Chilli con carne

Ik ga direct een grote kookpot zoeken. De oudste heeft al een tijdje zin in chili con carne. Cowboyvoedsel noem ik het al lachend. Maar de lente laat op zich wachten, het is nog koud ‘s morgens dus dit vraagt om stevige kost. We eten dit graag met stokbrood. 

Chili con carne 

Ingrediënten (6 p):

2 uien, 2  teentjes look, 1 rode paprika, 1 tak groene selder, 1/2 courgette, 1 eetlepel olijfolie, 400 gram rundgehakt, 1 blik gepelde tomaten, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 koffielepels chilipeper, 1 koffielepel kaneel, 1/2 koffielepel gedroogde tijm, 1 blaadje laurier, 1 groot blik rode bonen


Bereidingswijze:

Pel de uien en de knoflookteentjes en snipper alles fijn. Schil de paprika, verwijder  zaad en zaadlijsten, snij het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Snij de selder en de courgette in stukjes. Stoof de uien 10 minuten op een zacht vuurtje tot ze glazig zijn. Zorg dat ze niet beginnen te kleuren. Doe de look en de groenten erbij en stoof alles nog eens 5 minuten. Doe het gehakt bij de groenten en laat het 5 minuten stoven. Giet de tomaten (met het sap) erbij en doe er ook de tomatenpuree bij. Meng alles goed. Voeg de chilipeper toe, samen met kaneel en de tijm. Roer alles goed dooreen. Leg er een blaadje laurier bij. Leg het deksel op de pot en laat 15 minuten pruttelen op een matig vuur. Laat de bonen uitlekken en doe ze in de pot bij de rest. Roer goed en laat nog eens 45 minuten pruttelen. De stoofschotel mag gerust een heel stuk langer sudderen. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.