Hoe de feestdagen overleven?

Een veel gestelde vraag tijdens de consultaties in deze periode: “Els, hoe kan ik de feestdagen overleven?”

In deze blog geef ik een overzicht van een aantal voedingsmiddelen die vaak verwerkt worden in de feestgerechten en kijk of ze passen binnen een gezonde voeding? Op het einde van het blogje geef ik nog 5 feesttips.

​Oesters en schelpdieren

Deze zeevruchten zijn rijk aan eiwitten. Ze bevatten bijna geen vetten en leveren daardoor weinig calorieën. De aanwezige vetten zijn vooral onverzadigd en dus gunstig voor hart- en bloedvaten.

Ze zijn aan te bevelen omdat ze rijk zijn aan magnesium en zink. Rauw geserveerd met wat citroensap en brood, blijft het gerecht caloriearm. Uiteraard moet je dan ook niet teveel boter op het brood smeren, een mespuntje is voldoende. Het caloriegehalte stijgt wel wanneer je er een champagne-, kaas- of ander sausje bij serveert.

Kreeft

Ook kreeft is mager en rijk aan eiwitten. Kreeft bevat wel meer cholesterol dan de gemiddelde vis, maar bevat weinig verzadigd vet. Let wel op de sauzen bij kreeft. Heel vaak wordt hier mayonaise of cocktailsaus bij gecombineerd. Deze sauzen zijn zeer vetrijk. Je kan ze vervangen door een saus op basis van magere room, citroensap en verse kruiden.

Zalm

Zalm behoort tot de vette vissoorten. Gelukkig zijn dit wel de gezonde vetten en dus goed voor hart en bloedvaten. Wanneer je hier een normale hoeveelheid van eet, vallen de calorieën wel mee.

Ganzenlever of foie gras

Ganzenlever bestaat uit 45% vet. Dit is bijna de helft!!! Het voordeel is dat hier meestal maar een kleine portie van gegeten wordt.

Kalkoen

Kalkoen is net zoals kip mager vlees. Het is uiteraard belangrijk dat je bij de bereidingswijze niet te veel vetstof of vette sauzen gebruikt.

Kerstgebak

De traditionele kerststronk bestaat uit biscuit en botercrème. Lekker maar zeer calorierijk. Wanneer je dit beperkt tot een zeer klein stukje en eventueel opdient met een verse fruitsla (mango, kiwi, litchi, sinaasappel…) heb je al een voedzamer gebakje.

 

Alcohol

Naarmate je drankje zoeter is of het alcoholgehalte stijgt, stijgen de calorieën. Bij feestelijke gelegenheden mag je jezelf een goed glas wijn of champagne gunnen. Het komt erop neer dat je de hoeveelheid die je drinkt goed in de gaten houdt. Gebruik alcohol niet om je dorst mee te lessen. Dit doe je best met water.

5 Tips voor slanke feesten:

  • Schep je je bord niet te vol, dan ben je ook niet verplicht om het uit beleefdheid leeg te eten.
  • Drink zo veel mogelijk water voor, tijdens en na de maaltijden.
  • Ook gemengde salades kunnen de feesttafel opvrolijken. Met magere platte kaas of magere yoghurt kan je tal van sausjes bereiden.
  • Overal pralines of snoep op de tafel zijn verleidelijk. Kerstbollen in een schaal zijn geen caloriebommen, maar wel een mooie decoratie.
  • En wat dacht je van beweging als toemaatje?
  • Met een stevige wandeling verbruik je meer calorieën dan wanneer je voortdurend blijft zitten.