Granola

In de praktijk zie ik heel wat mensen die kiezen voor een alternatief ontbijt. Een beetje wegstappen van de traditionele boterhammetjes met kaas of confituur (waar uiteraard ook niks mis mee is), maar soms is het gewoon fijner om te ontbijten met fruit, een melkproduct en een graanproduct. Voor dat graanproduct wordt er vaak granola gekozen. Zelfgemaakt met agavestroop of honing of gekocht en dan bevat het vaak veel suiker en vet. Dat maakt de granola voedzamer en gaan ze een hogere verzadiging geven. Wil je liever een granola met wat minder suiker, dan ben je denk ik wel blij met dit recept. Granola zonder suiker, agavesiroop, honing of andere suikers.

Je kan deze granola eten als ontbijt, maar het is ook erg verzadigend voor lichaam en geest als je eens een grabbeltje granola neemt uit de pot als tussendoortje. Ik weet zeker dat je ze hemels lekker gaat vinden.

Granola zonder suiker, honing of agavestroop

Cashewnoten, amandelnoten, pecannoten, hazelnoten (van elke notensoort neem ik 1 tas) + 3 tassen havervlokken, suikervrije appelmoes (zelfgemaakt van appels en kaneel) + ½ koffielepel kaneel

Hak de noten grof en doe alles samen met de havervlokken in een grote kom. Voegsuikervrije appelmoes en kaneel toe en roer grondig om zodat alles onder een laagje appelmoes zit.Leg een bakpapier op de ovenplaat. Spreid het mengsel gelijkmatig over heel de bakplaat.

Opgelet: Omdat er geen olie is toegevoegd kan je niet alles in één keer bakken!

Je bakt in drie keer en haalt telkens de gebruinde granola weg met een spatel.

De oven voorverwarmen doe ik niet. Dus zet de bakplaat in de oven en begin met 20 minuten op 180°C. Haal de gebruinde granola van de randen weg met een spatel en schep op een bord om af te koelen. Roer de rest van het mengsel om en bak nog eens 10 minuten. Schep weer de gebruinde granola over op het bord en roer de rest om. Het laatste baksel is in ongeveer 5 minuten klaar.

De granola wordt pas krokant als deze volledig is afgekoeld. Doe in een grote glazen bokaal en geniet van een zalig ontbijt !