Kerststronk

Eetdagboekjes, ze werken niet. Hoe ik dit zo zeker weet? Wel, ik wil je even het eetdagboekje laten inkijken van een heeeeeel lieve cliënt van mij, die ik een jaar lang heb begeleid, toen ik nog “klassiek” werkte. Maria heeft intussen afgehaakt. En ik begrijp heel erg goed waarom.

Op huisbezoek bij Maria. Ik kom bij haar al een heel jaar (!!!) op huisbezoek, wekelijks (!!!) en zij houdt elke dag haar eetdagboekje bij (!!!). Dat moet niet van mij, dat moet van haarzelf. De eetdagboekjes van Maria zijn altijd een zaligheid om te lezen, want ze maakt er een soort dagboekje van.

25 december, Kerstmis. Ze start met  “oppassen Maria,  denk aan Els” , dan schrijft ze cava met een koud hapje “lekker”; warm hapje “opnieuw lekker”, warm voorgerecht, soep, hoofdgerecht met gratin, 2 ijspralines, 1 eclaerke met slagroom, mascarpone met framboos en een stuk kerststronk door oma gemaakt. Met daaronder de vermelding “Maria had goede voornemens… helaas”☺

Lieve allemaal, bij mij geen eetdagboekjes meer, nooit meer. Diëten en eetdagboekjes, die werken niet.  Het is echt verschrikkelijk om bij elke hap op te schrijven wat je hebt gegeten. Ofwel vergeet je het te noteren, ofwel ben je er zo op gefocust dat je aan niks anders meer kan denken dan aan dat stomme boekje. Ofwel foefel je een beetje of …

En hoe sluit je een kerstmenu nu het beste af? Met een een nostalgische homemade kerststronk, natuurlijk. Deze is geschikt voor diabeten en een lief dessert voor je lijn. Wil je liever suiker gebruiken en/of echte boter. Dat kan, jij kiest!

4 eieren,  100g sukrin (of andere zoetstof gelijk aan 100g suiker), 75g zelfrijzend bakmeel, 2 el pure cacaopoeder of cankao (Canderel), 1 pakje klopklop, 80 ml halfvolle melk, confituur met minder suiker, kerstversiering (eetbaar of niet)

Neem een diepe bakplaat van 30 x 23 cm en bedek met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren en zoetstof 10 min. tot een luchtig mengsel. Zeef het meel en de cacaopoeder boven het eimengsel en spatel het erdoor. Schep het deeg op de bakplaat en bak 12 min. op 200°C tot hij veerkrachtig aanvoelt. Keer de cake om op bakpapier en snijd de randen recht. Maak een kleine inkeping tot ongeveer halverwege de cake vanaf circa 1 cm van de korte kant. Rol de cake vanaf die zijde strak op in het bakpapier en laat hem op een rooster afkoelen. Klop het poeder van de klop klop met de melk ongeveer 6 minuten tot een vaste massa. Als de cake afgekoeld is, ontrol hem en bestrijk met confituur. Smeer over de confituur ongeveer de helft van de klopklop. Rol de cake terug op en besmeer met de rest van de klop klop (dit gaat het best met een spatel). Werk de stronk af met versieringen naar keuze en bestrooi met een beetje cacaopoeder.