Balletjes in tomatensaus

Voor de tomatensaus:

3 uien, 2 teentjes look, 1 dikke wortel, 800 g gepelde tomaten (in blik), 80 g geconcentreerde tomatenpuree (in blik), 400 ml water, olijfolie, 4 stengels groene selder, ½ rode chilipeper, 1 eetlepel bloem, rozemarijn, tijm, laurierblaadjes,

Verhit 1 soeplepel olijfolie in een kookpot op een zacht vuurtje. Snij de ui in blokjes en doe de stukjes ui erin, laat enkele minuten rustig stoven. Roer af en toe eens in de pot. Snij de teentjes look in stukjes en doe ze bij de uien. Spoel de selder en snij in fijne stukjes. Doe de stukjes selder bij de uien en roer. Schil de wortel en snij in blokjes.  Snij het pepertje fijn en laat ook meestoven.

Laat alle groenten 10 minuten zacht sudderen. Schep de tomatenpuree bij de groenten en roer goed. Schep de bloem over de gestoofde groenten en blijf goed roeren. Blus het geheel met een flinke scheut water. Giet de gepelde tomaten bij de saus. Breng de saus op smaak met rozemarijn, tijm, laurier en oregano. Ik gebruik een kruidenmengeling “Italiaanse kruiden”.

Zet het deksel op de pot en laat de saus een uurtje sudderen op een heel zacht vuur.

Voor de balletjes:

1 kg rundgehakt of kippengehakt, 2 eieren, 4 eetlepels paneermeel, peper, zout, 1 lepel vetstof (margarine voor bakken en braden)

Doe het gehakt in een grote mengkom. Breek de eitjes en doe ze bij het vlees. Kruid met peper en zout. Maak je handen nat en meng alles wat in de kom ligt. Dit kan eventueel ook met een vork. Voeg tussendoor een beetje paneermeel toe en blijf kneden. Meng alles een laatste keer en dan kan je balletjes rollen.

Rol balletjes die ongeveer 4 centimeter dik zijn. Probeer ze ongeveer even groot te maken. Leg alle balletjes op een bord. Zet een grote braadpan op een matig vuur. Smelt er een lepel vetstof in en leg de pan vol met balletjes en laat ze enkele minuten bakken. De balletjes moeten een bruin korstje krijgen. Draai de balletjes voorzichtig om met een lepel. Binnenin hoeven ze nog niet doorbakken te zijn

 Mix de saus glad en kruid eventueel bij met wat peper en zout.

Neem een lege kookpot en plaats er een zeef in. Schep een deel van de saus in de zeef en maak draaibewegingen met de pollepel. Ga zo door tot de hele pot tomatensaus gezeefd is.

Laat de saus opwarmen op een zacht vuur en leg er de gehaktballetjes in. Na 10 minuten is het gerecht klaar. Serveer de balletjes in tomatensaus met aardappelpuree of pasta.