Salade meloen met parmaham

Meloen met parmaham is een klassieker. Het zoete van de meloen en het zoute van de ham vullen mekaar zo mooi aan.  Deze klassieker heb ik verwerkt in een smaakbommetje waar je met een gerust hart een flinke portie van kan eten.

8 plakken rauwe ham, 20 g walnoten, 10 radijzen, 1 bussel waterkers, kropsla, 1 scheutje balsamicoazijn, 1 scheutje walnotenolie, peper en zout, 1 rijpe meloen,(bv. Cavaillon), 1 rode chilipeper, basilicum, ½ limoen, 1 rode ui, 1 scheutje olijfolie

 Spoel alle groenten en snij de radijs in dunne plakjes. Neem een grote slakom. Doe er de sla, de schijfjes radijs en de fijne takjes en blaadjes waterkers.
Neem een nieuwe diepe kom om de meloensalasa te maken.
Pel de rode ui en snij in kleine stukjes.
Snij de chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Hak het pikante pepertje in de kleinst mogelijke stukjes.
Halveer de meloen en schep met een koffielepel de zaadjes eruit. Snij elke halve meloen in 4 gelijke parten. Snij dan de schil van deze halve maantjes meloen. Snij de stukken meloen tenslotte in dobbelsteentjes.
Pluk de blaadjes basilicum, rol ze voorzichtig samen en snij er flinterdunne reepjes van. Schenk er een lepel olijfolie bij en het sap van de limoen. Meng alles tot een fijne meloensalsa. Doe er een lepel walnotenolie over, en ook een beetje balsamico. Kruid de sla naar smaak met wat peper van de molen en zout.
Schep de meloensalsa bij de groente in de slakom. Hak de walnoten, en voeg ze bij de sla.
Snij de sneetjes ham in twee en rol ze luchtig op. Schik de rolletjes over de salade.

 

Wrap met kip en paprika

1 tortilla, 100g kipfilet, ¼ rode paprika, ¼ gele paprika, ½ rode ui, ¼ rode chilipeper, olijfolie, peper & zout
 

Bestrijk de kip met olijfolie en kruid met peper en zout. Gril ze goudbruin. Laat afkoelen en snij in reepjes.

Pel de ui en snij ’m in halve ringen. Spoel de paprika’s en de chilipeper. Snij de paprika’s in reepjes. Hak de chili. Roerbak de ui, paprika’s en chili 4 à 5 minuten in olie. Kruid met peper en zout.
Verwarm de wraps zoals aangegeven op de verpakking.
Beleg ze met groenten en kip. Rol op en snij in stukken.
Serveer warm of koud. Met nog een slaatje erbij wordt het een zomerse lunch.
 

Ijsjes en sorbet

Over zelfgemaakt ijslolly’s en sorbet. Want ijsjes, ijsjes, ik lust graag ijsjes

Perzikensorbet: (4 p):
500 g perziken, 150 g mager platte kaas, 1 citroen, zoetstof

Pel de perziken en ontpit ze. Mix de perziken samen met het sap van de citroen en de platte kaas. Breng op smaak met de zoetstof. Doe het mengsel in een ijsmachine en plaats in de diepvriezer. Kan natuurlijk perfect met ander fruit: kiwi, watermeloen, frambozen…

Verfrissende ijslolly’s:
400 g Griekse yoghurt 0%, zoetstof, 4 aardbeien of ander vers fruit, 1 handvol gehakte pistaches

Meng in een kom de yoghurt met de zoetstof. Haal de kroontjes van de aardbeien en snij de vruchten in schijfjes. Schik de aardbeien tegen de wanden van de lollyvormpjes. Vul de vormpjes met het yoghurtmengsel en bestrooi met gehakte pistaches. Zet de stokjes in het mengsel en laat minstens 5 u opstijven in de diepvriezer. Haal de ijsjes uit de vormpjes en genieten!!!

Photo by Daniel Öberg on Unsplash

Pasta met tomaat, courgette en champignons

500 g spaghetti, kerstomaten, 1 courgette, champignons, sjalotje, basilicum teentje look, 1 rode chilipeper, olijfolie, peper en zout

Pel de sjalotten en snij in stukjes. Snij het steeltje van de rode chilipeper en hak het pepertje in kleine stukjes. Pel de teen look en plet hem tot pulp. Verhit een lepel olijfolie in een stoofpot. Stoof de stukjes sjalot in de olie. Voeg de look toe en de stukjes chilipeper. Roer en laat alles enkele minuten stoven. Spoel de kerstomaten en snij ze in twee. Doe de stukken tomaat in de pan en roer. Spoel de courgette en snij in plakjes. Laat de courgette meestoven met de andere groenten. Snij de champignons in schijfjes en doe bij de groeten. Zet kort het deksel op de pot en laat de saus sudderen op een zacht vuur.

Kook de pasta beetgaar.

Giet de pasta af maar hou een kleine pollepel van het kookwater bij. Roer de pasta door de saus en voeg een beetje kookvocht toe. Kruid het gerecht met wat peper en zout.

Spoel de basilicum schoon. Pluk de blaadjes basilicum los en roer ze door de pasta

Aspergesoep

500 g witte asperges, 1 ui, wit van prei, 1 l groentebouillon, koffiemelk

Schil de asperges met een dunschiller. Hou een asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af.

Aspergesoep hoort bleek te zijn. Je gebruikt dus best witte of bleke groenten. Pel eerst de uien en snij ze grof. Gebruik alleen het wit van prei en snij grof. Snij de geschilde asperges in kleine stukjes, maar hou de aspergekopjes apart.

Neem een soepketel, doe hierin de groentebouillon samen met alle groenten en laat 10 minuten koken. Mix de soep glad en maak ze romig met de koffiemelk. Kruid bij met peper en zout. Voeg de aspergepunten toe en laat deze garen in de warme soep. (Ik voeg ze toe en zet dan het vuur uit)

Werk af met wat snippers bieslook.

Groentetorentje met mozzarella

Pre teaching en heropstart van mijn dieetpraktijk na corona. Ik had geen drukker moment kunnen bedenken om te starten met een nieuwe cursus food fotografie. Hahaha! Ik bekijk het als een cadeautje voor mezelf en ga dit lekker op mijn eigen tempo doen. Maar mijn hoofd bruist van de leuke ideeën, die ik graag met jullie wil delen.

Mijn eerste foto na het volgen van module 1 is een groentetorentje met mozzarella. Het kan als voorgerechtje voor Moederdag bijvoorbeeld, maar ik at het gisteren als avondmaal. 2 torentjes met een granenbroodje. Lekker!!!

Aubergine, courgette, tomaat, bol mozzarella, olijfolie, peper, zout, Herbamare kruidenzout of Provençaalse kruiden, verse basilicum

Aubergine en courgette in schijven snijden van ongeveer 0,5 cm en aan beide kanten bakken in een pan met olijfolie. Kruiden met peper en zout.

Snij ondertussen de mozzarella in schijfjes.

Neem een ovenschotel en giet er een beetje olijfolie in zodat de torentjes niet gaan plakken. Begin met een schijfje courgette, daarop een schijfje aubergine en een schijfje tomaat. Hierop leg je een schijfje mozzarella en kruid met Herbamere. Leg hierop weer de groenten in dezelfde volgorde en eindig met een schijfje mozzarella, kruiden en een takje verse basilicum. Zet vast met een houten prikker en plaats de ovenschoten enkele minuutjes onder de grill op 200°C tot de kaas begint te smelten.

Balletjes in tomatensaus

Voor de tomatensaus:

3 uien, 2 teentjes look, 1 dikke wortel, 800 g gepelde tomaten (in blik), 80 g geconcentreerde tomatenpuree (in blik), 400 ml water, olijfolie, 4 stengels groene selder, ½ rode chilipeper, 1 eetlepel bloem, rozemarijn, tijm, laurierblaadjes,

Verhit 1 soeplepel olijfolie in een kookpot op een zacht vuurtje. Snij de ui in blokjes en doe de stukjes ui erin, laat enkele minuten rustig stoven. Roer af en toe eens in de pot. Snij de teentjes look in stukjes en doe ze bij de uien. Spoel de selder en snij in fijne stukjes. Doe de stukjes selder bij de uien en roer. Schil de wortel en snij in blokjes.  Snij het pepertje fijn en laat ook meestoven.

Laat alle groenten 10 minuten zacht sudderen. Schep de tomatenpuree bij de groenten en roer goed. Schep de bloem over de gestoofde groenten en blijf goed roeren. Blus het geheel met een flinke scheut water. Giet de gepelde tomaten bij de saus. Breng de saus op smaak met rozemarijn, tijm, laurier en oregano. Ik gebruik een kruidenmengeling “Italiaanse kruiden”.

Zet het deksel op de pot en laat de saus een uurtje sudderen op een heel zacht vuur.

Voor de balletjes:

1 kg rundgehakt of kippengehakt, 2 eieren, 4 eetlepels paneermeel, peper, zout, 1 lepel vetstof (margarine voor bakken en braden)

Doe het gehakt in een grote mengkom. Breek de eitjes en doe ze bij het vlees. Kruid met peper en zout. Maak je handen nat en meng alles wat in de kom ligt. Dit kan eventueel ook met een vork. Voeg tussendoor een beetje paneermeel toe en blijf kneden. Meng alles een laatste keer en dan kan je balletjes rollen.

Rol balletjes die ongeveer 4 centimeter dik zijn. Probeer ze ongeveer even groot te maken. Leg alle balletjes op een bord. Zet een grote braadpan op een matig vuur. Smelt er een lepel vetstof in en leg de pan vol met balletjes en laat ze enkele minuten bakken. De balletjes moeten een bruin korstje krijgen. Draai de balletjes voorzichtig om met een lepel. Binnenin hoeven ze nog niet doorbakken te zijn

 Mix de saus glad en kruid eventueel bij met wat peper en zout.

Neem een lege kookpot en plaats er een zeef in. Schep een deel van de saus in de zeef en maak draaibewegingen met de pollepel. Ga zo door tot de hele pot tomatensaus gezeefd is.

Laat de saus opwarmen op een zacht vuur en leg er de gehaktballetjes in. Na 10 minuten is het gerecht klaar. Serveer de balletjes in tomatensaus met aardappelpuree of pasta.

Photo by Jason Leung on Unsplash

 

Aspergés à la flamande met gedroogde ham en radijsjes

1 kg asperges, peterselie, 4 eieren, yogonaise, peper, zout, nootmuskaat, 8 sneetjes gedroogde ham, kervel, radzijzen

Schil de asperges. Snij de onderste harde twee centimeter af. Doe de asperges in een grote pot met koud water met een kleine eetlepel zout. Zet het deksel op de pot en breng het water aan de kook. Kookt het water, tel dan vier minuten. Zet dan het vuur uit. Kook de eitjes hard in tien minuten. Schrik ze onder koud water. Pel de eitjes en plet ze met een vork. Voeg de geplette eitjes toe en meng met yogonaise. Snij de radijsjes in fijne schijfjes. Meng dit alles onder de eitjes en yogonaise. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Haal de asperges uit de pot en leg op een handdoek. Leg de asperges nu op een bord met gerookte ham, eimengsel

Naar een idee van Sofie Dumont

Spaanse salade

150 gram sperzieboontjes, 250 gram asperges, 2 tomaten, ½ komkommer, 200 gram gemengde sla, 2 eetlepels zwarte olijven, 8 kleine artisjokken in blik, 12 dunne plakjes gedroogde ham, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rode wijnazijn

Maak de boontjes schoon. Schil de asperges, was ze en snij er de punten af (circa 5 à 8 centimeter). Kook de boontjes en de asperges beetgaar in gezouten water en spoel ze met koud water. Was en snij de tomaten in vieren. Schil de komkommer, snij hem in de lengte doormidden en snij elke helft in dunne reepjes. Maak de sla schoon. Doe de sla in een kom samen met de boontjes, de aspergepunten, de komkommer en de olijven. Vermeng de olie met de azijn en breng op smaak met zout en peper. Schep het sausje door de salade. Schik de salade op een grote schotel en leg de artisjokken eromheen. Leg er de plakjes ham bovenop.

 

Paasbiscuit

120g volkoren bloem, 3 theelepels bakpoeder, 2 theelepels kaneel, 50g gesmolten margarine, 1 theelepel vanille extract of 1/2 vanillestokje, 4 bananen, 1 ei, 2 eetlepels melk, 150g frambozenyoghurt zonder stukjes (of magere natuuryoghurt waar je frambozen door hebt gemixt), rolfondant

Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de bloem, bakpoeder en kaneel in een kom.
Neem een andere kom en prak de bananen, dat gaat het beste met een pureestamper en voeg hier de margarine, vanille, ei en melk toe.
Meng goed en doe het mengsel bij in de kom met de bloem. Roer dit goed door elkaar.

Gebruik 3 keer een ronde bakvorm met een diameter van 8 cm. Bak alles 30 minuten op 180°C. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Smeer de frambozenyoghurt tussen de verschillende lagen en maak een hoge cake. Werk af met rolfondant.

De rolfondant is niet suikervrij, maar eerlijk, ik eet deze nooit op, want ik vind dit alleen maar mooi en niet lekker.

Je kan ook afwerken met slagroom gemaakt van klopklop en dan afwerken met kokosrasp, amandelschilfers, eetbare paasversiering…