Homemade mayonaise

Yes, het is weekend en vandaag ga ik het hebben over gewone Vlaamse kost. Rode kool met worst, broccolistomp met vis, witloof met hesp en kaassaus, bloemkool met melksaus en frikadel. Soms heb ik daar zo een zin in… het water loopt me al in de mond. Bij mij MOETEN er groenten in een gerecht zitten, liefst veel groenten.

En omdat het niet alle dagen “speciaal” moet zijn staat er hier vandaag op het menu aardappelen met kipfilet en rauw witloof, met zelfgemaakte mayonaise (!!!). Deze heb ik ook weer leren maken door mijn schoonmoeder, want manlief weigert die gekochte brol. En hij heeft gelijk, deze is veel lekkerder en gemaakt met de eitjes van onze kippetjes. Verser dan vers.

En omdat mijn patiënten steeds vragen naar magere sausjes hier een ideetje voor zelfgemaakte mayonaise die je heel eenvoudig “light” maakt.

“light” mayonaise

Neem een hoge glazen pot, doe daarin 2 volledige eitjes, peper, zout een geut azijn en een lepel mosterd. Kluts door elkaar. Zet de staafmixer in je pot en begin te mixen terwijl je in een straaltje olie toevoegt. Ik gebruik maïsolie, maar kies maar wat jij lekker vind. Mix van beneden naar boven en terug tot je mayonaise krijgt.

Neem 1 lepel mayonaise en voeg 2 lepels magere witte yoghurt toe en klaar is je “light”mayonaise. Om hem een extraatje te geven voeg je een gesnipperd sjalotje toe, wat peterselie of bieslook. Et voila… Simpel!