zijn.

Nu iedereen is vertrokken kan ik aan het werk. Het ruikt hier naar bier, zweet en jongeren ☺☺☺   Huis verluchten, dekens wassen, luchtmatrassen en veldbedden opruimen, nieuwe beddenlakens leggen, afwasmachine vullen. …

Bolcourgette met Provençaalse saus


Voor 4 personen: 4 bolcourgetten, 400 g rundsgehakt, ei, paneermeel, alle groente restjes van deze week (gele, groene en rode paprika, ui, aubergine, kerstomaatjes…), tomatenpuree, Provençaalse kruiden

Snij het hoedje van de bolcourgette en hol ze uit. Meng het rundsgehakt met het ei, paneermeel en kruid met peper en zout. Kneed het gehakt en rol er balletjes van. (ze moeten in de uitgeholde courgette passen).

Maak een Provençaalse saus: snij alle groenten fijn, laat stoven en voeg kruiden en tomatenpuree toe. Doe de gehaktbal in de bolcourgette, voeg een lepel Provençaalse saus toe en zet de deksel op de courgette. Snij eventueel nog wat extra groenten fijn (ik heb een oranje paprika versneden en wat kerstomaatjes in de ovenschotel gedaan en beleg met de saus. 45 min in de oven op 180°C

Ook lekker als je geen kater hebt. 🙂