Kruidige bloemkool

Bloemkool in een klassiek gerecht gaat vaak samen met een zware kaassaus. In dit recept hou ik het zomers licht met een wijn-kruidensaus. Het vetgehalte is veel lager, maar de smaak is top. Ook voor dit gerecht gebruikte ik bloemkool recht uit den hof. Die zijn wat kleiner zodat ik ze in hun geheel kan klaarmaken. Uiteraard kan je ook gewoon bloemkoolroosjes gebruiken, maar dat oogt minder mooi.

Bloemkool, 2 takjes munt, 900 ml groentenbouillon, geraspte kaas.

Voor de saus: 125 ml groentenbouillon, 300 ml melk, 150 ml witte wijn, 2 lepels maïzena, peterselie, koriander, tijm, peper en zout.

Maak de bloemkool schoon en doe ze in een grote kookpot met de bouillon en de munt. Kook de bloemkool 10 minuutjes.

Maak de saus van de bouillon, de melk en de witte wijn. Bindt met maïzena. Breng al roerend aan de kook en voeg de verse fijngehakte kruiden toe. Breng de saus op smaak met peper en zout en laat nog even pruttelen.

Laat de bloemkool uitlekken en leg in een ovenschotel. Giet de saus erover en bestrooi met geraspte kaas. Zet onder de grill tot de kaas gesmolten in.