Paëlla

Ik geef het toe. Hier kruipt enorm veel werk in, maar als je eens heel veel tijd hebt om in de keuken te staan zou ik niet twijfelen. IK heb altijd teveel, dan gaat er een portie naar mijn ouders en mijn schoonouders en een extra portie in mijn diepvries. Soort van mealpreppen.

1,5 liter kippenbouillon, 2 uien, look, 3 rode paprika’s , 150 g mosselen, 500 g inktvistubes, 250 g rauwe gamba’s , olijfolie, 8 kippenboutjes, kippenkruiden, paprikapoeder, saffraan, 500 g Spaanse rijst voor Paëlla, 200 ml witte wijn, 200 g erwten, peper en zout

Maak een pot kippenbouillon (blokje in water). Pel de uien en snipper ze grof.  Pel en plet de look. Snij de stukken paprika in grove stukken.

Spoel de mosselen en snij de witte ‘inktvistubes’ met een scherp mes in ringen van een kleine centimeter breed. Verwijder het pantser en het staartstukje van de gamba’s. Laat de kop eraan zitten. Snij van de kop tot bij de staart en verwijder het darmkanaaltje dat je daar aantreft.

Verhit een grote pan op een hoog vuur. Schenk olijfolie in de pot en bak de gamba’s kort. Draai ze na een minuut al om en vis ze kort nadien uit de olie. Binnenin zullen ze nog niet doorbakken zijn. Hou de kortgebakken gamba’s opzij, tot wanneer je de paella afwerkt.

Strooi een flinke snuif kippenkruiden over de kippenboutjes. Leg ze meteen in de pan. Zet indien nodig het vuur een beetje zachter. Bak de boutjes gedurende ongeveer 10 minuten Draai ze tussendoor af en toe even om, tot de kip een egaal goudbruin kleurtje heeft.

Schuif de boutjes opzij neem de boutjes even uit de pan.

Nu is de inktvis aan de beurt. Bak de bleke ringen tot ze een krokant randje krijgen.  Schep ze uit de pan. Schenk indien nodig wat extra olie in de pan. Doe er de stukken ui in en stoof ze glazig.

Strooi paprikapoeder op de uien, daarna de saffraan. Roer en voeg de stukken paprika toe.

Meng alle ingrediënten samen: de boutjes, de inkvisringen, de ui en de paprika.

Strooi de paellarijst in de pan en roer. Stoof de rijst gedurende een paar minuten.

Giet de witte wijn in de pan en roer. Nu stopt het ‘bakken’ en met een spatel kan je alle smakelijke aanbaksels losroeren.

Kort nadien giet je het grootste deel van de bouillon in de pan. Laat de rijst ongeveer 20 minuten sudderen. Roer regelmatig even met een houten lepel. De rijst op de bodem van de pan mag gerust een beetje karamelliseren. Voeg indien nodig wat extra bouillon toe. Beslis ook zelf of je houdt van rijst die nog wat ‘beet’ heeft, of rijst die een stuk zachter gegaard is.

Strooi de erwtjes in de pan en verdeel de mosselen bovenop de rijstschotel. Leg er ook de voorgebakken gamba’s bij. Laat de schelp- en schaaldieren garen en roer de paella af en toe voorzichtig om.

Controleer of de mosselen gaar zijn. Proef de paella en kruid de bereiding met wat peper en weinig zout.

Receptje beetje van Jeroen, beetje van mezelf.

curry van zoete aardappel met kikkererwten

Een lelijke foto… dan weet je dat het heel lekker was en ik snel moest zijn om er een foto van te kunnen maken. Anders had ik een foto van een leeg bord.

Kipfilet in reepjes aanbakken in een wok en kruiden met flink wat kipkruiden. Zoete aardappel in blokjes toevoegen samen met wat paprikareepjes. Laat rustig sudderen en kruid met 1,5 koffielepel currykruiden en koriander. Voeg wat water toe aan het geheel (of kokosmelk). Als de zoete aardappel gaar is voeg je een blik kikkererwten toe.

Ik gebruik water in plaats van kokosmelk want … Ik lust geen kokos.

 

Goulash

Goulash is een mooi alternatief voor een keteltje klassieke Vlaamse karbonaden. Lekker met gekookte aardappelen of rijst.

1 kg rundsstoofvlees, 750 ml kalfsfond, 2 uien, 2 rode paprika’s ,  cayennepoeder, 80 g geconcentreerd tomatenpuree, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tij, vetstof, peper en zout

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt daarin een beetje vetstof.

Kruid de stukjes vlees intussen met zout en wat peper.

Bak de stukken vlees in de hete vetstof. Zorg ervoor dat het rundvlees een goudbruin korstje krijgt. Het hoeft binnenin nog niet gaar te zijn. Zodra het vlees een korstje heeft, haal je het uit de pot en hou je het aan de kant. Zet ook de stoofpot met de aanbaksels van het vlees even aan de kant.

Pel de uien, snij ze in schijfjes. Schil de paprika’s, snij ze in reepjes.

Stoof de uiringen en de reepjes paprika in de pot waarin je het vlees hebt gebakken. Roer de groenten regelmatig om en kruid ze met een cayennepeper. Opgelet: pittig!!

Voeg er de tomatenpuree bij. Laat het groentemengsel opnieuw kort bakken.

Voeg de stukjes vlees toe en schenk er de kalfsfond bij. Voeg de blaadjes laurier toe, samen met de tijm..

De stoofschotel smaakt heerlijk met rijst. Ik koos voor de zakjes van Uncle Benz, die zijn in 2 minuten klaar in de microgolf.

Vol-au-vent

Jip!! Zijt maar zeker. Dit is lijnvriendelijke vol-au-vent met (oven)frietjes

Snij de ui, wortel en selder grof. Stoof aan in een grote pan met 1 koffielepel olijfolie. Voeg 1 l water en het bouillonblokje toe, kruid met peper en zout en breng aan de kook. Voeg de kip toe, zet het vuur iets zachter en laat 15 minuten pruttelen, net onder het kookpunt, tot de kip gaar is.

Verwarm de oven voor op 225°C. Schil de aardappelen, snij ze in frieten. Doe ze in een ruime diepvrieszak en doe er 2 koffielepels olijfolie bij. Kneed de zak, zodat alle frieten een laagje olie krijgen. Spreid de frietjes uit op een bakplaat en bak ze gedurende ongeveer 30 minuten in de oven, tot ze goudgeel en krokant zijn. Schep halverwege de baktijd eens om.

Haal de kip uit de bouillon. Laat afkoelen. Zeef intussen de groenten uit de bouillon. Hou de helft van de bouillon apart voor de saus: wat overblijft kun je invriezen om te gebruiken voor soep, bijvoorbeeld. Pluk de kipfilets in hapklare stukjes. Rol balletjes van het kalfsgehakt. Snij de champignons in stukjes.

Breng de bouillon die je apart hebt gehouden weer aan de kook. Voeg de balletjes toe en wacht tot ze boven drijven. Voeg de kipstukjes toe, de champignons en de melk. Los het maïszetmeel op in 2 eetlepels koud water en bind er de saus mee. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Verdeel de vol-au-vent over individuele kommetjes, serveer met de ovenfrietjes en met gemengde salade.

  • Foto Libelle Lekker.be

Stoofvlees

Op vraag van een cliënt die zin had in vlaamse klassieker: stoofvlees

Lekker met hasselbackpatatjes (zie eerdere post) of ovenfrietjes met een witlofsalade.

Rundsstoofvlees

Ingrediënten (4 p):

400 g rundstoofvlees, 1 ui, 1 eetlepel azijn, 2 lepels vetstof, maïzena, laurier, tijm, kruidnagel, peper

Bak het stoofvlees aan in weinig vetstof. Doe er de fijngesnipperde ui bij. Doe er de kruiden en de azijn bij. Voeg ook wat water toe. Dek af en laat minstens 60 min stoven. Bind de saus eventueel met maïzena.

Ik vind het ook altijd lekker om als binding een boterham met mosterd te gebruiken. Gewoon als laatste op het stoofvlees leggen en laten inkoken. Dan heb je de maïzena natuurlijk niet nodig.

Foto: Solo.be

 

 

 

stoofpotje van kip met volkoren strikjespasta

De zoon wilde koken vandaag. En daar zeg ik geen neen tegen natuurlijk! Niets zo leuk als zelf met de voeten onder tafel mogen schuiven.

Een echt receptje heb ik niet gekregen. Ik kan alleen melden dat het overheerlijk was. Kipblokjes in een groententomatensaus met volkoren strikjespasta. Kleur op je bord!

 

Luikse salade

Najaar, nazomer… ik heb nog wel zin in salade, maar er mag ook iets warms tussenzitten van mij. De gebakken spekuitjes maken het gerechtje af!!

De tip van de uitjes komt van Karola’s Kitchen

Krieltjessalade met prinsessenboontjes, spekjeuitjes en ei

Kook 600 g prinsessenboontjes beetgaar en laat uitlekken. Kook 4 eieren hard. Pel de eitjes en snij in 2. Verhit 1 lepel olijfolie en bak 500 g krielaardappeltjes goudbruin.

Snijd een rode ui in dunne, halve ringen. Verhit 1 lepel olijfolie in een pan met antikleeflaag en bak de ui tot ze bruin kleurt en krokant is. Zet het vuur laag en voeg 1 koffielepel balsamico azijn, 1 koffielepel sojasaus en een halve koffielepel paprikapoeder  toe. Tadada: spekuitjes!!!

Meng de krielaardappeltjes, de boontjes, en de spekuitjes onder elkaar. Werk af met wat rode ui snippers. Schik de uitjes op de salade en werk eventueel af met een dressing.

Mugcake

September! En het is ’s morgens al wat frisser. Dan lust ik graag een warm ontbijtje. Maar ik heb dan meestal geen tijd voor pannenkoeken en co. Het moet snel gaan en dan is mugcake mijn allerbeste vriend.

Wat heb je nodig voor een grote tas?

1 banaan, 1 ei, 4 lepels havermout of granola met choconibs, kaneel

Plet de banaan en meng met ei, kaneel en havermout. Giet in een grote koffietas (mok) en plaats in de microgolf. Naargelang de sterkte van je microgolf kan dit variëren. 2 minuten is vaak voldoende, is de cake nog te smeüig dan zet je nog een minuutje terug.

Geen werk, toch!

hartige cake

Ook in het gekke jaar 2020 start er een nieuw schooljaar. En zoals je weet hou ik niet zo van boterhammen. Niet dat ze ongezond zouden zijn, want dat klopt natuurlijk niet. Brood zit boordevol koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. Dit hebben we allemaal dagelijks nodig om goed te kunnen functioneren… Maar ik vind boterhammen saai en eigenlijk niet zo lekker meer als ze een hele voormiddag in mijn boterhamdoos hebben gezeten.

Nu heb ik daar een oplossing voor gevonden want… ik lust wel cake. En ik lust graag groenten en kip en olijven en ham en … dus deed ik eens gek en maakte ik een hartige cake. Lekker als lunch, eventueel met een kommetje soep… Maar ook heel lekker als aperitiefhapje ipv chips en nootjes.

De inspiratie kreeg ik op vakantie bij Veerle (Maison Cavato)

Hartige cake: 3 eieren, 150 g bloem, 1 zakje bakpoeder, 80 ml olie, 130 ml melk, 100 g magere geraspte kaas (20+)

Vulling: 50 g gedroogde tomaten, 3 lepels tapanade, basilicum, peper

Meng eieren en bloem. Voeg olie en melk toe. Kruid met peper en voeg de tapanade en de geraspte kaas toe. Snipper wat basilicum onder het beslag en giet in een cakevorm. Zet de cake 45 min in een voorverwarmde oven op 180°C.

Je kan zoveel variëren met de vulling als je zelf wil:

  • met courgette en paprikablokjes
  • met broccoli en ham
  • met gerookte kipblokjes en currysaus
  • met olijven, gandaham en mozzarella

tiramisu

Ik weet het, alweer een Italiaans gerechtje. Ik geef het toe. Ik hou van dit land, ik hou van Italiaans eten en ik hou van hun gastvrijheid. Neh!

Tiramisu: (vetarm en suikervrij, dus ook geschikt voor lijners, diabeten en hartpatiënten) 

100 ml sterke koffie (zonder suiker), 1 theelepel rum essence, 8 suikervrije koekjes,2 eiwitten, 60 gr Philadelphia kaas light natuur, 1 eetlepel zoetstof, 1 theelepel vanille essence, 1 eetlepel cacaopoeder ongezoet, 1 snuifje zout.

 

Meng de koffie en de rum essence in een diep bord. Verkruimel de koekjes in het bord en laat 10 minuten trekken. Klop intussen de eiwitten stijf met het snuifje zout.

Meng de zoetstof en de vanille essence met de Philadelphia kaas. Spatel er voorzichtig de geslagen eiwitten door. Verdeel de geweekte koekjes over 2 glazen schaaltjes en lepel er het kaas/eiwitmengsel over. Zet 4 uur in de koelkast. Bestrooi vlak voor het opdienen met het fijn gezeefde cacaopoeder.

Photo by Chinh Le Duc on Unsplash