Paasmenu

APERITIEFHAPJES

Eitjes gevuld met zalm en dille

voor 8 halve eitjes; 3 sneetjes gerookte zalm, 4 eieren, 3 eetlepels yogonaise (1 lepel mayo + 2 lepels magere yoghurt), het sap van 1 citroen, verse dille, verse bieslook, een mespunt cayennepeper, peper en zout.
Kook de eieren 10 minuten in kokend water, pel, snij doormidden en haal de eidooiers eruit. Snijd de zalm in fijne stukjes, houdt enkele reepjes voor de afwerking.
Snipper de dille en bieslook fijn. Houdt wat dille apart voor de afwerking.
Meng de eidooiers, de yogonaise, zalm, dille, bieslook en cayennepeper. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.Vul de eieren met het mengsel en werk af met de reepjes zalm en dille.
OF
Soldaatjes van asperge-parmaham met een eitje

Voor 4 personen: 4 eieren, 100 gr groene asperges, 50 gr parmaham, peper en zout
Verhit een grillpan en leg er de asperges in. Laat ze zachtjes grillen tot ze gaar zijn, haal ze dan uit de pan en laat afkoelen. Wikkel de ham errond.
Kook de eitjes zacht gedurende 5 minuten. Haal ze uit de kookpot, spoel af onder koud stromend water. Snij de hoedjes eraf en dien meteen op met de soldaatjes van asperge-ham.

SOEPEN
( voor 4 personen )

Kruidensoep

1 bosje lente-uitjes, 200 gr Philadelphia Light kruiden, 1 l groentebouillon, 150 ml halfvolle melk, 1 bosje waterkers en 1 bakje tuinkers, nootmuskaat

Maak de lente-uitjes schoon en snij ze grof. Breng de groentebouillon aan de kook, samen met de lente-uitjes. Maak ondertussen de waterkers en tuinkers schoon en snij heel fijn. Mix de soep en kruid met een beetje nootmuskaat, voeg de melk, de gehakte waterkers en tuinkers toe en net voor het opdienen roer je de Philadelphia kaas door de hete soep.

OF

Soepje van courgette en munt

1 l groentebouillon, 1 sjalot, ½ courgette, pijnboompitten, verse muntblaadjes, peper en zout
Breng de groentebouillon aan de kook. Doe er de fijngesnipperde sjalot en een halve courgette in stukjes bij. Breng op smaak met een 5 tal muntblaadjes, peper en zout. Laat de soep 10 minuten koken. Rooster ondertussen de pijnboompitten lichtjes aan in een droge koekenpan. Mix de soep fijn. Verdeel de soep over kommetjes. Garneer met twee blaadjes munt en een paar geroosterde pijnboompitten.

VOORGERECHTEN

Cannelloni met gerookte ham en broccoli

Voor 8 personen: 4 grote plakken gerookte ham (type Breydelham), 4 grote vellen verse lasagne, 1 broccoli, 4 wortelen, magere smeerkaas naar keuze (type Philadelphia), 200 ml magere room, peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes.  Maak de wortelen schoon en snijd in kleine blokjes. Kook ze samen beetgaar. Snij de broccoli heel klein en verdeel de wortelen eronder. Leg op een werkblad of snijplank een lasagnevel. Hierop leg je een plak ham,  besmeer met de smeerkaas. Leg in het midden en deel van de groentemengeling en rol de lasagnevellen op tot je een cannelloni bekomt. Deze leg je in een ovenschotel met de naad naar beneden. Maak zo ook de andere rolletjes en leg ze samen in 1 ovenschotel. Overgiet met magere room. Indien je nog groenten over hebt, kan je deze erlangs leggen. Kruid met peper en zout en zet in de oven op 180 °C gedurende 20 minuten.

 

Let op: dit is een gerecht voor 8 personen, dus elk ½ van de cannelloni! Je kan het bord dresseren met de overige groenten of zorg voor een beetje rauwkost er extra bij als afwerking.

OF
Mousse van asperges met gerookte zalm
Voor 4 personen:
4 gelatineblaadjes, 300 gr aspergepunten uit blik of vers,  2 hardgekookte eieren, 4 eetlepels magere room, 120 gr gerookte zalm

Als je verse asperges gebruikt moet je deze eerst schillen en 10 minuten koken.
Neem wat koud water en laat er de gelatine in weken. Laat de aspergepunten uitlekken en vang 500 ml van het sap op in een kommetje. Breng dit sap aan de kook en los er de geweekte gelatineblaadjes in op.
Doe de aspergepunten, het sap, de in stukjes gesneden hardgekookte eieren en de room in een kom en mix het geheel.
Leg de helft van de in stukjes gesneden, gerookte zalm op de bodem van een terrinevorm, overgiet met het aspergemengsel en leg er de resterende zalm op.
Zet de mousse 4 uur in de koelkast alvorens op te dienen.

HOOFDGERECHTEN

Zeeduivel in een jasje van Gandaham

Voor 4 personen: 600 gr zeeduivelfilet, 8 sneetjes Gandaham, 1 potje cherrytomaatjes, 1 bakje champignons, 4 stengels selder, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, verse tijm, 200 ml groentebouillon, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Los ½ groentebouillonblokje op in 200 ml kokend water. Maak de groenten schoon. Spoel en droog de tomaatjes en de selder. Halveer de tomaatjes en snij de selder in boogjes. Pel en snipper de knoflook en de ui. Borstel de champignons schoon en snij ze in stukjes. Rits de tijm. Dep de vis droog. Snij hem overlangs in maar niet volledig door. Vul de vis met enkele stukjes tomaat, selder en bestrooi met ui en knoflook. Doe hierop nog een beetje tijm en kruid met peper en zout. Leg op een snijplank 4 lapjes ham langs elkaar, een beetje over elkaar. Leg hierop de vis. Bovenop de vis leg je nogmaals 4 plakjes ham. Wikkel de vis in in de ham en bindt vast met keukentouw of prikkers. Leg de vis in een ovenschotel en leg de overige groenten er rond. Overgiet met de groentebouillon. Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Daarna nog eens 15 minuten zonder aluminiumfolie. Serveer meteen met wat knolselderpuree.

OF

Kalfslende met groente couscous
Voor 6 personen: kalfslende ( tel 150 gr vlees per persoon), 200 gr couscous, 250 gr snijbonen, 500 gr tuinbonen, 500 ml kippenbouillon, 1 citroen, ½ bosje munt, 4 takjes peterselie, 2 kropjes ‘little gem’ sla ( lijkt op een doorgeschoten witloof ), peper en zout, 400 ml kalfsfond, 1 eetlepel mosterd, 200 ml magere room

Verwarm de oven voor op 200 °C. Spoel de snijbonen, maak ze schoon en snij ze in fijne reepjes. Blancheer de tuinbonen 2 minuten in gezouten water, laat ze schrikken onder koud water en uitlekken. Blancheer de snijbonen 2 minuten, laat ze schrikken en uitlekken. Rasp met een fijne rasp een citroenschil in sliertjes. Schep de couscous, bouillon en 1 eetlepel citroenzeste in een ovenschaal met deksel gedurende 20-25 minuten, tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan de tuin- en snijbonen toe.

Snij de little gem sla in reepjes en meng ze met de peterselie en de muntblaadjes door de couscous. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.
Bak de kalfslende bruin in een pan, aan weerszijden en doe daarna in een ovenschotel en laat verder garen in de oven. Vraag raad aan de beenhouwer over tijd en graden. Dit is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.
De pan waarin de kalflende aangebakken is, blussen met de kalfsfond en 200 ml magere room aan toevoegen. Voeg hieraan een eetlepel mosterd toe en breng verder op smaak met peper en zout. Laat de saus wat indikken of bindt ze met maïzena voor donkere sauzen.
Hiermee heb je een hoofdgerecht dat je perfect op voorhand kan voorbereiden en waaraan niet veel werk meer is tijdens je Paasdiner!

NAGERECHTEN

Tiramisu met aardbeien

Voor 6 personen:
500 gr aardbeien, zoetstof, 500 gr magere platte kaas of Philadelphia light natuur, 90 gr lange vingers ( BOUDOIR ) of suikervrije koekjes, 50 ml koude sterke koffie, 20 ml cognac of rum, 2 eiwitten

Halveer of vierendeel de aardbeien afhankelijk van de grootte. Meng ze eventueel met een beetje zoetstof en laat ze een half uur staan.

Klop de eiwitten op met wat zoetstof.

Meng 1 lepel zoetstof met de Philadelphia kaas. Spatel er voorzichtig de opgeklopte eiwitten onder.

Maak een bodem van lange vingers in een dessertglas. Meng de koffie en de cognac en druppel dit over de koekjes, lepel er het kaasmengsel op. Leg een laagje aardbeien. Maak nog een laag met het kaasmengsel en werk af met de aardbeien en laat 4 uur opstijven in de koelkast.

OF

Kiwisoep met ijs
Voor 4 personen:
1 limoen, 6 kiwi’s, 2 eetlepels zoetstof, 4 eetlepels sinaasappellikeur, 1 bakje frambozen, ¼ liter citroen-sorbetijs

Halveer de limoen en snijd in 4 flinterdunne plakjes. Pers de rest van de limoen uit. Schil de kiwi’s en snijd 1 kiwi in dunne schijfjes. De rest van de kiwi met limoensap pureren. Zeef de kiwipuree boven maatbeker. Voeg zoetstof en sinaasappellikeur toe en vul aan met water tot een halve liter. Roer tot een gladde soep en zet minstens 1 uur in de frigo.
Was de frambozen. Schep de kiwisoep in diepe borden en schep in het midden een bolletje citroenijs. Werk af met plakjes kiwi en limoen. Garneer met de frambozen.

Paasmenu gebaseerd op de recepten van Annick Goossens, Gezond en fit in quarantaine