Scones met lemon curd en clotted cream

Ik had het vorige week al verteld, vorige week zondag ging ik op prive workshop bij vriendinnetje Greta. Een tijdje geleden postte ze op facebook dat ze scones had gebakken met lemon curd. Ik was dus officieel jaloers want dit is een van mijn lievelings… Scones zijn eigenlijk een Engels ontbijtje, maar het kan ook als high tea gebakje!!
Greta nodigde me prompt uit voor een coronaproof bakworkshop bij haar in de keuken. Het werd een gezellig weerzien met fijne babbels, scones, lemon curd, clotted cream en bosbessenconfituur.
Voor de scones meng je 225 g zelfrijzende bloem met een snuifje zout, 55 g margarine, 25 g suiker en 150 ml karnemelk. Onder elkaar kneden tot een deegje. Voorzichtig uitrollen en rondjes uitsteken met een glas. Bak de scones in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende 12 tot 15 minuten. Serveer ze met confituur en/of clotted cream (mengsel van helft mascarpone en de helft slagroom). Wij voegden geen suiker toe aan de clotted cream omdat er al voldoende suiker zit in de confituur. Wil je het toch wat zoeter dan voeg je suiker of zoetstof toe.
Lemon curd is een Engelse specialiteit gemaakt van citroen, boter, suiker en eieren. Genotsvoeding dus, maar je smeert dan ook geen klodders lemon curd op zo een kleine scone, dus als bewust geniet momentje kan het zeker wel.
Wat heb je nodig? 2 eieren, 2 citroenen (schil en sap), 175 g suiker, een halfe soeplepel maïzena en 115 g vetstof. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kookpot, zet op een matig vuurtje tot alles oplost. Daarna zet je het vuur hoger en blijf je roeren tot je een stevige “confituur” bekomt. In potjes gieten en gebruiken als topping van dessertjes of gebak. Enneeeuh… eigenlijk ook lekker op de boterham.
Zeker eens proberen op een luie zondag of woensdagmiddag met de kinderen.
Ik koos bewust voor genotsvoeding waar ik erg veel zin in had en 100% de tijd om er van te genieten. Wil je liever een voedzame scone beleg hem dan met suikervrije confituur. De mandarijn en kurkuma van Fior di frutta vind ik een goed alternatief voor lemon curd. Hij bevat veel minder suiker en geen vetstof.