Paëlla

Ik geef het toe. Hier kruipt enorm veel werk in, maar als je eens heel veel tijd hebt om in de keuken te staan zou ik niet twijfelen. IK heb altijd teveel, dan gaat er een portie naar mijn ouders en mijn schoonouders en een extra portie in mijn diepvries. Soort van mealpreppen.

1,5 liter kippenbouillon, 2 uien, look, 3 rode paprika’s, 150 g mosselen, 500 g inktvistubes, 250 g rauwe gamba’s, olijfolie, 8 kippenboutjes, kippenkruiden, paprikapoeder, saffraan, 500 g Spaanse rijst voor Paëlla, 200 ml witte wijn, 200 g erwten, peper en zout

Maak een pot kippenbouillon (blokje in water). Pel de uien en snipper ze grof.  Pel en plet de look. Snij de stukken paprika in grove stukken.

Spoel de mosselen en snij de witte ‘inktvistubes’ met een scherp mes in ringen van een kleine centimeter breed. Verwijder het pantser en het staartstukje van de gamba’s. Laat de kop eraan zitten. Snij van de kop tot bij de staart en verwijder het darmkanaaltje dat je daar aantreft.

Verhit een grote pan op een hoog vuur. Schenk olijfolie in de pot en bak de gamba’s kort. Draai ze na een minuut al om en vis ze kort nadien uit de olie. Binnenin zullen ze nog niet doorbakken zijn. Hou de kortgebakken gamba’s opzij, tot wanneer je de paella afwerkt.

Strooi een flinke snuif kippenkruiden over de kippenboutjes. Leg ze meteen in de pan. Zet indien nodig het vuur een beetje zachter. Bak de boutjes gedurende ongeveer 10 minuten Draai ze tussendoor af en toe even om, tot de kip een egaal goudbruin kleurtje heeft.

Schuif de boutjes opzij neem de boutjes even uit de pan.

Nu is de inktvis aan de beurt. Bak de bleke ringen tot ze een krokant randje krijgen.  Schep ze uit de pan. Schenk indien nodig wat extra olie in de pan. Doe er de stukken ui in en stoof ze glazig.

Strooi paprikapoeder op de uien, daarna de saffraan. Roer en voeg de stukken paprika toe.

Meng alle ingrediënten samen: de boutjes, de inkvisringen, de ui en de paprika.

Strooi de paellarijst in de pan en roer. Stoof de rijst gedurende een paar minuten.

Giet de witte wijn in de pan en roer. Nu stopt het ‘bakken’ en met een spatel kan je alle smakelijke aanbaksels losroeren.

Kort nadien giet je het grootste deel van de bouillon in de pan. Laat de rijst ongeveer 20 minuten sudderen. Roer regelmatig even met een houten lepel. De rijst op de bodem van de pan mag gerust een beetje karamelliseren. Voeg indien nodig wat extra bouillon toe. Beslis ook zelf of je houdt van rijst die nog wat ‘beet’ heeft, of rijst die een stuk zachter gegaard is.

Strooi de erwtjes in de pan en verdeel de mosselen bovenop de rijstschotel. Leg er ook de voorgebakken gamba’s bij. Laat de schelp- en schaaldieren garen en roer de paella af en toe voorzichtig om.

Controleer of de mosselen gaar zijn. Proef de paella en kruid de bereiding met wat peper en weinig zout.

Receptje beetje van Jeroen, beetje van mezelf.