Limoentaartje

Taartjes, ik eet ze eigenlijk niet zo graag. Ik vind het meestal te zoet en zo. Dit taartje is echter zo simpel te maken (en superlekker) dat ik het toch op mijn blog wilde plaatsen. Speculaaskoekjes zonder suiker kan je gewoon kopen in de supermarkt.

1/2 pak speculaas zonder suiker, 50 g margarine, vloeibaar, 2 limoenen, 200 ml halfvolle koffiemelk, 4 eidooiers

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak van de koeken en de margarine een bodem in een springvorm.

Meng het sap van de limoenen, de eidooiers  en de koffiemelk door elkaar. Giet dit mengsel bovenop de koekjesbodem. Laat de taart afkoelen en zet tenminste  een uur in de koelkast.

Let op de taart is suikervrij, maar niet vetarm. Telt dus als een heel erg lekkere joker.

 

Courgetterolletjes met gehakt en tomatensaus

Snij een courgette in dunne plakjes. Ik gebruik hiervoor een dunschiller en maak brede stroken van de courgette. Leg ongeveer 5 stroken naast elkaar.

Meng rundsgehakt met ei, paneermeel, verse basilicum, lookpoeder, paprikapoeder, peper en zout. Maak rolletjes van het gehakt.

Leg het gehakt op de courgettestroken, rol op en leg in een ovenschotel. Overgiet met een dikke laag verse tomatensaus. Een laagje paneermeel erover en zet 25 min in de oven op 180°C.

Lekker met pasta of stokbrood.

aardappelsalade

Snij gekookte en afgekoelde aardappelen in stukjes. Voeg er een fijngesnipperd uitje bij. Meng met yogonaise (1 lepel mayonaise en 2 lepels magere witte yoghurt). Kruid met peper en zout en werk af met bieslooksnippers.

Lekker bij de BBQ, maar ook gewoon bij een stukje vlees en rauwkost

Rode biet met appel en gerookte zalm

Rode bietjes recht uit mijnen hof. Ik vind ze heerlijk geroosterd, maar als het snel moet gaan kook ik ze even in water. Opletten met de kleur: het kookwater, mijn vingers, mijn schort en het aanrecht kleuren bloedrood… Pure horror in de keuken. Hahahahaaa!!!!

Voor 4 personen:

Sla, 600 g gerookte zalm, 2 gekookte rode bieten, 2 appels, 1 lepel balsamico azijn, 3 lepels olijfolie, 2 koffielepels mosterd, (vloeibare) zoetstof, peper en zout

Snij plakjes of blokjes van de rode bieten. Snijd de appel in dunne partjes. Verdeel de sla over ene bord en leg hierop 3 plakjes gerookte zalm. Verdeel de biet en de appel over de salade.

Maak een dressing van de azijn, olie, mosterd, zoetstof en breng op smaak met peper en zout.

 

Salade met rauwe ham en meloensalsa

Was de sla. Snij een rode chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Hak het pikante pepertje in zo klein mogelijke stukjes. Halveer een Cavaillon meloen en schep met een lepel de zaadjes eruit. Snij een halve meloen in partjes, doe de schil eraf en snij de meloen in blokjes.

Pluk de blaadjes van een bussel basilicum, rol ze voorzichtig samen tot een sigaar en snij in flinterdunne reepjes. Verzamel alle ingrediënten in een kom, besprenkel met een lepel olijfolie en het sap van een halve limoen. Meng alles goed.

Doe de sla in een kom. Kruid de sla met wat peper en zout. Schep de meloensalsa over de sla. Snij de plakken rauwe ham in twee en rol op. Schik de rolletjes over de sla.

 

Gevulde aubergines

Aubergine inkerven en een beetje vruchtvlees uithalen en fijn snijden. De aubergines inwrijven met olijfolie en 20 min in de oven plaatsen op 200°C.

Ondertussen een tomaatje fijn snijden, look snijden en mengen met het auberginevruchtvlees. De aubergine na 20 min vullen met dit mengsel en nog eens 10 min in de oven plaatsen.

Lekker met ovengegrilde aardappelen

 

Ovenschotel van venkel en zalm

Leg een mooi stuk zalm in een ovenschotel en kruid met peper, zout en gedroogde tijm.

Snij een venkel in 2, verwijder de harde kern en de groene plukjes (deze verbranden te snel in de oven). Leg de venkel bij de zalm.

Vul de ovenschotel aan met kerstomaatjes, besprenkel met wat olijfolie en plaats in een oven op 180°C, klaar binnen 20 minuten.

Carpaccio van tomaten

Snij een tomaat in schijfjes en leg op een bord. Schik hierop een paar stukjes gedroogde ham. Werk af met ongezouten pindanoten, zwarte ontpitte olijven en wat gesnipperde muntblaadjes. Zalig lekker op mijn zomers terras.

 

Ovenschotel met kippenreepjes, appel, paprika en tomatensaus

Bak de kippenreepjes in een pan met weinig vetstof. Kruid met peper en zout.

Snij een appel en paprika in stukjes.

Maak een tomatensaus van kerstomaatjes (een lekker recept voor sausje met kerstomaatjes kan je vinden op mijn foodblog bij sausjes). Je kan de saus nog wat dikker maken door magere room toe te voegen.

Bouw de ovenschotel op. Leg eerst kippenreepjes in de schotel, schik hierop de appel en paprika en giet hierover de tomatensaus. Kruid bij met kippenkruiden, (gerookte) paprikapoeder… Zet 20 min in de oven op 180°C tot de paprika en appel gaar zijn.

Lekker met puree of stokbrood.

Tip: deze ovenschotel is de dag nadien nog lekkerder!!!

Ovenschotel met broccoli, gehakt en puree

Kook de broccoli gaar.

Maak een puree van aardappelen, magere melk en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Bak rundsgehakt in een pan zonder vetstof.

Maak een magere kaassaus: halfvolle melk laten koken, binden met maïzena, kruiden met peper, zout, nootmuskaat en afwerken met magere geraspte kaas.

Bouw de ovenschotel op. Leg een laagje gehakt in de ovenschotel, daarbovenop de gekookte broccoliroosjes, dan een laagje aardappelpuree en afwerken met de magere kaassaus. Even in de oven tot de ovenschotel een mooi bruin korstje heeft.