Een niet zo klassieke (kerst)gourmet

Kerstmis, nieuwjaar, … ik kan er zo van genieten. Bij mijn ouders is het een jaarlijkse traditie…. Kerstmis = gourmet of steengrill. Iedereen maakt zijn eigen pannetje en de bijgerechtjes staan apart op een grote tafel. Je schept gewoon wat je lekker vindt.

Ik deel hieronder graag een aantal bijgerechtjes met veeeeel groenten

Fijne feestdagen!!!

Panzanella

2 tomaten, 1 teen knoflook, ½ stokbrood, peper, zout, olijfolie, azijn, mix van 10 tomaten, 1 rode ui, 1/2 komkommer, 1 bol mozzarella, 100 g ontpitte olijven

Pel de knoflook en snijd de tomaten in stukken. Mix ze met een staafmixer.

Snijd het stokbrood in  blokjes. Doe het in een kom en meng er het gemixte tomatensap, een scheut olijfolie en wat azijn door. Kruid met peper en zout. Laat rustig trekken.

Snijd intussen de verschillende soorten tomaten in stukken. Pel de ui en snijd hem in ringen. 

Snijd de komkommer in blokjes. Snijd de mozzarella in stukjes. Meng de tomaten met de komkommer, de ui en de mozzarella. Schep het gemarineerde brood door de salade. Kruid eventueel bij met peper en zout. Schep de olijven door de panzanella.

Wortelsalade

50 g amandelschilfers, 4 eetlepels yoghurt, 2 koffielepels honing, sesamolie, rode wijnazijn,  2 koffielepels mosterd, 2 koffielepels ras-el-hanout (Marokkaanse kruidenmix, kan je kopen in een Marokkaanse winkel of in gewoon in de supermarkt) , cayennepeper,1 zakje geraspte wortelen, 2 lente-uien, enkele takjes koriander, enkele takjes munt

Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en rooster de amandelschilfers. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Meng de yoghurt met de honing, een scheutje olie, wat rode wijnazijn en de mosterd. Kruid met ras-el-hanout, cayennepeper en zout. Meng de geraspte wortelen met de saus. Doe er de geroosterde amandelen bij.

Snipper de lente-uien, koriander en munt en schep ze door de wortelsalade. Breng op smaak met een scheutje rode wijnazijn, een snuif zout en cayennepeper.

Rode bietensalade

1 zakje veldsla, 4 voorgekookte rode bieten, 1 sjalot, 1 appel, 400 g feta, frambozenazijn, notenolie

Was de veldsla en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de rode bieten in plakjes. Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen. Snijd de appel in plakjes. Meng de bieten met de sjalot en de appel. Snijd de feta in blokjes en meng hem door de salade. Doe er de veldsla bij en breng op smaak met frambozenazijn, een beetje notenolie en peper en zout.

Witloofslaatje

1 kg witloof, yogonaise (1 lepel mayonaise + 2 lepels magere witte yoghurt), lente uitjes, bieslook, peper en zout

Snij het witloof fijn en meng met yogonaise. Werk af met bieslook en lente uitjes.

Gegrilde groenten

2 grote wortelen, 250 g kerstomaatjes, 1 paprika, 1 grote rode ui, 1 chilipepertje, oregano, rozemarijn olijfolie, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de wortelen schoon en snij in partjes. Pel de ui en snij in grove stukken. Snipper het pepertje (zonder de zaadjes!!!) in ringen. Spoel de tomaatjes. Snij de paprika in grove stukken en verdeel alle groenten over een ovenschotel. Kruid met peper, zout, oregano, rozemarijn en olijfolie. Zet de schotel 50 min in de oven.