10 lunchboxtoppers en wat basisregels

Ik heb deze dag dit jaar gemist (mijn zonen zijn allebei afgestudeerd), maar blijkbaar is het schooljaar weer terug begonnen. Ik krijg heel wat vragen over de brooddoos en wat daar eigenlijk in moet. Wel… in mijn blogje vandaag  5 basisregels voor een gezonde brooddoos en 10 broodddoos toppers. Jaloerse blikken gegarandeerd!!!

Een lunch behoort tot de 3 hoofdmaaltijden van de dag. Je kind moet uit het middagmaal al ongeveer 40% van zijn dagelijkse totale energiebehoefte halen. Kinderen groeien van 4 tot 12 jaar gemiddeld 45 cm en worden 25 kg zwaarder. Na al dat leren en spelen hebben ze echt wel behoefte aan een stevige brok energie, boordevol vitaminen en mineralen.

Basisregels:

1. Brood

Bruin- of volkorenbrood met een laagje smeervet

2. Dranken

Bij voorkeur water of melk. Ook een thermos verse groentesoep is een goed idee. Fruitsap (100% puur fruitsap) kan ook, maar niet elke dag. Liefst geen limonades of frisdranken, zij bevatten veel suiker.

3. Beleg

Afwisselend kaas- of vleesbeleg, zorg ook voor variatie tussen de magere en vettere soorten. Een hard gekookt eitje of gebakken roerei tussen de boterham zorgt voor afwisseling. Vers fruit is ideaal als zoet broodbeleg. Ander zoet beleg zoals bijvoorbeeld choco mag ook wel eens, maar niet elke dag.

4. Groenten

Enkele kerstomaatjes, een stuk komkommer, een rauwe wortel, radijsjes, enz. Of een restje gekookte groenten.

5. Dessert

Kies voor eens stuk fruit, fruitsla of een melkproduct zoals platte kaas, yoghurt of een ander melkdrankje met vers fruit.

Moeilijke eter?

Heb je een moeilijke eter in huis? Wees dan creatief en probeer variatie te brengen. Koop een mooie vrolijke brooddoos, dat zorgt direct al voor wat extra goesting. Maak het extra feestelijk met een belegd pitabroodje met magere toespijs en groenten of met een brochette van komkommer, radijsjes of kerstomaatjes of maak een fruitbrochette, ingepakt in aluminiumfolie.

 

10 Brooddoos Toppers:

  • blaadjes sla, plakje gerookt vlees, geraspte wortel
  • krabsla: surimistaafjes, magere slasaus en hardgekookt ei
  • smeerkaas met schijfjes radijs of geraspte wortel
  • jonge kaas met tuinkers, komkommer en tomaat
  • kipsalade: koude gekookte kip in fijne stukjes vermengen met magere slasaus en stukjes perzik op eigen sap
  • dunne sneetjes rookvlees en plakjes banaan
  • plakjes hardgekookt ei met magere slasaus en peterselie
  • omelet met champignons en tomaat tussen de boterham
  • plakjes appel met rozijnen
  • stroop met enkele schijfjes peer

Maak het brood zo kort mogelijk voor het gebruik klaar en bewaar koel.