Witloof met hesp en kaassaus

Het is week 2 van onze corona quarantaine. Ik schrijf deze blog met een luide tv op de achtergrond want de oudste is net terug van het werk en moet dringend wat ontspannen. Hij werkt in de zorg en daar is het altijd al zwaar werken maar nu nog een tiental tellen zwaarder.

Naast mij op de grond zit mijn man een vliegenraam te timmeren. Jip die doet dat in de living. Dat mag niet, hij heeft daarvoor een tuinkot en de kelder, maar het is blijkbaar gezelliger naast mij op de grond. Grrr!

En de jongste kaapte om de zoveel tijd mijn laptop om muziek te beluisteren of een film te kijken via Netflix. We hebben zijn oude laptop weer vanonder het stof gehaald. En ook al valt die bijna uit elkaar… hij werkt nog.

En ikzelf kan ook wel in mijn praktijk gaan zitten, maar dan moet ik daar de verwarming eerst gaan opzetten want het is er nog frisjes…

Allez, ge hoort het hé. Het leven in lockdown zoals het is.

Uit liefde voor de 3 mannen uit mijn leven die ik zo lang mogelijk gezond wil houden (en ook heel erg voor mezelf want ik ben ZOT van witloof) maakte ik witloof met hesp en kaassaus. Met witloof van bij ons, koken met seizoensgroenten dus. Ik weet het, in de winkel liggen al komkommer en tomaten, maar in seizoensgroenten zitten meer vitaminen en mineralen. Voila, daarom dus.

8 stronkjes witloof, 8 sneetjes ontvette hesp, 700 ml magere of halfvolle melk,  maïzena instant, 250 g geraspte kaas (ik gebruikte Milner Slankie),  peper, zout en nootmusaat

Verwijder met het puntje van een aardappelmesje het harde gedeelte onderaan de witloofstronkjes. Snij een inkeping uit, zodat er geen blaadjes loskomen.  Doe water in een kookpot en schik de stronkjes witloof erin. Zet het deksel op de pot en laat langzaam garen. Laat daarna het witloof wat afkoelen en knijp het vocht eruit.

Schep de witloofstronkjes uit de pan en rol ze in de sneetjes hesp. Schik de witloofstronkjes in een ovenschaal.
Breng de melk aan de kook en bind deze met de maïzena instant. Laat stevig doorkoken zodat de saus dikker wordt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.  Maak een niet te dikke saus, je kan ze dunner maken door wat melk toe te voegen. Haal de pot van het vuur en meng de geraspte kaas door de saus. Hou een deel kaas opzij voor de afwerking.
Giet de kaassaus over de witloofstronkjes tot ze helemaal bedekt zijn.

Strooi de rest van de gemalen kaas over de ovenschotel. Zet de ovenschotel ongeveer tien minuten onder de hete grill tot er een goudgeel korstje verschijnt.

Heel lekker met een gekookt patatje.