Pomme perdu

Pomme perdu

Appel, kaneel, suiker of zoetstof (maar ik maak het zonder), 1 lepel rozijnen

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens in blokjes. Doe de appel samen met wat suiker of zoetstof, wat kaneel, de rozijntjes en 2 el water in een pannetje en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan en laat zo ‘n 15 minuten garen. Hou het mengsel goed in de gaten en voeg indien nodig wat extra water toe. Proef je pommes perdues en voeg eventueel nog wat kaneel toe, naar smaak. Laat even afkoelen en opeten maar.

Je kan deze appeltjes  bewaren in een luchtdicht doosje in de koelkast. Je kan ze toevoegen bij yoghurt, gebruiken als broodbeleg of op je pannenkoek.

Karamelappeltjes

Appeltjes. Ze zijn zo veelzijdig. Je kan er echt alle kanten mee uit. Je kan ze verwerken in een cake (receptje kan je vinden op mijn foodblog “Aan tafel” op mijn website), als tussendoortje kan je ze verwerken in warme verwennerij, Warme appel en blauwe bessen (uit de diepvries) met een soeplepel havervlokken en een koffielepel speculaaskruiden (of kaneel). Alles mengen en een minuutje in de microgolf. Mmmmmmm heerlijk én het hele huis ruikt naar gezelligheid.

Voor de kindjes maak ik karamelappeltjes, naar een recept van mijn collega Carolien Vreysen (eigenlijk ook toegelaten voor grote mensen)

Karamelappeltjes van collega Carolien

Voor 10 karamelappeltjes:

10 kleine zoete appels, 250ml kokosmelk, 4 el bruine suiker (als je echt geen suiker mag kan je dit perfect vervangen door Sukrin (bruine suiker op basis van zoetstof, te koop in natuur en dieetwinkels) en 1 koffielepel maiszetmeel

Was de kleine appels en dep droog. Steek stokjes in de appels. Verwarm een kookpot op een laag vuur. Voeg de kokosmelk toe. Meng de bruine suiker er onder. Voeg het maiszetmeel toe, maar zeef het zodat je geen korrels in je karamel krijgt. Roer goed.

Verhoog het vuur zodat het mengsel begint te koken. Laat zo’n 3 à 5 minuten doorkoken terwijl je er in roert. Zet het vuur op een lage stand. Plaats het deksel op de kookpot en laat de karamelsaus sudderen. Normaal brandt de karamelsaus niet aan (in tegenstelling tot de traditionele karamelsaus), waardoor je er maar af en toe in moet roeren. Na 20 minuten begint het mengsel vaster te worden. Als je met een siliconen spatel over de bodem wrijft, merk je dat het er een saus begint te vormen. Zet de karamelsaus van het vuur. Het is normaal dat deze nog (zeer) loperig is. De daaropvolgende 5 minuten gaat de karamelsaus snel opstijven. Hou de karamelsaus in de gaten. Zodra deze stevig genoeg is, giet je een beetje karamelsaus (± 2 el) met een lepel over de appel. Plaats de karamelappels op een schotel of bord. Feestje!!!

 

Broodje caprese

Broodje caprese

Neem een restje stokbrood of pistolets (van het zondagsontbijt) en snij in de helft. Druppel er een beetje olijfolie over, snij een bolletje mozzarella in plakjes en beleg de broodjes. Werk af met schijfjes tomaat en zet even in de oven tot de kaas is gesmolten.

Ideaal om restjes op te werken en heel lekker met de Virign Sangria op een zonnig terras

Virgin sangria

Gisterenavond nog genoten van een broodje caprese, bereid door de jongste, dan is het nog lekkerder natuurlijk. Wie me goed kent weet dat ik daarbij graag een aperitiefje drink. Tegen een lekker koude sangria met veel vers fruit zeg ik niet snel neen.

Ik heb een lekker alternatief zonder alcohol: virgin sangria met bosvruchten. Ik heb deze op vakantie gedronken op een terrasje in de Ardennen samen met mijn 3 mannen. Lol dat we hadden als er een besje vast kwam te zitten in het rietje. Effe blazen en je kon weer verder of als je meer geduld hebt eerst de besjes oplepelen en dan pas opdrinken. Serveren met heel veel ijs, zodat hij lekker koud is.

Alcoholvrije sangria

750 ml druivensap, 50 ml sinaasappelsap, 60 ml citroensap, een likje limoen, bosbessen, st-jansbessen, frambozen, braambessen, een paar takjes munt en ijsblokjes.

Was het fruit en maak de besjes los van de takjes. Doe ijsblokjes in een grote kom. Giet al het sap in een kom. Voeg het fruit toe en serveer met een rietje, een lange lepel en een takje munt. Als hapje erbij kies ik voor een home made broodje caprese.

 

Tian van courgette en tomaten

Liefde voor ovenschotels, ze zijn simpel, weinig werk, boordevol vitaminen en heel lekker. 

In dit recept werk ik met restjes zomergroenten uit de diepvries op. Het kan natuurlijk ook met verse courgetten en tomaten. Je kan ook variëren door er aubergineschijfjes aan toe te voegen. Jij kiest!

Maak schijfjes van de courgettes en de tomaten en zet ze om en om in een ovenschotel. Kruid met peper, zout en Italiaanse kruiden. Je kan dit zo in de oven plaatsen op 180°C gedurende 20 minuten en dan serveren met aardappelen en vlees.

Of je kan het gerecht ook pimpen door er magere geraspte kaas over te strooien en in de oven zetten.

Bij gebrek aan kaas heb ik eens kippenchipolataworst in stukjes gesneden en deze op de ovenschotel gelegd. Even in de oven plaatsen op 180°C. Dat was een topper, zelfs de jongste zoon die eigenlijk geen courgette lust at alles op.  

 

 

Groentenwok met kip en pasta

We beginnen een moestuin zeiden we een paar jaar geleden en we trokken naar de markt voor wat plantjes. Zo hebben we ook één courgetteplantje, maar dat plantje maakt volgens mij overuren. Ze ontploft denk ik wekelijks met mooie ronde stevige courgettes. Maar wat doet een mens er allemaal mee. Je kan toch niet ganse dagen soep staan koken of versnijden om in te vriezen. Vandaag kieperde ik ze in de wok met wat pasta en kip. 

 

Wok met broccoli, courgette, kip en pasta

 

Kook de pasta (ik heb oortjespasta gebruikt) samen met de broccoli gaar. Wok intussen de kippenreepjes goudbruin en hou apart. Snij de courgette in blokjes en wok ze gaar, hou apart. Wok tenslotte wat uien, look en tomaten. Voeg de courgette, de kip, pasta en broccoli toe. Laat nog even doorwarmen. Kruid met peper, zout en voeg een bouillonblokje toe voor de smaak.

 

 

 

Marokkaanse gehaktballetjes

Marokkaanse gehaktballetjes (met lekkere kruiden) 

Speciaal  voor de zusjes en hun mama die trouwe cliënten zijn in mijn praktijk en dol zijn op dit hapje tijdens hun spelletjesavonden. Vanaf nu nooit meer zoeken naar het recept.

200 g kippengehakt of rundsgehakt, 1 sjalot, komijnpoeder, ras el hanout (Marokkaanse kruiden te verkrijgen in de supermarkt of een Marokkaanse kruidenierszaak), 1 lepel paneermeel, peper, zout, tijm

Snipper de sjalot fijn. Meng paneermeel, komijn, ras el hanout en het sjalotje door het gehakt. Kruid met peper en zout. Vorm kleine balletjes van het gehakt. Bak de gehaktballetjes goudbruin in olijfolie. Schep wat (suikervrije) confituur op een lepeltje en leg er een gehaktballetje op. Werk af met een takje tijm.

Bolcourgette met pasta

Ik heb er op de markt een beetje voor moeten zagen, want mijn man vindt ze niet lekker, alleen in soep dan, maar er staat dus toch een plantje bolcourgettes in de tuin. (de vrouw wint altijd of zoiets, hahaha)

Een makkelijke groente om te kweken, je hebt er weinig omkijken naar en zodra de bolcourgettes er aankomen is hij niet meer te stoppen. Ik vind ze lekker op de klassieke manier gevuld met gehakt, ik ga er een paar snijden en invriezen voor in de soep deze winter (dan is mijn man ook content), maar ik moet er natuurlijk ook SomethingELSe?! mee doen, hé.  Dus ga ik ook een lauwe courgettesalade met kipblokjes maken afgewerkt met broodcroutons en van de laatste stukjes courgettes ga ik rollen in parmaham en dan even in de oven schuiven.

Bolcourgette met pasta

Voor 4 personen: 4 bolcourgetten, 400 g rundsgehakt, ei, paneermeel, zongedroogde tomaten, ajuintje, Provençaalse kruiden en spaghetti

Snij het hoedje van de bolcourgette en hol ze uit met een lepel. Snij de stukjes courgette klein en meng met het rundsgehakt, het ei, paneermeel en kruid met peper en zout. Kneed het gehakt en rol er balletjes van. (ze moeten in de uitgeholde courgette passen).Zet in een oven op 180°C gedurende 45 min.

Ook lekker met een tomatensausje, maar ik ging deze keer voor de pure smaken

Tomaten courgettesoep

 

Weet je wat ik niet leuk vind aan werken op verplaatsing? Een brooddoos met saaie boterhammen. Wie wordt daar nu blij van? Als je ‘s middag het doosje opendoet ligt alles er rommelig bij, want nee, mijn boterhammen blijven niet mooi netjes in de doos liggen. Die maken een rondedans tussen de kaften en boeken die ik mee heb, waardoor je het beleg tussen de boterhammen mag puzzelen.

Die brooddoos kan je ook vaak niet in een koelkast zetten waardoor de boterhammetjes ook niet echt meer fris zijn. En dan heb ik het nog niet over het saaie beleg: hesp, kippenwit, kalkoensalami… Slaatjes neem ik sowieso niet mee, want daar krijg je alleen maar zompige boterhammen. Van confituur en choco ben ik niet echt fan, want eigenlijk hou ik niet zo van zoet. En kaas staat al een paar jaar niet meer op mijn menu, wegens intolerantie voor caseïne.

 

Wat was ik bij toen ik gisteren in het keukentje van de school een microgolf heb ontdekt. Dit toestel wordt mijn redding tijdens de middagpauze. Soep, lekker in de winter, boordevol vitaminen, je kan variëren met geuren, smaken, kruiden, met of zonder een boterhammetje of cracotte erbij, snel klaar … Nu alleen nog op zoek naar een grote lekvrije beker om alles mee te nemen zonder dat de cursussen onder de soep hangen.

 

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote soepketel. Pel 3 grote uien en snijd ze in grote stukken. Stoof ze aan in de olie. Voeg look(poeder) bij de uien. Snijd 1 courgettes in de lengte in twee en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukken en stoof het aan met de uien en knoflook. Haal de kroontjes van 15 tomaten. Snijd ze grof en doe de stukken bij de rest van de groenten. Doe de tijm, rozemarijn en laurier in de soepketel en giet er 2 liter water bij. Doe er de 4 vetarme blokjes bouillon bij. Laat de soep ongeveer een uur pruttelen onder deksel op een laag vuur.

Haal de kruiden uit de soep. Mix met een staafmixer.

 

Granola

In de praktijk zie ik heel wat mensen die kiezen voor een alternatief ontbijt. Een beetje wegstappen van de traditionele boterhammetjes met kaas of confituur (waar uiteraard ook niks mis mee is), maar soms is het gewoon fijner om te ontbijten met fruit, een melkproduct en een graanproduct. Voor dat graanproduct wordt er vaak granola gekozen. Zelfgemaakt met agavestroop of honing of gekocht en dan bevat het vaak veel suiker en vet. Dat maakt de granola voedzamer en gaan ze een hogere verzadiging geven. Wil je liever een granola met wat minder suiker, dan ben je denk ik wel blij met dit recept. Granola zonder suiker, agavesiroop, honing of andere suikers.

Je kan deze granola eten als ontbijt, maar het is ook erg verzadigend voor lichaam en geest als je eens een grabbeltje granola neemt uit de pot als tussendoortje. Ik weet zeker dat je ze hemels lekker gaat vinden.

Granola zonder suiker, honing of agavestroop

Cashewnoten, amandelnoten, pecannoten, hazelnoten (van elke notensoort neem ik 1 tas) + 3 tassen havervlokken, suikervrije appelmoes (zelfgemaakt van appels en kaneel) + ½ koffielepel kaneel

Hak de noten grof en doe alles samen met de havervlokken in een grote kom. Voegsuikervrije appelmoes en kaneel toe en roer grondig om zodat alles onder een laagje appelmoes zit.Leg een bakpapier op de ovenplaat. Spreid het mengsel gelijkmatig over heel de bakplaat.

Opgelet: Omdat er geen olie is toegevoegd kan je niet alles in één keer bakken!

Je bakt in drie keer en haalt telkens de gebruinde granola weg met een spatel.

De oven voorverwarmen doe ik niet. Dus zet de bakplaat in de oven en begin met 20 minuten op 180°C. Haal de gebruinde granola van de randen weg met een spatel en schep op een bord om af te koelen. Roer de rest van het mengsel om en bak nog eens 10 minuten. Schep weer de gebruinde granola over op het bord en roer de rest om. Het laatste baksel is in ongeveer 5 minuten klaar.

De granola wordt pas krokant als deze volledig is afgekoeld. Doe in een grote glazen bokaal en geniet van een zalig ontbijt !