Chocolade cake

Chocolade cake is mijn lievelingsgebak. Voor chocolade mag je me altijd wakker maken zeg maar. Deze cake is redelijk zwaar. Een klein stukje geeft al een heel tijdje voldoening. Ga op zoek naar je verzading en geniet optimaal!

50 g vetstof, 300 g bruine suiker, 2 eiwitten, 150 g zelfrijzende bloem, 3 lepels ongezoete cacaopoeder, halve koffielepel bakpoeder, halve koffielepel bicarbonaat, 250 ml melk, poedersuiker en cacao om te bestrooien

Beboter een ronde cakevorm van 20 cm doorsnede. Roer de vetstof en de suiker tot een luchtige créme. Voeg de eiwitten toe en spatel ze goed onder het beslag tot dit dik wordt.

Doe de bloem, de cacao, bicarnbonaat en het bakpoeder in een andere kom. Voeg de melk en het eiermengsel voorzichtig toe.

Bak de cake 1 uur in de oven op 200°C. Laat he afkoelen en bestrooi met poedersuiker en cacaopoeder.

Omgekeerde perentaart

Ik heb de schijfjes peer een likje karamel gegeven, ik vind dat erg lekker. Is de taart klaar, draai hem m en serveer met yoghurt. Dit taartje valt voor mij onder genotsvoeding, belangrijk om je smaaksensatie te ontdekken en te stoppen als het niet meer optimaal smaakt.

2 lepels honing, 2 lepels bruine suiker, 2 grote peren;4 lepels vetstof, 50 g suiker, 3 eiwitten, 125 g zelfrijzende bloem, walnoten

Schil de peren en snij in schijfjes. Smelt de honing met de bruine suiker in een pan. Bekleed een ronde cakevorm met bakpapier en giet de siroop erin. Schik de schijfjes peer hierop.

Roer de vetstof en de suiker tot een luchtige créme. klop de eiwitten stijf en spatel ze met de bloem door het beslag. Schep het mengsel over de peren. Bak de taart 50 minuten in de oven op 175°C tot hij mooi gerezen is. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm. Werk af met de walnoten.

Rozijnen honingbrood

Dit brood bevat yoghurt. Deze zorgt voor de mooie lichte, witte binnenkant. Serveer met boter en confituur. Lekker als ontbijt, maar zeker ook geschikt als voedzaam tussendoortje.

250 g zelfrijzende bloem, 1,5 koffielepel bakpoeder, halve koffielepel bicarbonaat, halve koffielepel zout, 400 ml yoghurt, 2 eiwitten, 90 g rozijnen, 2 lepels honing, vetstof

Doe de bloem met het bakpoeder, bicarbonaat en het zout in een grote kom. Klop de yoghurt met de eiwitten en roer ze met de rozijnen en de honing door het beslag.

Schep het deeg uit de kom en doe het in een diepe schaal, bedekt met een vel plastic vershoudfolie. Gebruik een schaal die het deeg voldoende ruimte laat voor het rijzen!

Laat het deeg zo’n 40 minuten rijzen op een warm plekje in huis, zonder temperatuurschommelingen. Het volume van de massa verdubbelt ongeveer.

Beboter een bakvorm voor 1 kg brood en giet het mengsel erin.

Bak het brood op 200°C tot het 20 minuten goudbruin kleurt. Controleer regelmatig even, want de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven. Tip: Wanneer je op het brood tikt, en je hoort een holle klank, dan is het gaar.

Laat het brood afkoelen en haal het uit de bakvorm. Ik lust het heel graag als het broodje nog wat warm is.

Bosbessensoufflé

Zalig lekker zomerfruit! Kies voor stevig, sappig fruit. Dit receptje bevat slagroom en fruit, het is dus genotsvoeding. Eet er zoveel van als je zelf wilt, denk aan je smaaksensatie. Als het minder goed smaakt als de eerste hap, is het een goed idee om te stoppen met eten.

Je kan de suiker ook vervangen door een zoetstof met 1/1 verhouding zoals tagatesse of Canderel Sucralose.

750 g bosbessen, 175 g suiker, 2 eiwitten, 125 g poedersuiker, 300 ml slagroom

Bedek een schotel met bakpapier. Het moet 5 cm boven de rand uitkomen. Kook de bosbessen met de suiker tot ze zacht zijn en pureer ze. Druk ze door een zeef en zet in de koelkast.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de poedersuiker. Sla de slagroom stijf. Doe de gepureerde bosbessen in een grote kom en spatel geleidelijk het eiwit en de room erdoor. Giet het mengsel in het vormpje, strijk het oppervlak glad en laat een aantal uren opstijven in de koelkast. Verwijder het papier en dien ijskoud op.

Cappucino cakejes

Deze cakejes worden bij voorkeur geserveerd in mokkasaus. Ze zijn de ideale afsluiter voor een etentje, maar ook gewoon lekker bij de koffie. Ze zijn niet zo groot, dus klein, lekker en fijn.

2 lepels vetstof, 2 lepels bruine suiker, 2 eiwitten, 5 g zelfrijzende bloem, 6 lepels melk, 1 koffielepel koffie extract, 1/2 koffielepel cacaopoeder.

Voor de saus: 300 ml melk, 1 lepel bruine suiker, 1 koffielepel koffie extract, 1 koffielepel koffielikeur, 2 lepels maïzena

Vet 4 kleine cakevormpjes in.

Maak een beslag van vetstof en suiker. Voeg de eiwitten toe. Zeef de bloem en schep door het beslag. Voeg geleidelijk de melk, het koffie extract en de cacaopoeder toe.

Verdeel het mengsel over de vier vormpjes. Dek ze af met dubbelgevouwen bakpapier, bind stevig vast en wikkel nog eens in aluminiumfolie. Zet de cakejes in en pan met water zodat ze half onderstaan. Dek de pan af en kook de cakejes 30 minuten.

Doe ondertussen voor de saus de melk, de suiker, het koffie extract en een beetje koffielikeur in een kookpot. Mix de maïzena met water en doe bij het mengsel. Breng de saus al roerend aan de kook tot ze dik wordt. Draai het vuur lager en kook de saus nog 3 minuten.

Neem de cakejes uit het water. Verwijder de folie en het papier, haal de cakejes uit de vorm en zet op een bordje. Giet de saus erover en serveer direct.

Honingappelsienen

Ik zag dat er niet zoveel dessertjes op mijn pagina staan. Tijd om daar verandering in te brengen. Want genotsvoeding is een balsem voor de ziel. In dit gerechtje combineer ik appelsienen met gember. Dat is echt verrukkelijk lekker. Gemalen gember en een scheutje sinaasappellikeur vormen de “finishing touch”. Heerlijk dessertje voor een zomerse bbq.

4 lepels honing, 1 koffielepel kaneel, 1/4 koffielepel gemalen gember, 2 takjes munt, 2 lepels grand marnier, 4 appelsienen.

Doe de honing, de kaneel, de gember en de munt in een kookpot meet 150 ml water. Verwarm het mengsel zachtjes tot de honing begint te smelten. Breng aan de kook en laat een 3 tal minuutjes indikken. Haal de munt uit de pan en gooi deze weg. Giet de grand marnier in de pan. Pel ondertussen de appelsienen, verwijder de pitjes en snij in dunne plakjes. Leg de plakjes in een kom, giet de siroop erover en zet 1 uur in de koelkast. Serveer ijskoud.

Om het helemaal af te maken serveer ik het soms met een bolletje vanille ijs.

Paddenstoelenstoofpot

Paddenstoelen kan ik het ganse jaar door eten. Dit stoofpotje is lekker met een boterham, maar kan ook als bijgerecht bij kip. Of zelfs als basis in een pastagerechtje. Heel eenvoudig gerechtje, met pure smaken.

3 soorten paddenstoelen in look met sojasaus. Een hit!

90 g champigons, 90 g oesterzwammen, 90 g shii-take, 4 lepels groentenbouillon, 2 teentjes look, 1 lepel sojasaus, peper, zout en peterselie om af te werken.

Borstel de champignons schoon en snijd in plakjes. Doe de paddenstoelen in een kookpot met de bouillon, de look, de sojasaus en de helft van de kruiden. Voeg peper toe en bak het geheel 3 – 4 minuten. Bestrooi met de rest van de peterselie.

Zoete rode kool

Dit kleurrijke zoetzure gerecht is ook heel erg lekker koud. Kan als bijgerecht bij de BBQ, maar ook lekker met een gebakken stukje vlees en een patatje.

300 ml groentenbouillon, 750 g rode kool, 1 ui, 1 lepel bruine suiker, 250 g groene appelen, 1 koffielepel venkelzaadjes, 2 lepels ciderazijn, maïzena,

Giet de helft van de groentebouillon in een kookpot. Voeg de fijngesnipperde kool en de uiringen toe en kook een 5 tal minuutjes op een hoog vuur. Voeg de suiker, de appelschijfjes, de azijn en de rest van de bouillon toe. Breek 1 lepel maïzena in water. Laat het geheel koken en voeg de maïzena toe. Roer tot de saus dik wordt. Draai het vuur lager en laat nog eens 15 min koken.

Ik gebruik bruine suiker in dit gerecht. Gebruik je liever geen suiker dan is Sucralin een goede vervanger.

Kruidige bloemkool

Bloemkool in een klassiek gerecht gaat vaak samen met een zware kaassaus. In dit recept hou ik het zomers licht met een wijn-kruidensaus. Het vetgehalte is veel lager, maar de smaak is top. Ook voor dit gerecht gebruikte ik bloemkool recht uit den hof. Die zijn wat kleiner zodat ik ze in hun geheel kan klaarmaken. Uiteraard kan je ook gewoon bloemkoolroosjes gebruiken, maar dat oogt minder mooi.

Bloemkool, 2 takjes munt, 900 ml groentenbouillon, geraspte kaas.

Voor de saus: 125 ml groentenbouillon, 300 ml melk, 150 ml witte wijn, 2 lepels maïzena, peterselie, koriander, tijm, peper en zout.

Maak de bloemkool schoon en doe ze in een grote kookpot met de bouillon en de munt. Kook de bloemkool 10 minuutjes.

Maak de saus van de bouillon, de melk en de witte wijn. Bindt met maïzena. Breng al roerend aan de kook en voeg de verse fijngehakte kruiden toe. Breng de saus op smaak met peper en zout en laat nog even pruttelen.

Laat de bloemkool uitlekken en leg in een ovenschotel. Giet de saus erover en bestrooi met geraspte kaas. Zet onder de grill tot de kaas gesmolten in.

Boontjes met aardappelen en pesto

Superlekker met zomerboontjes recht uit de tuin en nieuwe aardappelen. Maar het kan natuurlijk altijd met aardappelen en boontjes die intussen bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn. De pesto maak ik in de zomer in grote hoeveelheden van de basilicum op mijn terras en ik vries die in kleine porties in zodat ik er in het najaar nog plezier van heb.

500 g aardappelen, 500 g boontjes, 2 lepels pijnboompitten, 1 teentje look, basilicumblaadjes, geraspte kaas, olijfolie, zout en peper

Kook de aardappelen en de boontjes beetgaar. Meng de ingrediënten voor de pesto en mix. Laat de aardappelen en de boontjes uitlekken en schep de pesto eronder.


Lekker met een stukje kip of als bijgerecht voor de BBQ