Champignonsoep

Jip, het is nu echt herfst en een van mijn lievelingsgroenten in de herfst zijn dan paddenstoelen. Ik kan niet kiezen tussen witloof en champignons. Allebei even lekker.

Ik hou nogal van klassiekers, maar met een toffe twist. Dus hoort een romige champignonsoep zeker thuis op mijn foodblog. Als topping gebruik ik gebakken champignons. Zalig, lekker!

50 g Parijse champignons, 2 stammen prei, 2 aardappelen, 3 uien, 2 teentjes look, laurier, tijm, peterselie, 3 liter bouillon, 2 dl room, vetstof, lookpoeder, peper en zout

Pel de uien en snij ze in grove stukken. Verhit in een kookpot een klont boter en stoof de stukken ui. Maak de prei schoon en snij in grove stukken. Stoof ze mee met de uien. Pel de look, snij de teentjes grof en laat ze ook meestoven.

Maak 2/3 van de Parijse paddenstoelen schoon. Snij de paddenstoelen middendoor en laat ze meestoven. Hou 1/3 van de paddenstoelen opzij. Maak een bouquet garni met enkele blaadjes laurier, wat tijm en peterseliestengels. Bind alles samen met een eindje keukentouw en laat het kruidentuiltje meestoven. Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken. Laat ze meestoven. Voeg de bouillon toe (kant en klaar of water met een bouillonblokje).

Laat de soep een half uur sudderen op een zacht vuur. .Verwijder het bouquet garni en mix de soep. Giet er een scheut room in. Proef de soep en kruid het gerecht naar smaak met wat peper en zout.

Snij het resterende derde van de schoongemaakte Parijse paddenstoelen in dikke schijfjes. Bak ze enkele minuten in hete boter en kruid ze met peper, zout en een snuifje lookpoeder. Laat de gebakken paddenstoelen uitlekken op een vel keukenpapier. Schep wat versgebakken paddenstoelen in het bord en lepel er een portie warme champignonsoep over.

Geïnspireerd door Jeroen Meus