Paasbiscuit

120g volkoren bloem, 3 theelepels bakpoeder, 2 theelepels kaneel, 50g gesmolten margarine, 1 theelepel vanille extract of 1/2 vanillestokje, 4 bananen, 1 ei, 2 eetlepels melk, 150g frambozenyoghurt zonder stukjes (of magere natuuryoghurt waar je frambozen door hebt gemixt), rolfondant

Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de bloem, bakpoeder en kaneel in een kom.
Neem een andere kom en prak de bananen, dat gaat het beste met een pureestamper en voeg hier de margarine, vanille, ei en melk toe.
Meng goed en doe het mengsel bij in de kom met de bloem. Roer dit goed door elkaar.

Gebruik 3 keer een ronde bakvorm met een diameter van 8 cm. Bak alles 30 minuten op 180°C. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Smeer de frambozenyoghurt tussen de verschillende lagen en maak een hoge cake. Werk af met rolfondant.

De rolfondant is niet suikervrij, maar eerlijk, ik eet deze nooit op, want ik vind dit alleen maar mooi en niet lekker.

Je kan ook afwerken met slagroom gemaakt van klopklop en dan afwerken met kokosrasp, amandelschilfers, eetbare paasversiering…

 

Paasmenu

APERITIEFHAPJES

Eitjes gevuld met zalm en dille

voor 8 halve eitjes; 3 sneetjes gerookte zalm, 4 eieren, 3 eetlepels yogonaise (1 lepel mayo + 2 lepels magere yoghurt), het sap van 1 citroen, verse dille, verse bieslook, een mespunt cayennepeper, peper en zout.
Kook de eieren 10 minuten in kokend water, pel, snij doormidden en haal de eidooiers eruit. Snijd de zalm in fijne stukjes, houdt enkele reepjes voor de afwerking.
Snipper de dille en bieslook fijn. Houdt wat dille apart voor de afwerking.
Meng de eidooiers, de yogonaise, zalm, dille, bieslook en cayennepeper. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.Vul de eieren met het mengsel en werk af met de reepjes zalm en dille.
OF
Soldaatjes van asperge-parmaham met een eitje

Voor 4 personen: 4 eieren, 100 gr groene asperges, 50 gr parmaham, peper en zout
Verhit een grillpan en leg er de asperges in. Laat ze zachtjes grillen tot ze gaar zijn, haal ze dan uit de pan en laat afkoelen. Wikkel de ham errond.
Kook de eitjes zacht gedurende 5 minuten. Haal ze uit de kookpot, spoel af onder koud stromend water. Snij de hoedjes eraf en dien meteen op met de soldaatjes van asperge-ham.

SOEPEN
( voor 4 personen )

Kruidensoep

1 bosje lente-uitjes, 200 gr Philadelphia Light kruiden, 1 l groentebouillon, 150 ml halfvolle melk, 1 bosje waterkers en 1 bakje tuinkers, nootmuskaat

Maak de lente-uitjes schoon en snij ze grof. Breng de groentebouillon aan de kook, samen met de lente-uitjes. Maak ondertussen de waterkers en tuinkers schoon en snij heel fijn. Mix de soep en kruid met een beetje nootmuskaat, voeg de melk, de gehakte waterkers en tuinkers toe en net voor het opdienen roer je de Philadelphia kaas door de hete soep.

OF

Soepje van courgette en munt

1 l groentebouillon, 1 sjalot, ½ courgette, pijnboompitten, verse muntblaadjes, peper en zout
Breng de groentebouillon aan de kook. Doe er de fijngesnipperde sjalot en een halve courgette in stukjes bij. Breng op smaak met een 5 tal muntblaadjes, peper en zout. Laat de soep 10 minuten koken. Rooster ondertussen de pijnboompitten lichtjes aan in een droge koekenpan. Mix de soep fijn. Verdeel de soep over kommetjes. Garneer met twee blaadjes munt en een paar geroosterde pijnboompitten.

VOORGERECHTEN

Cannelloni met gerookte ham en broccoli

Voor 8 personen: 4 grote plakken gerookte ham (type Breydelham), 4 grote vellen verse lasagne, 1 broccoli, 4 wortelen, magere smeerkaas naar keuze (type Philadelphia), 200 ml magere room, peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes.  Maak de wortelen schoon en snijd in kleine blokjes. Kook ze samen beetgaar. Snij de broccoli heel klein en verdeel de wortelen eronder. Leg op een werkblad of snijplank een lasagnevel. Hierop leg je een plak ham,  besmeer met de smeerkaas. Leg in het midden en deel van de groentemengeling en rol de lasagnevellen op tot je een cannelloni bekomt. Deze leg je in een ovenschotel met de naad naar beneden. Maak zo ook de andere rolletjes en leg ze samen in 1 ovenschotel. Overgiet met magere room. Indien je nog groenten over hebt, kan je deze erlangs leggen. Kruid met peper en zout en zet in de oven op 180 °C gedurende 20 minuten.

 

Let op: dit is een gerecht voor 8 personen, dus elk ½ van de cannelloni! Je kan het bord dresseren met de overige groenten of zorg voor een beetje rauwkost er extra bij als afwerking.

OF
Mousse van asperges met gerookte zalm
Voor 4 personen:
4 gelatineblaadjes, 300 gr aspergepunten uit blik of vers,  2 hardgekookte eieren, 4 eetlepels magere room, 120 gr gerookte zalm

Als je verse asperges gebruikt moet je deze eerst schillen en 10 minuten koken.
Neem wat koud water en laat er de gelatine in weken. Laat de aspergepunten uitlekken en vang 500 ml van het sap op in een kommetje. Breng dit sap aan de kook en los er de geweekte gelatineblaadjes in op.
Doe de aspergepunten, het sap, de in stukjes gesneden hardgekookte eieren en de room in een kom en mix het geheel.
Leg de helft van de in stukjes gesneden, gerookte zalm op de bodem van een terrinevorm, overgiet met het aspergemengsel en leg er de resterende zalm op.
Zet de mousse 4 uur in de koelkast alvorens op te dienen.

HOOFDGERECHTEN

Zeeduivel in een jasje van Gandaham

Voor 4 personen: 600 gr zeeduivelfilet, 8 sneetjes Gandaham, 1 potje cherrytomaatjes, 1 bakje champignons, 4 stengels selder, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, verse tijm, 200 ml groentebouillon, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Los ½ groentebouillonblokje op in 200 ml kokend water. Maak de groenten schoon. Spoel en droog de tomaatjes en de selder. Halveer de tomaatjes en snij de selder in boogjes. Pel en snipper de knoflook en de ui. Borstel de champignons schoon en snij ze in stukjes. Rits de tijm. Dep de vis droog. Snij hem overlangs in maar niet volledig door. Vul de vis met enkele stukjes tomaat, selder en bestrooi met ui en knoflook. Doe hierop nog een beetje tijm en kruid met peper en zout. Leg op een snijplank 4 lapjes ham langs elkaar, een beetje over elkaar. Leg hierop de vis. Bovenop de vis leg je nogmaals 4 plakjes ham. Wikkel de vis in in de ham en bindt vast met keukentouw of prikkers. Leg de vis in een ovenschotel en leg de overige groenten er rond. Overgiet met de groentebouillon. Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Daarna nog eens 15 minuten zonder aluminiumfolie. Serveer meteen met wat knolselderpuree.

OF

Kalfslende met groente couscous
Voor 6 personen: kalfslende ( tel 150 gr vlees per persoon), 200 gr couscous, 250 gr snijbonen, 500 gr tuinbonen, 500 ml kippenbouillon, 1 citroen, ½ bosje munt, 4 takjes peterselie, 2 kropjes ‘little gem’ sla ( lijkt op een doorgeschoten witloof ), peper en zout, 400 ml kalfsfond, 1 eetlepel mosterd, 200 ml magere room

Verwarm de oven voor op 200 °C. Spoel de snijbonen, maak ze schoon en snij ze in fijne reepjes. Blancheer de tuinbonen 2 minuten in gezouten water, laat ze schrikken onder koud water en uitlekken. Blancheer de snijbonen 2 minuten, laat ze schrikken en uitlekken. Rasp met een fijne rasp een citroenschil in sliertjes. Schep de couscous, bouillon en 1 eetlepel citroenzeste in een ovenschaal met deksel gedurende 20-25 minuten, tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan de tuin- en snijbonen toe.

Snij de little gem sla in reepjes en meng ze met de peterselie en de muntblaadjes door de couscous. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.
Bak de kalfslende bruin in een pan, aan weerszijden en doe daarna in een ovenschotel en laat verder garen in de oven. Vraag raad aan de beenhouwer over tijd en graden. Dit is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.
De pan waarin de kalflende aangebakken is, blussen met de kalfsfond en 200 ml magere room aan toevoegen. Voeg hieraan een eetlepel mosterd toe en breng verder op smaak met peper en zout. Laat de saus wat indikken of bindt ze met maïzena voor donkere sauzen.
Hiermee heb je een hoofdgerecht dat je perfect op voorhand kan voorbereiden en waaraan niet veel werk meer is tijdens je Paasdiner!

NAGERECHTEN

Tiramisu met aardbeien

Voor 6 personen:
500 gr aardbeien, zoetstof, 500 gr magere platte kaas of Philadelphia light natuur, 90 gr lange vingers ( BOUDOIR ) of suikervrije koekjes, 50 ml koude sterke koffie, 20 ml cognac of rum, 2 eiwitten

Halveer of vierendeel de aardbeien afhankelijk van de grootte. Meng ze eventueel met een beetje zoetstof en laat ze een half uur staan.

Klop de eiwitten op met wat zoetstof.

Meng 1 lepel zoetstof met de Philadelphia kaas. Spatel er voorzichtig de opgeklopte eiwitten onder.

Maak een bodem van lange vingers in een dessertglas. Meng de koffie en de cognac en druppel dit over de koekjes, lepel er het kaasmengsel op. Leg een laagje aardbeien. Maak nog een laag met het kaasmengsel en werk af met de aardbeien en laat 4 uur opstijven in de koelkast.

OF

Kiwisoep met ijs
Voor 4 personen:
1 limoen, 6 kiwi’s, 2 eetlepels zoetstof, 4 eetlepels sinaasappellikeur, 1 bakje frambozen, ¼ liter citroen-sorbetijs

Halveer de limoen en snijd in 4 flinterdunne plakjes. Pers de rest van de limoen uit. Schil de kiwi’s en snijd 1 kiwi in dunne schijfjes. De rest van de kiwi met limoensap pureren. Zeef de kiwipuree boven maatbeker. Voeg zoetstof en sinaasappellikeur toe en vul aan met water tot een halve liter. Roer tot een gladde soep en zet minstens 1 uur in de frigo.
Was de frambozen. Schep de kiwisoep in diepe borden en schep in het midden een bolletje citroenijs. Werk af met plakjes kiwi en limoen. Garneer met de frambozen.

Paasmenu gebaseerd op de recepten van Annick Goossens, Gezond en fit in quarantaine

Lijnvriendelijke kapsalon

Jullie zijn niet echt visliefhebbers heb ik de indruk. De vleesfans in de “vraag van vandaag” op instagram zijn in de meerderheid. Eentje had er zelfs zin in kebab. En aangezien het vrijdag is en het weekend begint, ook al heb ik in deze gekke quarantainetijden geen idee welke dag het precies is, schuld van die pyjama’s en joggingbroeken, deel ik vandaag een receptje dat nog meer calorieën bevat dan kebab… Kapsalon!!

En dat door een diëtiste hoor ik je zeggen. !!!Natuurlijk… ik heb een healthy variant.

450 g kipfilet, 450 g aardappelschijfjes, 2 knoflooktenen, 3 lepels Griekse Yoghurt 0% en 100 g ijsbergsla.

Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi met peper en zout. Verwarm een lepel olijfolie in een grillpan. Zet het vuur hoog en grill de kipfilets zodat je mooie streepjes krijgt. Zet het vuur lager en laat de kip verder garen.

Bak de aardappelschijfjes in een pan op een middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.

Pel en pers de lookteentjes en meng met de Griekse yoghurt en 2 scheutjes water om hem wat dunner te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Neem een ovenschotel en beleg de bodem met de aardappelpartjes. Schep hierop de kip en daarboven de ijsbergsla. Werk af met knoflooksaus en serveer de rest van de saus apart.

Naar een idee van chickslovefood

Samen Sterk

Ik mis mijn leerlingen, ja ook diegene die me een ouwe tak vonden, haha en ik mis mijn cursisten. Al hebben die laatste nu wel echt veel tijd om hun praktische studie te maken. Elk nadeel heb zijn voordeel.

En ik mis jullie, mijn lieve cliënten.

De laatste tijd had ik slecht geslapen en liep nogal te piekeren door heel die coronatoestand. Ik heb mijn dieetpraktijk gesloten en ik was pas 6 maanden open. Slik! Niet zo vanzelfsprekend als eenvrouwszaak. SomethingELSe was voor mij 3 jaar geleden een nieuwe start na een heel moeilijke periode, mijn kindje zeg maar. Je begrijpt denk ik wel dat het praktisch en emotioneel erg moeilijk is om op de pauzeknop te drukken. En wie weet voor hoelang… Maar ik deed het toch. Voor uw en mijn gezondheid. En ik probeerde daarbij niet  te denken aan heel mijn zaak die daardoor in duigen ging vallen, dat jullie me allemaal zullen vergeten en het ergste van alles dat er iemand ziek wordt of nog erger. Rotvirus!!!

Vorige week kwam het bericht van de directie dat ook de niet hoofdvakken opdrachten mochten geven aan de leerlingen. MAGjes zeg maar, om contact te houden en te kijken hoe het gaat. Katrien, mijn collega had een topidee. We geven onze leerlingen opdrachtjes die ze thuis kunnen doen. Een gerechtje maken of een paasbloemstukje of de voedingsdriehoek maken met materialen van thuis uit, of … foto of filmpje maken, doorsturen naar ons en wij plaatsen het op instagram. Op die manier zijn onze leerlingen veraf, maar toch dichtbij. De foto’s en filmpjes beginnen stilaan binnen te druppelen. Katrien je verdient een pluim, nee ne ganse vogel.

Ook in mijn mailbox kwamen er regelmatig berichtjes binnen gedwarreld. Een mama die met de rug tegen de muur stond. Met een baby van 4 maanden en een eetprobleem. De kinderarts is onbereikbaar, alle afspraken uitgesteld wegens corona. Of ik niet wat tips kon geven? Tuurlijk!

En ondertussen gebeurde er dit:

Suzy van Fernand vraagt waar dat receptje van witloofrolletjes blijft, ze zit erop te wachten.

An stuurt dat ze de resultaten heeft van haar bloedonderzoek. Cholesterol en bloedwaarden waren nog nooit zo goed. Goed bezig An!

Kathy stuurde me een foto van haar weegschaal. Ze is heel wat gewicht kwijt en voor haar geen corona kilo’s. Topmadam!

Cindy maakte de gehaktschotel met broccoli en light kaassaus en zoon Mats vond het niet lekker, maar superlekker…. Tranen!!

Lieselotte wilde het citroentaartje maken met meringue. Niet lekker, dus niet goedgekeurd. Tja?! Kan gebeuren.

En langzaamaan waren jullie daar “Els graag een lenterecept”, “Iets met kip”, “Ik heb de hometrainer van stal gehaald”, “Ik heb de witloofrolletjes gemaakt. Goedgekeurd!”, “Els, wat eten we vandaag?” en nog veel meer lieve en grappige berichtjes

Dus ik ben dan wel “toe”, maar mijn internetkabel staat wagenwijd open. Blijf me vooral taggen #elswolfsdietiste in jullie kooksels en baksels. Doe mee op mijn instaverhaal “wat eten we vandaag?” of stuur je vraagjes naar mijn facebookpagina elswolfsdietiste of instagram somethingelse_72. Ik lees ze allemaal en ga ze zeker beantwoorden. Niet “dadelijk”, want ik moet nog thuiswerken voor school en een nieuwe cursus voorbereiden voor mijn cursisten en “over”leven met mijn 3 mannen in mijn kot. Maar ik antwoord. Beloofd!!!

Tot binnenkort, Els

Spinazie met worstjes, feta en tomaten

Dit recept stond een tijdje geleden als stappenplan op mijn instagram verhaal. Ik heb toen beloofd om het volledige recept op mijn website te plaatsen, maar toen kwam corona en stond de wereld even op zijn kop. Dus… een beetje later dan de planning was het receptje voor spinazie met worstjes

Was een flinke hoeveelheid verse spinazie en doe in een ovenschaal. Snij 2 tomaten in stukjes en leg bovenop de spinazie.

Snij kippenchipolata is stukjes en leg in de ovenschotel.

Werk  af met blokjes feta en kruid met peper, zout en kurkuma. Een likje olijfolie en dan zet je de ovenschotel  20 min in de oven op 180°C. Simpel, lekker en boordevol vitaminen.

witloof met hesp en kaassaus

Het is week 2 van onze corona quarantaine. Ik schrijf deze blog met een luide tv op de achtergrond want de oudste is net terug van het werk en moet dringend wat ontspannen. Hij werkt in de zorg en daar is het altijd al zwaar werken maar nu nog een tiental tellen zwaarder.

Naast mij op de grond zit mijn man een vliegenraam te timmeren. Jip die doet dat in de living. Dat mag niet, hij heeft daarvoor een tuinkot en de kelder, maar het is blijkbaar gezelliger naast mij op de grond. Grrr!

En de jongste kaapte om de zoveel tijd mijn laptop om muziek te beluisteren of een film te kijken via Netflix. We hebben zijn oude laptop weer vanonder het stof gehaald. En ook al valt die bijna uit elkaar… hij werkt nog.

En ikzelf kan ook wel in mijn praktijk gaan zitten, maar dan moet ik daar de verwarming eerst gaan opzetten want het is er nog frisjes…

Allez, ge hoort het hé. Het leven in lockdown zoals het is.

Uit liefde voor de 3 mannen uit mijn leven die ik zo lang mogelijk gezond wil houden (en ook heel erg voor mezelf want ik ben ZOT van witloof) maakte ik witloof met hesp en kaassaus. Met witloof van bij ons, koken met seizoensgroenten dus. Ik weet het, in de winkel liggen al komkommer en tomaten, maar in seizoensgroenten zitten meer vitaminen en mineralen. Voila, daarom dus.

8 stronkjes witloof, 8 sneetjes ontvette hesp, 700 ml magere of halfvolle melk,  maïzena instant, 250 g magere geraspte kaas (ik gebruikte Milner Slankie), , peper, zout en nootmusaat

Verwijder met het puntje van een aardappelmesje het harde gedeelte onderaan de witloofstronkjes. Snij een inkeping uit, zodat er geen blaadjes loskomen.  Doe water in een kookpot en schik de stronkjes witloof erin. Zet het deksel op de pot en laat langzaam garen. Laat daarna het witloof wat afkoelen en knijp het vocht eruit.

Schep de witloofstronkjes uit de pan en rol ze in de sneetjes hesp. Schik de witloofstronkjes in een ovenschaal.
Breng de melk aan de kook en bind deze met de maïzena instant. Laat stevig doorkoken zodat de saus dikker wordt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.  Maak een niet te dikke saus, je kan ze dunner maken door wat melk toe te voegen. Haal de pot van het vuur en meng de geraspte kaas door de saus. Hou een deel kaas opzij voor de afwerking.
Giet de kaassaus over de witloofstronkjes tot ze helemaal bedekt zijn.

Strooi de rest van de gemalen kaas over de ovenschotel. Zet de ovenschotel ongeveer tien minuten onder de hete grill tot er een goudgeel korstje verschijnt.

Heel lekker met een gekookt patatje

 

 

Grote wafelbak

Corona is in het land. De scholen zijn gesloten, veel mensen werken van thuis uit, de winkels zijn leeggehamsterd en ik blijf met een vreemd gevoel zitten.  Ik geef het toe ik ben niet gerust op wat er komen gaat. En ik niet alleen begrijp ik uit mijn omgeving. Heel veel mensen vliegen in troostvoer zoals koeken, chocolade en wc papier. Al begrijp ik niks van dat laatste. Haha!!

Troostvoer dus. Tijd voor anti corona cooking. We zullen dat virus eens iets laten zien.

Ik ging dus op zoek naar een koekje dat je samen met de kinderen kan maken, een koekje dat iedereen lust (ik ken echt niemand die geen wafels lust),  … en wat is er gezelliger dan een grote wafelbak. Als we het op straat niet meer gezellig mogen maken, in je keuken mag dat wel. En oh, ja… ik blijf over jullie gezondheid en gewicht waken. De wafels zijn suikervrij, uiteraard.

2 eieren, 125 g bloem, 1 el bakpoeder, 2 lepels Canderel Sucralose, snuifje zout, 40 g gesmolten margarine bakken & braden, 200 ml melk

Meng de bloem met het bakpoeder, de Canderel Sucralose en het zout in een kom. Scheid de eieren. Voeg de eidooiers en de gesmolten margarine toe en roer goed om. Klop de eiwitten stijf en roer ze erdoor. Zet het beslag tenminste 1 uur in de koelkast. Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand. Doe het beslag in het ijzer en bak de wafels goudbruin.

                               

 

 

 

Roodbaars met ratatouille

Roodbaars, 1 ui, 2 tomaten, 1 gele paprika, rode paprika, courgette en aubergine

Snij de groenten in kleine stukjes. Giet een lepel olijfolie in een pan en stoof de groenten gaar. Kruid met peper, zout en chilipoeder.

Giet wat olijfolie in een ovenschotel en leg de roodbaarsfilets erin. Kruid met peper en zout. Ik vervang het zout regelmatig door Herbamare kruidenzout. Dit geeft meer smaak. Zet de vis 15 minuten in de oven op 180°C.

Serveer samen met de ratatouille. Lekker met een gekookt patatje

Tip: je kan de roodbaars ook vervangen door een andere stevige witte vis of zelfs door kipfilet

Chocoladepudding met vers fruit (Carnavalpudding)

Krokusvakantie : Carnavalverlof. Meestal heb je dan wat meer tijd om samen met de kindjes iets lekkers te maken. Hier op het programma Carnavalpudding. Chocoladepudding die lief is voor de lijn afgewerkt met vers fruit en een beetje chocoladeparels

½ l magere melk, 30 g puddingpoeder, 20 g cacaopoeder (Canderel), kunstmatig zoetmiddel (Canderel of stevia)

Breek het puddingpoeder in wat koude melk. Laat de overige melk koken met het cacaopoeder. Voeg de gebroken puddingpoeder toe en laat zachtjes doorkoken. Neem de pot van het vuur en voeg de zoetstof toe.

Werk af met (rood) fruit en een beetje chocoladeparels

 

 

Zelfgemaakte hapjes voor een receptie

Vorige week donderdag mocht ik samen met een collega een workshop begeleiden. Het thema was “zelfgemaakte hapjes voor een receptie”. Dus weg met de traditionele chips en nootjes en hallo groenten en fruit. De deelnemers  werden in groepjes verdeeld en elk groepje maakte zijn eigen gerechtje. Aan het einde van de workshop zetten we al de gerechten naast elkaar en kon het proeven beginnen.

De receptjes in een SomethingELSe jasje kan je hieronder vinden.

Het soepje is het recept van het wintersoepje, maar dan opgediend in kleine borrelglaasjes.

Groentereepjes in dipsausje

(voor 16 personen)

3 dl yogonaise (1 lepel mayonaise + 2 lepels magere yoghurt), 4 sjalotten, azijn, 1eetlepel gehakte peterselie, 3 lepels magere room, zoetstof naar smaak, ketchup naar smaak, 4 wortelen, 3 takjes bleekselder, andere groentenreepjes: rode en gele paprika, komkommer …

Leg de gesnipperde sjalotten 5 minuten in azijn zodat de scherpe smaak van de sjalotten milder word. Laat uitlekken en meng onder de yogonaise. Roer er de peterselie, room, zoetstof en ketchup onder.

De groenten in reepjes snijden van ongeveer 3 mm dik en 5 cm lang.

Het sausje verdelen over 16 hoge glaasjes en de groentereepjes erin zetten. Zorg dat de reepjes ongeveer 1 cm boven de rand van het glaasje uitsteken.

Grijze garnalen in looksausje

200 g grijze garnalen, 100 g preischeuten of luzernesla, 2 dl yogonaise, 1 teentje look, 1 koffielepel azijn, peper en zout, 1 eetlepel magere of halfvolle melk

Meng de yogonaise met het geperste lookteentje, de azijn en breng op smaak met peper en zout. Maak het sausje vloeibaarder met de melk en verdeel over 16 aperitieflepels Schik er de garnalen op. Werk af met toefjes preischeuten.

Allegaartje van vers fruit met frambozensaus

100 ml frambozencoulis, zoetstof naar smaak, ½ mango, ½ verse ananas, 2 kiwi’s, 3  mandarijnen, 1 appel, ½ granaatappel, enkele verse muntblaadjes

Meng de frambozensaus met de zoetstof. Schil, was en snijdt het fruit in blokjes. Laat bij de appel de schil eraan voor de kleur. Doe een beetje frambozensaus op de bodem van het glaasje. Vul aan met het versneden fruit. Werk af met een muntblaadje

Mini rijstwafels gevuld met surimisalade

2 eitjes, yogonaise, 10 staafjes surimi van krab, kipkruiden, mini rijstwafels paprikasmaak (Snack a Jack), bieslook

Kook de eieren hard gedurende 10 minuten. Schrik de eieren in koud water en pel ze vervolgens. Plet de eieren. Snij de krabstaafjes in fijne blokjes en kruid ze met kipkruiden. Meng de krab met het ei en de yogonaise. Voeg bieslook toe voor de kleur. Leg op elk rijstwafeltje een koffielepel krabsalade. Schik mooi op een schotel of bord en dien op.