Fattoush (Libanese salade)

Deze Libanese salade van brood en groenten wordt traditioneel bereid met veel olijfolie en citroensap. Hij is door de combinatie met de muntblaadjes en de koriander enorm verfrissend en dus een opkikker op bloedhete dagen. Serveer met gewone yoghurt of met een mix van fetablokjes en yoghurt.

1 komkommer, 3 tomaten, 1 groene paprika, 8 lepels verse kruiden: munt koriander en peterselie, 3 lente uitjes, 3 teentjes look, olijfolie, citroensap, pitabroodjes.

Rooster de pitabroodjes licht en scheur in stukken. Maak al de groenten schoon en snij in blokjes. Hak de kruiden fijn en snij de uitjes in dunne ringen. Doe alle ingrediënten voor de salade in een kom en zet ongeveer een uurtje in de koelkast. Schep de stukken pitabrood net voor het serveren door de salade.

Pizza met tomaten en champignons

Pizza met mijn 2 lievelingsgroenten. De match tussen champigons en tomaten is gewoon goddelijk lekker Als je verse oregano toevoegt dan bereik je een echte Italiaanse smaakbom.

vers pizzadeeg, 125 g tomatenpassata, 3 tomaten in schijfjes, 1 teentje look, 1 koffielepel verse oregano fijngehakt, 250 g champignons in schijfjes, 375 g mozzarella geraspt, olijfolie

Verwarm de oven voor op 200°C. rol het deeg uit en bekleed hiermee een pizzavorm of taartvorm. Verdeel de passata over het pizzadeeg. Leg de tomaten, de look, de oregano, de champignons en de mozzarella erop. Besprenkel met wat olijfolie. Bak de pizza 20 min tot de kaas gesmolten is.

Groentenlasagne

Je kan deze lasagne maken met aubergine”vellen”, maar het lukt ook prima met courgette. Ik voeg geen gehakt toe omdat ik wel eens zin had in een vegetarische variant. Wil je graag vlees in je lasagne. Feel free, jij kiest!

1 aubergine, 1,5 kg ontvelde tomaten (vers of uit blik), 2 teentjes look, 1 courgette, 1 ui, 1 groene paprika, 125 g champignons, verse basilicum, 1 koffielepel chilipoeder, peper en zout

Voor de saus: 150 ml groentenbouillon, 300 ml melk, 50 g geraspte kaas, 1 koffielepel mosterd, 2 lepels maïzena

Snijd de aubergine in plakken en leg ze in een vergiet. Strooi er zout over en laat minstens 30 minuten staan. Spoel de auberginevellen onder koud water en dep ze droog.

Doe de tomaten, de look, basilicum, courgetteblokjes, gesnipperde ui, champignonplakjes en de chili in een pannetje en laat zachtjes stoven.

Maak de saus met de bouillon, de melk, de helft van de geraspte kaas en de mosterd. Meng de maïzena los met wat koud water en giet bij de saus. Roer en laat inkoken tot de gewenste dikte.

Schep een laag van het groente mengsel op de bodem van een ovenschotel. Bedek met de auberginevellen. Maak laagjes van groente mengsel en auberginevellen. Giet de kaassaus over de lasagne en bak 40min op 190°C tot de kaas goudbruin is. Werk af met verse basilicum.

Let op: in dit gerecht zitten geen koolhydraten. Dit geeft snel een nieuw hongergevoel. Niet erg, als je hier mee rekening kan houden. Wil je een grotere verzadiging gebruik dan afwisselend auberginevellen en voorgekookte lasagnevellen of eet er simpelweg brood bij.

Geroosterde groenten op toast

Geroosterde groenten maak ik massaal in de zomer. Ze smaken helemaal anders dan gekookte of gestoomde groenten. Ik maak dit altijd van verse groenten en verse groenten recht uit de hof. Diepvriesgroenten geven teveel vocht af en dan wordt het al snel papperig. Vandaar vers! In dit gerechtje gebruik ik een licht kaassausje, maar het is ook lekker puur. Geniet van deze mediterrane combinatie.

1 venkelknol schoongemaakt en in vieren, 2 champignons in plakjes, 1 courgette in plakjes, 1 rode paprika in reepjes, 1 rode ui in partjes, 2 lepels zonnebloemolie, 2 takjes rozemarijn, 8 sneetjes volkorenbrood.

Voor het kaassausje: 150 ml groentebouillon, 90 ml melk, 2 teentjes look, 50 g roomkaas, 1 koffielepel mosterd, 1 lepel maïzena, rozemarijn, basilicum, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg al de groenten in een ovenschotel (als ik zin heb kook ik ze allemaal samen kort even voor, maar het kan ook zonder te blancheren). Besprenkel met de olie en leg er takjes rozemarijn op. Bak de groenten 25 min in de oven tot ze gaar zijn.

Verhit ondertusen de bouillon met de melk. Voeg de geperste look, de kaas, mosterd en peper en zout toe. Breek de maïzena in de koud water en roer door de saus. Breng de saus al roerend aan de kook. Voeg de rozemarijn toe.

Rooster het brood in een broodrooster of leg mee in de oven bij de geroosterde groenten. Beleg de toastjes met de geroosterde groenten. Schep het sausje erover en werk af met basilicum.

Geroosterde paprika’s met pompoenvulling

De combinatie van paprika en pompoen is echt subliem. Rode paprika’s zijn veel zoeter dan groene en beter geschikt om te bakken of te roosteren. Gele paprika’s kunnen eventueel ook worden gebruikt.

4 grote paprika’s, pompoen gepeld en in stukjes gesneden, 2 teentjes look, 4 tomaten, room, geraspte kaas, olijfolie, peper en zout

Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de paprika’s in de lengte doormidden, laat het steeltje eraan, zo hou je de paprika in model. Verwijder de zaadlijsten en leg in een ovenschotel.

Vul de paprika’s met de stukjes pompoen en verstop er de plakjes look tussen. Breng op smaak met peper en zout en leg bovenop de paprika plakjes tomaat.

Meng de room met de geraspte kaas, voeg peper en zout toe en giet in de paprika’s. Overgiet de paprika’s met een scheutje olijfolie en bak 30 min in de oven tot de kaas bruin is.

Serveer met geroerbakte courgette en wat brood.

Champignons met auberginevulling

De auberginevulling maak ik meestal een dag op voorhand. Daarna bewaar ik ze in de koelkast .

1 aubergine, 2 teentjes look, sap van 1 citroen, 250 g broodkruimels, 1 eetlepel tomatenpuree, 8 grote champignons, 50 g geraspte kaas, 4 eetlepels groentebouillon,

Verwarm de oven voor op 220°C.

Snijd de aubergine in de lengte doormidden en leg haar met de bolle kant naar beneden in een ovenschotel. Bak de aubergines 30 min in de oven tot ze zacht zijn. Haal de aubergines uit de oven en laat afkoelen.

Schraap het zachte vruchtvlees uit de schil en pureer met de look en het citroensap. Voeg de broodkruimels en de tomatenpuree toe en mix 10 min.

Schep de vulling in de champignons en druk het mengsel goed aan. Bestrooi met de kaas en leg ze in een ondiepe ovenschotel. Giet de groentebouillon rond de champignons, dek af en bak ze 20 min in de oven.

Serveer met een frisse salade.

Broodpastei

Een receptje dat laag is in vetgehalte en toch veel smaak heeft. Ideaal om restjes brood of groenten op te werken. De smaak is vergelijkbaar met pizza, maar dan toch weer anders.

6 sneetjes volkorenbrood zonder korsten, 1 lepel vetstof, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 2 tomaten, 500 g geraspte kaas, 2 stijfgeklopte eiwitten, 500 ml melk, peper en zout

Besmeer het brood met de boter en snijd elk sneetje in 4 driehoeken. Leg de paprika’s met de schil naar boven op de grill en rooster ze tot de schil zwartgeblakerd is. Stop in een plastic zakje, knoop dit goed dicht en laat afkoelen. Verwijder de schil van de paprika’s. Snijd in dunne reepjes. Als het snel moet gaan kan je ook een bokaal gepelde paprika’s gebruiken.

Leg het brood, de paprika’s, de tomaten en de helft van de kaas in laagjes in een ovenschotel. Meng het eiwit met de melk en giet over het brood. Laat 30 minuten rusten.

Bestrooi de pastei met de rest van de kaas en breng op smaak met peper en zout. Bak hel op 180°C in de oven tot hij gerezen is en serveer goed heet.

Knapperig ontbijt

Een voedzaam ontbijt, boordevol goeds. Vraagt wel even tijd om het klaar te maken, maar ik vind het echt wel de moeite.

25 g zonnebloempitten, 25 g pijnboompitten, 25 g sesamzaadjes, 2 appelsienen, 2 lepels bruine suiker, 100 g gedroogde vijgen, 2 bananen, 600 ml Griekse yoghurt

Rooster de pitten 3 minuten in een pan op een matig vuur. Voeg de sesamzaadjes toe en rooster nog eens 3 minuten. Schep om zodat ze mooi bruin worden.

Rasp de schil van de appelsien en doe het in de pan met de suiker en de fijngesneden vijgen. Roer tot de ingrediënten goed gemengd zijn en kook het geheel 2 min. Laat afkoelen.

Verwijder de schil en de pitjes van de appelsienen en snij in fijne stukjes. Snijd de bananen in plakjes en roer ze door de yoghurt met de stukjes appelsien. Verdeel over 4 kommetjes en schep er het vijgenpittenmengsel op.

Scampibrochette met currykruiden

De lievelingsbrochette van zoon 2. Heel lekker met vlinderpasta

320 gram vlinderpasta, 16 scampi’s, 300 gram (diepvries)erwtjes, kerstomaatjes, komkommer in stukjes, blikje maïs, 1 koffielepel currypoeder,  koriander, olijfolie, peper en zout.

Prik de scampi’s per 4 op een satéprikker. Meng 2 el olijfolie met currypoeder en leg de satés in de marinade, zet in de koelkast gedurende 10 minuten.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel met koud water. Leg de erwten 2 minuten in kokend water, spoel met koud water en meng met de tomaat, komkommer en maïskorrels. Meng de pasta onder het geheel met wat olijfolie en kruid alles af met peper en zout. 

Bak de satés van scampi bruin langs weerszijden en serveer met de pastasalade en verse koriander.

Feestelijk voorgerecht: graved lax met rode biet en komkommer

Een feestelijk voorgerechtje dat zowel kan op kerstavond als in de zomer op een zonnig terras. Gemarineerde zalm met rode biet en zoetzure komkommer. Ik gebruik suiker in het gerecht, maar deze kan je natuurlijk vervangen door een zoetstof als dat beter is voor je bloedwaarden of je gezondheid. Jij kiest!

Voor de zalm en de marinade: 800 g verse zalm met huid, 200 g rode bietjes, 50 ml witte wijn, 75 g suiker, 2 koffielepels mierikswortelpasta, 2 lepels gehakte dille, zout en peper

Voor de komkommersalade: 1 komkommer 1 rode ui, 60 ml wijnazijn, suiker

Maak eerst de komkommersalade. Was de komkommer en schaaf de komkommer en de ui met een mandoline tot dunne schijfjes. Doe de komkommer in een kom en bestrooi met zout, laat een kwartiertje staan. Giet de komkommer in een vergiet en spoel het zout eraf. Laat uitlekken en dep droog met keukenrol. Doe de komkommer terug in de kom. Voeg de ui, azijn en wat suiker bij de komkommer en roer goed door. Zet koud in de koelkast.

Bekleed de bodem van een ovenschotel met vershoudfolie. Doe de bietjes samen met wat zout, witte wijn, suiker, mierikswortel en peper in een blender en maal tot een gladde marinade. Giet de helft van de marinade in de schaal, bestrooi met dille. Leg de zalm met de huidkant naar beneden erop. Giet de rest van de marinade over de zalm. Wikkel de vis in de folie en verpak luchtdicht. Zet een bord boven op de zalm en zet in de koelkast. Laat minstens 24 uur marineren.

Serveer de zalm samen met de zoetzure komkommer op toastjes.