Stoofpotje van kip met strikjespasta

De zoon wilde koken vandaag. En daar zeg ik geen neen tegen natuurlijk! Niets zo leuk als zelf met de voeten onder tafel mogen schuiven.

Een echt receptje heb ik niet gekregen. Ik kan alleen melden dat het overheerlijk was. Kipblokjes in een groententomatensaus met volkoren strikjespasta. Kleur op je bord!

 

Luikse salade

Najaar, nazomer… ik heb nog wel zin in salade, maar er mag ook iets warms tussenzitten van mij. De gebakken spekuitjes maken het gerechtje af!!

De tip van de uitjes komt van Karola’s Kitchen

Krieltjessalade met prinsessenboontjes, spekjeuitjes en ei

Kook 600 g prinsessenboontjes beetgaar en laat uitlekken. Kook 4 eieren hard. Pel de eitjes en snij in 2. Verhit 1 lepel olijfolie en bak 500 g krielaardappeltjes goudbruin.

Snijd een rode ui in dunne, halve ringen. Verhit 1 lepel olijfolie in een pan met antikleeflaag en bak de ui tot ze bruin kleurt en krokant is. Zet het vuur laag en voeg 1 koffielepel balsamico azijn, 1 koffielepel sojasaus en een halve koffielepel paprikapoeder  toe. Tadada: spekuitjes!!!

Meng de krielaardappeltjes, de boontjes, en de spekuitjes onder elkaar. Werk af met wat rode ui snippers. Schik de uitjes op de salade en werk eventueel af met een dressing en wat plakjes avocado.

 

Mugcake

September! En het is ‘s morgens al wat frisser. Dan lust ik graag een warm ontbijtje. Maar ik heb dan meestal geen tijd voor pannenkoeken en co. Het moet snel gaan en dan is mugcake mijn allerbeste vriend.

Wat heb je nodig voor een grote tas?

1 banaan, 1 ei, 4 lepels havermout of granola met choconibs, kaneel

Plet de banaan en meng met ei, kaneel en havermout. Giet in een grote koffietas (mok) en plaats in de microgolf. Naargelang de sterkte van je microgolf kan dit variëren. 2 minuten is vaak voldoende, is de cake nog te smeuïg dan zet je nog een minuutje terug.

Geen werk, toch!

 

Hartige cake

Ook in het gekke jaar 2020 start er een nieuw schooljaar. En zoals je weet hou ik niet zo van boterhammen. Niet dat ze ongezond zouden zijn, want dat klopt natuurlijk niet. Brood zit boordevol koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. Dit hebben we allemaal dagelijks nodig om goed te kunnen functioneren… Maar ik vind boterhammen saai en eigenlijk niet zo lekker meer als ze een hele voormiddag in mijn boterhamdoos hebben gezeten.

Nu heb ik daar een oplossing voor gevonden want… ik lust wel cake. En ik lust graag groenten en kip en olijven en ham en … dus deed ik eens gek en maakte ik een hartige cake. Lekker als lunch, eventueel met een kommetje soep… Maar ook heel lekker als aperitiefhapje ipv chips en nootjes.

De inspiratie kreeg ik op vakantie bij Veerle (Maison Cavato)

Hartige cake: 3 eieren, 150 g bloem, 1 zakje bakpoeder, 80 ml olie, 130 ml melk, 100 g geraspte kaas 

Vulling: 50 g gedroogde tomaten, 3 lepels tapanade, basilicum, peper

Meng eieren en bloem. Voeg olie en melk toe. Kruid met peper en voeg de tapanade en de geraspte kaas toe. Snipper wat basilicum onder het beslag en giet in een cakevorm. Zet de cake 45 min in een voorverwarmde oven op 180°C.

Je kan zoveel variëren met de vulling als je zelf wil:

  • met courgette en paprikablokjes
  • met broccoli en ham
  • met gerookte kipblokjes en currysaus
  • met olijven, gandaham en mozzarella

Tiramisu

Ik weet het, alweer een Italiaans gerechtje. Ik geef het toe. Ik hou van dit land, ik hou van Italiaans eten en ik hou van hun gastvrijheid. 

Tiramisu: (vetarm en suikervrij, dus ook geschikt voor diabeten en hartpatiënten) 

100 ml sterke koffie (zonder suiker), 1 theelepel rum essence, 8 suikervrije koekjes,2 eiwitten, 60 gr Philadelphia kaas light natuur, 1 eetlepel zoetstof, 1 theelepel vanille essence, 1 eetlepel cacaopoeder ongezoet, 1 snuifje zout.

Meng de koffie en de rum essence in een diep bord. Verkruimel de koekjes in het bord en laat 10 minuten trekken. Klop intussen de eiwitten stijf met het snuifje zout.

Meng de zoetstof en de vanille essence met de Philadelphia kaas. Spatel er voorzichtig de geslagen eiwitten door. Verdeel de geweekte koekjes over 2 glazen schaaltjes en lepel er het kaas/eiwitmengsel over. Zet 4 uur in de koelkast. Bestrooi vlak voor het opdienen met het fijn gezeefde cacaopoeder.

Aardbeienbavaroistaart

Net terug van een zalige vakantie in Frankrijk waar ik Veerle van Maison Cavato heb leren kennen. Zij haalde haar inspiratie voor deze lekkere taart bij Jeroen Meus. Ik heb er een SomethingELSe sausje overgegoten, op deze manier is de taart vetarm en suikervrij.

Geen zin in taart. Geen probleem. De basis  van deze taart is aardbeienbavarois. Gewoon in potjes doen en laten opstijven in de koelkast.

250 g aardbeien, 250 g magere platte kaas, 12 lepels zoetstof, 5 blaadjes gelatine, 1 dl melk, sap van 1 citroen, extra aardbeien en muntblaadjes voor de versiering, suikervrije lepelkoekjes (type boudoir)

Bereidingswijze:

Verwarm de aardbeien in het citroensap en mix fijn. Voeg de melk toe en laat opwarmen. Week de gelatine en voeg bij de hete melk. Laat afkoelen. Voeg de platte kaas en de zoetstof toe en schep goed onder elkaar.

Leg een laagje plastiekfolie in een springvorm. Leg een laagje bavarois en zet aan de rand de koekjes. Giet de rest van de bavarois in de springvorm. Laat goed afkoelen en opstijven in de koelkast.

Haal de taart uit de vorm en werk nadien af met de aardbeien en muntblaadjes.

Zon op je bord!!

Salade meloen met parmaham

Meloen met parmaham is een klassieker. Het zoete van de meloen en het zoute van de ham vullen mekaar zo mooi aan.  Deze klassieker heb ik verwerkt in een smaakbommetje waar je met een gerust hart een flinke portie van kan eten.

8 plakken rauwe ham, 20 g walnoten, 10 radijzen, 1 bussel waterkers, kropsla, 1 scheutje balsamicoazijn, 1 scheutje walnotenolie, peper en zout, 1 rijpe meloen,(bv. Cavaillon), 1 rode chilipeper, basilicum, ½ limoen, 1 rode ui, 1 scheutje olijfolie

 Spoel alle groenten en snij de radijs in dunne plakjes. Neem een grote slakom. Doe er de sla, de schijfjes radijs en de fijne takjes en blaadjes waterkers.
Neem een nieuwe diepe kom om de meloensalasa te maken.
Pel de rode ui en snij in kleine stukjes.
Snij de chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Hak het pikante pepertje in de kleinst mogelijke stukjes.
Halveer de meloen en schep met een koffielepel de zaadjes eruit. Snij elke halve meloen in 4 gelijke parten. Snij dan de schil van deze halve maantjes meloen. Snij de stukken meloen tenslotte in dobbelsteentjes.
Pluk de blaadjes basilicum, rol ze voorzichtig samen en snij er flinterdunne reepjes van. Schenk er een lepel olijfolie bij en het sap van de limoen. Meng alles tot een fijne meloensalsa. Doe er een lepel walnotenolie over, en ook een beetje balsamico. Kruid de sla naar smaak met wat peper van de molen en zout.
Schep de meloensalsa bij de groente in de slakom. Hak de walnoten, en voeg ze bij de sla.
Snij de sneetjes ham in twee en rol ze luchtig op. Schik de rolletjes over de salade.

 

Wrap met kip en paprika

1 tortilla, 100g kipfilet, ¼ rode paprika, ¼ gele paprika, ½ rode ui, ¼ rode chilipeper, olijfolie, peper & zout
 

Bestrijk de kip met olijfolie en kruid met peper en zout. Gril ze goudbruin. Laat afkoelen en snij in reepjes.

Pel de ui en snij ’m in halve ringen. Spoel de paprika’s en de chilipeper. Snij de paprika’s in reepjes. Hak de chili. Roerbak de ui, paprika’s en chili 4 à 5 minuten in olie. Kruid met peper en zout.
Verwarm de wraps zoals aangegeven op de verpakking.
Beleg ze met groenten en kip. Rol op en snij in stukken.
 
Serveer warm of koud. Met nog een slaatje erbij wordt het een zomerse lunch.

Ijsjes en sorbet

Over zelfgemaakt ijslolly’s en sorbet. Want ijsjes, ijsjes, ik lust graag ijsjes

Perzikensorbet: (4 p):
500 g perziken, 150 g platte kaas, 1 citroen, zoetstof of suiker

Pel de perziken en ontpit ze. Mix de perziken samen met het sap van de citroen en de platte kaas. Breng op smaak met de zoetstof. Doe het mengsel in een ijsmachine en plaats in de diepvriezer. Kan natuurlijk perfect met ander fruit: kiwi, watermeloen, frambozen…

Verfrissende ijslolly’s:
400 g Griekse yoghurt, zoetstof of suiker, 4 aardbeien of ander vers fruit, 1 handvol gehakte pistaches

Meng in een kom de yoghurt met de zoetstof. Haal de kroontjes van de aardbeien en snij de vruchten in schijfjes. Schik de aardbeien tegen de wanden van de lollyvormpjes. Vul de vormpjes met het yoghurtmengsel en bestrooi met gehakte pistaches. Zet de stokjes in het mengsel en laat minstens 5 u opstijven in de diepvriezer. Haal de ijsjes uit de vormpjes en genieten!!!

 

Pasta met tomaat, courgette en champignons

500 g spaghetti, kerstomaten, 1 courgette, champignons, sjalotje, basilicum teentje look, 1 rode chilipeper, olijfolie, peper en zout

Pel de sjalotten en snij in stukjes. Snij het steeltje van de rode chilipeper en hak het pepertje in kleine stukjes. Pel de teentje look en plet hem tot pulp. Verhit een lepel olijfolie in een stoofpot. Stoof de stukjes sjalot in de olie. Voeg de look toe en de stukjes chilipeper. Roer en laat alles enkele minuten stoven.

Spoel de kerstomaten en snij ze in twee. Doe de stukken tomaat in de pan en roer. Spoel de courgette en snij in plakjes. Laat de courgette meestoven met de andere groenten. Snij de champignons in schijfjes en doe bij de groenten. Zet kort het deksel op de pot en laat de saus sudderen op een zacht vuur.

Kook de pasta beetgaar.

Giet de pasta af maar hou een kleine pollepel van het kookwater bij. Roer de pasta door de saus en voeg een beetje kookvocht toe. Kruid het gerecht met wat peper en zout.

Spoel de basilicum schoon. Pluk de blaadjes basilicum los en roer ze door de pasta