Mijn 3 lievelingsauteurs van kookboeken

Als je goed kijkt zie je in mijn praktijk een stapeltje kookboeken. Het zijn dé boeken van mijn lievelingskoks. Wim Lybaert en Pascale Naessens. De boeken van Jeroen Meus heb ik ook, maar ze staan niet in mijn praktijk.  Zoals je weet gebruikt “de Jerre” nogal wat boter en zout… Niet erg gezond eigenlijk… Maar ik heb zijn recepten wel en pas ze aan naar een iets voedzamere variant. Want… de recepten van Jeroen zijn erg lekker en zijn gebak lukt altijd. Ja, zelfs de chocolade moelleux is steeds perfect. Ik lust graag chocolade, dus zeker ook moelleux… Maar alleen als hij perfect lopend is.

Van Wim Lybaert ben ik fan geworden tijdens het programma “de Columbus”. Met een geweldige joie de vivre rijdt hij door het landschap met zijn omgebouwde bus om hier en daar een stukske te gaan eten. Laat dit nu net de manier van reizen zijn waar ik erg van hou. Waar gaan we naar toe? Geen idee, zolang we maar regelmatig stoppen voor iets moois te zien of iets lekkers te eten of te drinken. Later ontdekte ik dat hij al eerder programma’s had gemaakt en een kookboek uit heeft: “het goeie leven”, met daarin recepten recht uit den hof. Zoals jullie weten is mijn ventje 2 jaar geleden ook gestart met een groentetuin met serre en ik doe niets liever dan eten uit mijne hof. Wim is dus mijn held.

De boekjes van Ellemieke Vermolen heb ik gekregen van een vriendin bij de opening van mijn nieuwe praktijk. Ik kende Ellemieke al een tijdje als de vrouw van Sergio Herman en ik wist dat ze bezig was met gezonde voeding voor haar kinderen, maar verder rijkte mijn kennis niet. Ondertussen weet ik dat ze druk in de weer is met smoothies en sapjes (eerlijk… niet echt mijn ding), maar dat ze ook erg leuke ideetjes heeft voor gezonde voeding bij kinderen en ja… daar kan ik wel wat mee. Haar boeken geven me inspiratie.

En dan als laatste maar al jaaaaren als nummer 1 op mijn boekenlijstje: “ons Pascale”. Haar recepten zijn simpel en origineel. Ik noem haar vaak de groentekoningin. Hoe zij sommige groenten combineert, daar kan ikzelf echt niet opkomen. Wat denk je van bloemkool met knolselder en garnalen? Of zalm met venkel en kerstomaten: ondertussen een klassieker ten huize Heylen. En, neen, ik ben het niet altijd eens met wat ze verkondigt over voeding… Maar eerlijk is eerlijk haar recepten zijn goddelijk.