Mijn 3 favorieten op de barbecue

Het was een warm weekend en dan is er niets leuker dan barbecueën. Ikzelf ben niet zo een grote vleeseter eerder een grote groenten fan. 2 van mijn mannen vinden een maaltijd zonder vlees “geen eten” en de jongste vind barbecueën overroepen. Daarom probeer ik voor iedereen wat lekkers te voorzien, zonder dat het vlees de hoofdrol hoeft te spelen. Hieronder 3 van mijn favorieten op de barbecue en wat tips en tricks voor een en gezellig braadfestijn.
• Gevulde broodjes
2 baguette, 2 lepels pesto, 4 plakjes gedroogde ham, 1 bol mozzarella in dunne plakken, 8 schijfjes tomaat
Snij het stokbrood in de breedte 8 keer in, maar snij niet helemaal door.
Schep in elke inkeping een beetje pesto en stop er en plakje ham, een plakje mozzarella en tomaat tussen. Bedek de onderkant van het brood met een laag aluminiumfolie en leg op de barbecue tot de mozzarella gesmolten is.
• Courgette pizzabootjes
Voor 1 pizzabootje: 1 courgette, 2 tomaten, 4 zongedroogde tomaatjes zonder olie, tabasco, 2 lepels ketchup, oregano, 4 zwarte olijven in ringetjes, geraspte kaas, olijfolie, peper, zout, basilicum
Snij de courgette in de lengte in 2 en schraap met een koffielepeltje de zaadlijsten volledig weg. Wrijf de buitenkant van de courgettehelften in met olijfolie en leg ze op een vel aluminiumfolie. Snij de tomaten in 4 en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Hak het vruchtvlees in kleine blokjes, net als de zongedroogde tomaatjes. Vermeng de gedroogde en verse tomaten met tabasco, ketchup, oregano, peper en zout. Schep het tomatenmengsel in de courgettebootjes. Druk het goed aan. Strooi er de kaas op en werk af met de olijfringetjes. Plooi de aluminiumfolie volledig dicht en plaats op de barbecue tot de courgettes klaar zijn en de kaas gesmolten is.
• Zomergroenten
Neem een diepe ovenschaal, zet die op de rooster van je BBQ en gooi er je favoriete groenten in. Een scheutje olijfolie en wat Provençaalse kruiden. Laat bakken tot de groenten gaar zijn.
Tips en tricks voor een voedzame barbecue
Neem maximaal 2 stukken vlees. Probeer de vettige vleessoorten te vermijden zoals braadworst en spek. Kies voor een kipfilet, een kotelet, … Probeer ook het vet aan het stuk vlees weg te snijden.
Vis: Kies als 2de stuk eens voor een vis papillotje, een scampibrochette of gamba’s  Vis bevat minder calorieën dan vlees en zit boordevol vitaminen.
Groenten: eet liefst groenten die niet gemengd zijn met mayonaise. Denk aan  worteltjes, tomaatjes, komkommer, sla, paprika. Een groentespies op de BBQ is ook een goed idee. Hierbij zijn de groenten lekker gegrild en zijn geen sausjes nodig. Een lekker spiesje maak je van paprika, champignons, aubergines, ajuin en courgettes die je goed kruid met Provençaalse kruiden, peper, zout en gerookt paprikapoeder.

Aardappeltjes met mayonaise vermijd je best, maak eens een aardappel in de schil verpakt in aluminiumfolie. Bij het openen van de aardappel kan je steeds look of andere kruiden op de aardappel doen.

Rode sausjes zijn vaak de beste keuze of kies voor een dressing en geen vinaigrette bij pasta en vlees. Maak zelf een dressing van 1 potje magere yoghurt, 1 eetlepel olijfolie, kruiden (peper, zout, curry, paprika,… ). Als je liever geen dressing eet, probeer dan een mayonaise met maar 25% vet. Ketchup, currysaus, chilisaus en barbecuesaus bevatten minder vet dan andere sausjes.

Deel je bord in zodat de helft van het bord groenten bevat, ¼ vlees, ¼ aardappelen/pasta.

Drank: Wanneer u één glaasje wijn drinkt kan dit natuurlijk geen kwaad. Probeer een glas wijn af te wisselen met een glas water. Drink bruiswater i.p.v. plat water om af te wisselen. Als je de keuze hebt tussen een cocktail als aperitief of een glas cava verkies dan cava omdat deze minder calorieën bevat. Probeer het aantal glazen alcohol te beperken tot max twee glazen, dus een aperitief plus een glas alcohol bij de maaltijd.

Desserts: Fruit op de BBQ kan een alternatief zijn i.p.v. een ijscoupe. Je kan stukken ananas op de BBQ leggen, of een banaan in aluminiumfolie. Warme aardbeien met rozemarijn en peper zijn ook erg lekker. Slagroom bij het dessert kan je best vermijden.