Crème brûlée

Ik deed een aantal weken geleden een poll op instagram over jullie lievelingsdessert. Ik ging ervanuit dat de meerderheid ging kiezen voor chocomouse… Maar het werd dus Crème brûlée! Het ideale moment om dit gerechtje  een beetje te pimpen met extra seizoensfruit zodat je het kan eten als zomers dessertje, maar eventueel ook als een stevig vieruurtje.

Heb je diabetes of wil je liever een gerechtje maken met minder vet en suiker dan kan je de room vervangen door magere room en de suiker door zoetstof. Ellphi low sugar desserts heeft zelfs een suikervrije mix voor dit receptje. Handig!

250 ml room, 250 ml melk, 2 vanillestokjes, 12 eieren, 100 g suiker, 2 lepels bruine suiker, 2 lepels suiker

De crème: giet de room en de melk in een kookpot. Snij de vanillestokken overlangs door en schraap met een mespunt de zaadjes uit de peulen. Voeg deze toe aan het mengsel van room en melk. Voeg ook de peulen toe aan het mengsel, want ze geven extra smaak. Verwarm het mengsel op een matig vuur, zodat de vanille smaak kan afgeven. Roer regelmatig eens met de garde. Het mengsel hoeft niet te koken!

Neem twee kommen. Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit. Doe dat zorgvuldig en let erop dat er geen stukjes eierschaal in de eigelen belanden. Het eiwit gebruiken we niet voor deze bereiding. Klop de dooiers los met de garde en voeg er de suiker aan toe. Meng alles zorgvuldig, maar let erop dat je het mengsel niet bleek en schuimig klopt. Giet het warme mengsel van melk en room al roerend bij het mengsel van eigeel en suiker. Verwijder de peulen van de vanillestokken. Laat dat mengsel nu rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is (ongeveer 20 tot 30 minuten).

 
Verwarm de oven voor op 90°C. Vul de schaaltjes met het eiermengsel en plaats ze op de ovenschaal. Bak de crèmes brûlées gedurende minstens 1 uur in de oven van 90°C. Door even met de schaaltjes te schudden kan je de stevigheid van de crème testen.  Laat de schaaltjes goed afkoelen.

Het suikerlaagje: Meng de kristalsuiker en de bruine suiker in een blender. Maal alle suiker fijn. Nu heb je de ideale suikermix om straks voor het krokante laagje te zorgen. Strooi een fijn laagje van de suikermix over het oppervlak van elk schaaltje met crème. Smelt de suiker met behulp van de gasbrander. De suiker moet smelten en carameliseren, maar mag niet verbranden!  Werk de crèmes één voor één af.  Strooi dus telkens de suiker over één schaaltje en carameliseer de suiker meteen daarna. Werk af met aardbeien, blauwe bessen, braambessen, rode besjes en een koekje.

Naar een recept van Jeroen Meus.