Tomaten courgettesoep

 

Weet je wat ik niet leuk vind aan werken op verplaatsing? Een brooddoos met saaie boterhammen. Wie wordt daar nu blij van? Als je ‘s middag het doosje opendoet ligt alles er rommelig bij, want nee, mijn boterhammen blijven niet mooi netjes in de doos liggen. Die maken een rondedans tussen de kaften en boeken die ik mee heb, waardoor je het beleg tussen de boterhammen mag puzzelen.

Die brooddoos kan je ook vaak niet in een koelkast zetten waardoor de boterhammetjes ook niet echt meer fris zijn. En dan heb ik het nog niet over het saaie beleg: hesp, kippenwit, kalkoensalami… Slaatjes neem ik sowieso niet mee, want daar krijg je alleen maar zompige boterhammen. Van confituur en choco ben ik niet echt fan, want eigenlijk hou ik niet zo van zoet. En kaas staat al een paar jaar niet meer op mijn menu, wegens intolerantie voor caseïne.

 

Wat was ik bij toen ik gisteren in het keukentje van de school een microgolf heb ontdekt. Dit toestel wordt mijn redding tijdens de middagpauze. Soep, lekker in de winter, boordevol vitaminen, je kan variëren met geuren, smaken, kruiden, met of zonder een boterhammetje of cracotte erbij, snel klaar … Nu alleen nog op zoek naar een grote lekvrije beker om alles mee te nemen zonder dat de cursussen onder de soep hangen.

 

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote soepketel. Pel 3 grote uien en snijd ze in grote stukken. Stoof ze aan in de olie. Voeg look(poeder) bij de uien. Snijd 1 courgettes in de lengte in twee en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukken en stoof het aan met de uien en knoflook. Haal de kroontjes van 15 tomaten. Snijd ze grof en doe de stukken bij de rest van de groenten. Doe de tijm, rozemarijn en laurier in de soepketel en giet er 2 liter water bij. Doe er de 4 vetarme blokjes bouillon bij. Laat de soep ongeveer een uur pruttelen onder deksel op een laag vuur.

Haal de kruiden uit de soep. Mix met een staafmixer.