Goesting in iets lekkers?

Veel mensen eten vandaag al gezonde hoofdmaaltijden. Alleen het snoepen en snacken blijft erg lastig. Als je in het tankstation langs de kassa loopt en toch die reep mee graait (ik ben grote fan van snickers, oeps!). Of iets uit de snoepautomaat op het werk haalt. Als ik weet dat ik enkele uren weg van huis ben, zorg ik er altijd voor dat ik een voedzaam tussendoortje bij me heb.  Dit is goedkoper en vaak lekkerder dan tussendoortjes uit de automaat. Broodstengels, nootjes of een stuk fruit. Bananen vind ik echt fantastische “fastfood”. Andere snackideetjes: aardbeien, trosje druiven, een handje gedroogd fruit en noten, gekleurde worteltjes, snoepkomkommer, bloemkool en selder met hummusdip, studentenhaver, ananassticks, bananenchips,  rijstwafel, peperkoek zonder parelsuiker, smoothie van magere yoghurt en blauwe bessen, rijstpap van magere melk, olijven, suikervrije popcorn…

Voordelen van gezonde tussendoortjes

 • Ze kunnen je noodzakelijke voedingsstoffen geven, die je niet altijd in de hoofdmaaltijden kreeg. Denk aan vitaminen, mineralen of vezels.

 • Met een tussendoortje is je honger wat gemilderd tegen de hoofdmaaltijd. Daardoor zal je niet heel veel eten. Beter voor je gewicht.

 • Soms is de tijd tussen het middagmaal en het avondmaal vrij lang, voor sommigen zelfs tot zeven uur. Zo’n lange tijd onderbreek je best met een vieruurtje. Want dit heeft een positieve invloed op het suikergehalte in je bloed en op je concentratiepeil. Vele volwassenen moeten nog een tijdje werken na de lunch en kinderen moeten na school nog huiswerk maken. Indien het suikergehalte zakt (wat doorgaans gebeurt zo’n drie uren na de maaltijd), lukt het concentreren beter na een tussendoortje.

Kinderen zijn speels en verbruiken doorgaans meer energie dan een volwassene. Hun maag is nog wat klein om grote hoeveelheden tijdens de hoofdmaaltijden te eten. Een tienuurtje en vieruurtje houdt hun energie op peil. Met een vieruurtje na school kunnen kinderen zich beter concentreren en worden ze minder prikkelbaar of rustiger. Een gezond vieruurtje voor kinderen bevat best  minstens 2 van deze bronnen:

 • koolhydraten, liefst vezelrijk: havermout, volkorenbrood, volkorenbeschuit, muesli, …
 • eiwitten: melk, yoghurt, karnemelk, platte kaas, pudding, sojaproducten, .. . Wil je als volwassene voor je gezondheid minder verzadigde vetten eten, dan kies je beter voor halfvolle melk. Kinderen jonger dan 4 jaar drinken beter volle melk (meer vitaminen). Mensen met hart- & vaatziekten worden magere melk aanbevolen.
 • vitamine C: een stuk fruit of vers fruitsap
 • eventueel een kleine hoeveelheid vetstof, zoals vetstof op het brood.

Vieruurtjes toppers:

 • bruin- of volkorenbrood met wat kaas en/of zoete toespijs
 • havermoutpap met vers fruit
 • yoghurt of platte kaas met muësli en kleine stukjes vers fruit
 • melk met volkoren cornflakes en nadien een stuk fruit
 • havermoutpannenkoeken met een glas melk of sojadrank
 • volkorenbeschuit met zoete toespijs en een glas karnemelk
 • wentelteefjes met stukjes vers fruit
 • yoghurt met gedroogde vruchten en noten