Feestelijk voorgerecht: graved lax met rode biet en komkommer

Een feestelijk voorgerechtje dat zowel kan op kerstavond als in de zomer op een zonnig terras. Gemarineerde zalm met rode biet en zoetzure komkommer. Ik gebruik suiker in het gerecht, maar deze kan je natuurlijk vervangen door een zoetstof als dat beter is voor je bloedwaarden of je gezondheid. Jij kiest!

Voor de zalm en de marinade: 800 g verse zalm met huid, 200 g rode bietjes, 50 ml witte wijn, 75 g suiker, 2 koffielepels mierikswortelpasta, 2 lepels gehakte dille, zout en peper

Voor de komkommersalade: 1 komkommer 1 rode ui, 60 ml wijnazijn, suiker

Maak eerst de komkommersalade. Was de komkommer en schaaf de komkommer en de ui met een mandoline tot dunne schijfjes. Doe de komkommer in een kom en bestrooi met zout, laat een kwartiertje staan. Giet de komkommer in een vergiet en spoel het zout eraf. Laat uitlekken en dep droog met keukenrol. Doe de komkommer terug in de kom. Voeg de ui, azijn en wat suiker bij de komkommer en roer goed door. Zet koud in de koelkast.

Bekleed de bodem van een ovenschotel met vershoudfolie. Doe de bietjes samen met wat zout, witte wijn, suiker, mierikswortel en peper in een blender en maal tot een gladde marinade. Giet de helft van de marinade in de schaal, bestrooi met dille. Leg de zalm met de huidkant naar beneden erop. Giet de rest van de marinade over de zalm. Wikkel de vis in de folie en verpak luchtdicht. Zet een bord boven op de zalm en zet in de koelkast. Laat minstens 24 uur marineren.

Serveer de zalm samen met de zoetzure komkommer op toastjes.

CategorieënVis