Panzanella

Restjes gooi ik niet weg. Alles wordt hier zoveel mogelijk verwerkt in een nieuw gerechtje. Zo ook het stokbrood dat over blijft na een barbecue of wat pistoletjes van de zondagbrunch. Ik zet ze even in de oven met een likje olijfolie. Ondertussen maak ik een salade van alle groenten uit de moestuin, warm geroosterd brood in stukjes eronder en ik heb een lekker lunchgerecht. In Italië noemen ze dit panzanella. Klinkt heerlijk toch?!

Panzanella met tomaten en mozzarella 

ciabatta (of stokbrood), 4 tomaten, ½ komkommer, 1 rode ui, (buffel)mozzarella, zwarte olijven, gerookte ham (type Parmaham), gegrilde aubergines, rucola,  pesto, zwarte peper

Snijd de ciabatta of het stokbrood in stukken. Spoel de tomaten en snijd in grove stukken. Verdeel de tomaten en het ciabattabrood over een bakplaat met bakpapier. Meng er de olie eronder en bak 20 min. in de voorverwarmde oven op 180°C. Schil intussen de komkommer en snijd in stukken. Snijd de ui in fijne ringen. Doe de komkommer en de ui bij de lauwe tomaten en het brood. Voeg nog restjes gegrilde aubergines, schijven gerookte ham en wat rucola toe om de salade goed op te vullen. Schep tenslotte de olijven erdoor. Breng op smaak met peper en gehakte bladpeterselie. Sprenkel Pesto over de buffelmozzarella.