Homemade hapjes

Vorige week donderdag mocht ik samen met een collega een workshop begeleiden. Het thema was “zelfgemaakte hapjes voor een receptie”. Dus weg met de traditionele chips en nootjes en hallo groenten en fruit. De deelnemers  werden in groepjes verdeeld en elk groepje maakte zijn eigen gerechtje. Aan het einde van de workshop zetten we al de gerechten naast elkaar en kon het proeven beginnen.

De receptjes in een SomethingELSe jasje kan je hieronder vinden.

Het soepje is het recept van het wintersoepje, maar dan opgediend in kleine borrelglaasjes.

Groentereepjes in dipsausje

(voor 16 personen)

3 dl yogonaise (1 lepel mayonaise + 2 lepels magere yoghurt), 4 sjalotten, azijn, 1eetlepel gehakte peterselie, 3 lepels magere room, zoetstof naar smaak, ketchup naar smaak, 4 wortelen, 3 takjes bleekselder, andere groente reepjes: rode en gele paprika, komkommer …

Leg de gesnipperde sjalotten 5 minuten in azijn zodat de scherpe smaak van de sjalotten milder word. Laat uitlekken en meng onder de yogonaise. Roer er de peterselie, room, zoetstof en ketchup onder.

De groenten in reepjes snijden van ongeveer 3 mm dik en 5 cm lang.

Het sausje verdelen over 16 hoge glaasjes en de groentereepjes erin zetten. Zorg dat de reepjes ongeveer 1 cm boven de rand van het glaasje uitsteken.

Grijze garnalen in looksausje

200 g grijze garnalen, 100 g preischeuten of luzernesla, 2 dl yogonaise, 1 teentje look, 1 koffielepel azijn, peper en zout, 1 eetlepel magere of halfvolle melk

Meng de yogonaise met het geperste lookteentje, de azijn en breng op smaak met peper en zout. Maak het sausje vloeibaarder met de melk en verdeel over 16 aperitieflepels Schik er de garnalen op. Werk af met toefjes preischeuten.

Allegaartje van vers fruit met frambozensaus

100 ml frambozencoulis, zoetstof naar smaak, ½ mango, ½ verse ananas, 2 kiwi’s, 3  mandarijnen, 1 appel, ½ granaatappel, enkele verse muntblaadjes

Meng de frambozensaus met de zoetstof. Schil, was en snijdt het fruit in blokjes. Laat bij de appel de schil eraan voor de kleur. Doe een beetje frambozensaus op de bodem van het glaasje. Vul aan met het versneden fruit. Werk af met een muntblaadje

Mini rijstwafels gevuld met surimisalade

2 eitjes, yogonaise, 10 staafjes surimi van krab, kipkruiden, mini rijstwafels paprikasmaak (Snack a Jack), bieslook

Kook de eieren hard gedurende 10 minuten. Schrik de eieren in koud water en pel ze vervolgens. Plet de eieren. Snij de krabstaafjes in fijne blokjes en kruid ze met kipkruiden. Meng de krab met het ei en de yogonaise. Voeg bieslook toe voor de kleur. Leg op elk rijstwafeltje een koffielepel krabsalade. Schik mooi op een schotel of bord en dien op.