Aspergesoep

500 g witte asperges, 1 ui, wit van prei, 1 l groentebouillon, koffiemelk

Schil de asperges met een dunschiller. Hou een asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af.

Aspergesoep hoort bleek te zijn. Je gebruikt dus best witte of bleke groenten. Pel eerst de uien en snij ze grof. Gebruik alleen het wit van prei en snij grof. Snij de geschilde asperges in kleine stukjes, maar hou de aspergekopjes apart.

Neem een soepketel, doe hierin de groentebouillon samen met alle groenten en laat 10 minuten koken. Mix de soep glad en maak ze romig met de koffiemelk. Kruid bij met peper en zout. Voeg de aspergepunten toe en laat deze garen in de warme soep. (Ik voeg ze toe en zet dan het vuur uit)

Werk af met wat snippers bieslook.

Groentetorentje met mozzarella

Pre teaching en heropstart van mijn dieetpraktijk na corona. Ik had geen drukker moment kunnen bedenken om te starten met een nieuwe cursus food fotografie. Hahaha! Ik bekijk het als een cadeautje voor mezelf en ga dit lekker op mijn eigen tempo doen. Maar mijn hoofd bruist van de leuke ideeën, die ik graag met jullie wil delen.

Mijn eerste foto na het volgen van module 1 is een groentetorentje met mozzarella. Het kan als voorgerechtje voor Moederdag bijvoorbeeld, maar ik at het gisteren als avondmaal. 2 torentjes met een granenbroodje. Lekker!!!

Aubergine, courgette, tomaat, bol mozzarella, olijfolie, peper, zout, Herbamare kruidenzout of Provençaalse kruiden, verse basilicum

Aubergine en courgette in schijven snijden van ongeveer 0,5 cm en aan beide kanten bakken in een pan met olijfolie. Kruiden met peper en zout.

Snij ondertussen de mozzarella in schijfjes.

Neem een ovenschotel en giet er een beetje olijfolie in zodat de torentjes niet gaan plakken. Begin met een schijfje courgette, daarop een schijfje aubergine en een schijfje tomaat. Hierop leg je een schijfje mozzarella en kruid met Herbamere. Leg hierop weer de groenten in dezelfde volgorde en eindig met een schijfje mozzarella, kruiden en een takje verse basilicum. Zet vast met een houten prikker en plaats de ovenschoten enkele minuutjes onder de grill op 200°C tot de kaas begint te smelten.

Balletjes in tomatensaus

Voor de tomatensaus:

3 uien, 2 teentjes look, 1 dikke wortel, 800 g gepelde tomaten (in blik), 80 g geconcentreerde tomatenpuree (in blik), 400 ml water, olijfolie, 4 stengels groene selder, ½ rode chilipeper, 1 eetlepel bloem, rozemarijn, tijm, laurierblaadjes,

Verhit 1 soeplepel olijfolie in een kookpot op een zacht vuurtje. Snij de ui in blokjes en doe de stukjes ui erin, laat enkele minuten rustig stoven. Roer af en toe eens in de pot. Snij de teentjes look in stukjes en doe ze bij de uien. Spoel de selder en snij in fijne stukjes. Doe de stukjes selder bij de uien en roer. Schil de wortel en snij in blokjes.  Snij het pepertje fijn en laat ook meestoven.

Laat alle groenten 10 minuten zacht sudderen. Schep de tomatenpuree bij de groenten en roer goed. Schep de bloem over de gestoofde groenten en blijf goed roeren. Blus het geheel met een flinke scheut water. Giet de gepelde tomaten bij de saus. Breng de saus op smaak met rozemarijn, tijm, laurier en oregano. Ik gebruik een kruidenmengeling “Italiaanse kruiden”.

Zet het deksel op de pot en laat de saus een uurtje sudderen op een heel zacht vuur.

Voor de balletjes:

1 kg rundgehakt of kippengehakt, 2 eieren, 4 eetlepels paneermeel, peper, zout, 1 lepel vetstof (margarine voor bakken en braden)

Doe het gehakt in een grote mengkom. Breek de eitjes en doe ze bij het vlees. Kruid met peper en zout. Maak je handen nat en meng alles wat in de kom ligt. Dit kan eventueel ook met een vork. Voeg tussendoor een beetje paneermeel toe en blijf kneden. Meng alles een laatste keer en dan kan je balletjes rollen.

Rol balletjes die ongeveer 4 centimeter dik zijn. Probeer ze ongeveer even groot te maken. Leg alle balletjes op een bord. Zet een grote braadpan op een matig vuur. Smelt er een lepel vetstof in en leg de pan vol met balletjes en laat ze enkele minuten bakken. De balletjes moeten een bruin korstje krijgen. Draai de balletjes voorzichtig om met een lepel. Binnenin hoeven ze nog niet doorbakken te zijn

 Mix de saus glad en kruid eventueel bij met wat peper en zout.

Neem een lege kookpot en plaats er een zeef in. Schep een deel van de saus in de zeef en maak draaibewegingen met de pollepel. Ga zo door tot de hele pot tomatensaus gezeefd is.

Laat de saus opwarmen op een zacht vuur en leg er de gehaktballetjes in. Na 10 minuten is het gerecht klaar. Serveer de balletjes in tomatensaus met aardappelpuree of pasta.

 

Asperges met gedroogde ham en radijsjes

1 kg asperges, peterselie, 4 eieren, mayonaise, peper, zout, nootmuskaat, 8 sneetjes gedroogde ham, kervel, radijzen

Schil de asperges. Snij de onderste harde twee centimeter af. Doe de asperges in een grote pot met koud water met een kleine eetlepel zout. Zet het deksel op de pot en breng het water aan de kook. Kookt het water, tel dan vier minuten. Zet dan het vuur uit. Kook de eitjes hard in tien minuten. Schrik ze onder koud water. Pel de eitjes en plet ze met een vork. Voeg de geplette eitjes toe en meng met mayonaise. Snij de radijsjes in fijne schijfjes. Meng dit alles onder de eitjes en mayonaise. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Haal de asperges uit de pot en leg op een handdoek. Leg de asperges nu op een bord met gerookte ham en het eimengsel

Naar een idee van Sofie Dumont.

 

Spaanse salade

150 gram sperzieboontjes, 250 gram asperges, 2 tomaten, ½ komkommer, 200 gram gemengde sla, 2 eetlepels zwarte olijven, 8 kleine artisjokken in blik, 12 dunne plakjes gedroogde ham, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rode wijnazijn

Maak de boontjes schoon. Schil de asperges, was ze en snij er de punten af (circa 5 à 8 centimeter). Kook de boontjes en de asperges beetgaar in gezouten water en spoel ze met koud water. Was en snij de tomaten in vieren. Schil de komkommer, snij hem in de lengte doormidden en snij elke helft in dunne reepjes. Maak de sla schoon. Doe de sla in een kom samen met de boontjes, de aspergepunten, de komkommer en de olijven. Vermeng de olie met de azijn en breng op smaak met zout en peper. Schep het sausje door de salade. Schik de salade op een grote schotel en leg de artisjokken eromheen. Leg er de plakjes ham bovenop.

 

Paasbiscuit

120g volkoren bloem, 3 theelepels bakpoeder, 2 theelepels kaneel, 50g gesmolten margarine, 1 theelepel vanille extract of 1/2 vanillestokje, 4 bananen, 1 ei, 2 eetlepels melk, 150g frambozenyoghurt zonder stukjes (of magere natuuryoghurt waar je frambozen door hebt gemixt), rolfondant

Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de bloem, bakpoeder en kaneel in een kom.
Neem een andere kom en prak de bananen, dat gaat het beste met een pureestamper en voeg hier de margarine, vanille, ei en melk toe.
Meng goed en doe het mengsel bij in de kom met de bloem. Roer dit goed door elkaar.

Gebruik 3 keer een ronde bakvorm met een diameter van 8 cm. Bak alles 30 minuten op 180°C. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Smeer de frambozenyoghurt tussen de verschillende lagen en maak een hoge cake. Werk af met rolfondant.

De rolfondant is niet suikervrij, maar eerlijk, ik eet deze nooit op, want ik vind dit alleen maar mooi en niet lekker.

Je kan ook afwerken met slagroom gemaakt van klopklop en dan afwerken met kokosrasp, amandelschilfers, eetbare paasversiering…

 

Paasmenu

APERITIEFHAPJES

Eitjes gevuld met zalm en dille

voor 8 halve eitjes; 3 sneetjes gerookte zalm, 4 eieren, 3 eetlepels yogonaise (1 lepel mayo + 2 lepels magere yoghurt), het sap van 1 citroen, verse dille, verse bieslook, een mespunt cayennepeper, peper en zout.
Kook de eieren 10 minuten in kokend water, pel, snij doormidden en haal de eidooiers eruit. Snijd de zalm in fijne stukjes, houdt enkele reepjes voor de afwerking.
Snipper de dille en bieslook fijn. Houdt wat dille apart voor de afwerking.
Meng de eidooiers, de yogonaise, zalm, dille, bieslook en cayennepeper. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.Vul de eieren met het mengsel en werk af met de reepjes zalm en dille.
OF
Soldaatjes van asperge-parmaham met een eitje

Voor 4 personen: 4 eieren, 100 gr groene asperges, 50 gr parmaham, peper en zout
Verhit een grillpan en leg er de asperges in. Laat ze zachtjes grillen tot ze gaar zijn, haal ze dan uit de pan en laat afkoelen. Wikkel de ham errond.
Kook de eitjes zacht gedurende 5 minuten. Haal ze uit de kookpot, spoel af onder koud stromend water. Snij de hoedjes eraf en dien meteen op met de soldaatjes van asperge-ham.

SOEPEN
( voor 4 personen )

Kruidensoep

1 bosje lente-uitjes, 200 gr Philadelphia Light kruiden, 1 l groentebouillon, 150 ml halfvolle melk, 1 bosje waterkers en 1 bakje tuinkers, nootmuskaat

Maak de lente-uitjes schoon en snij ze grof. Breng de groentebouillon aan de kook, samen met de lente-uitjes. Maak ondertussen de waterkers en tuinkers schoon en snij heel fijn. Mix de soep en kruid met een beetje nootmuskaat, voeg de melk, de gehakte waterkers en tuinkers toe en net voor het opdienen roer je de Philadelphia kaas door de hete soep.

OF

Soepje van courgette en munt

1 l groentebouillon, 1 sjalot, ½ courgette, pijnboompitten, verse muntblaadjes, peper en zout
Breng de groentebouillon aan de kook. Doe er de fijngesnipperde sjalot en een halve courgette in stukjes bij. Breng op smaak met een 5 tal muntblaadjes, peper en zout. Laat de soep 10 minuten koken. Rooster ondertussen de pijnboompitten lichtjes aan in een droge koekenpan. Mix de soep fijn. Verdeel de soep over kommetjes. Garneer met twee blaadjes munt en een paar geroosterde pijnboompitten.

VOORGERECHTEN

Cannelloni met gerookte ham en broccoli

Voor 8 personen: 4 grote plakken gerookte ham (type Breydelham), 4 grote vellen verse lasagne, 1 broccoli, 4 wortelen, magere smeerkaas naar keuze (type Philadelphia), 200 ml magere room, peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes.  Maak de wortelen schoon en snijd in kleine blokjes. Kook ze samen beetgaar. Snij de broccoli heel klein en verdeel de wortelen eronder. Leg op een werkblad of snijplank een lasagnevel. Hierop leg je een plak ham,  besmeer met de smeerkaas. Leg in het midden en deel van de groentemengeling en rol de lasagnevellen op tot je een cannelloni bekomt. Deze leg je in een ovenschotel met de naad naar beneden. Maak zo ook de andere rolletjes en leg ze samen in 1 ovenschotel. Overgiet met magere room. Indien je nog groenten over hebt, kan je deze erlangs leggen. Kruid met peper en zout en zet in de oven op 180 °C gedurende 20 minuten.

 

Let op: dit is een gerecht voor 8 personen, dus elk ½ van de cannelloni! Je kan het bord dresseren met de overige groenten of zorg voor een beetje rauwkost er extra bij als afwerking.

OF
Mousse van asperges met gerookte zalm
Voor 4 personen:
4 gelatineblaadjes, 300 gr aspergepunten uit blik of vers,  2 hardgekookte eieren, 4 eetlepels magere room, 120 gr gerookte zalm

Als je verse asperges gebruikt moet je deze eerst schillen en 10 minuten koken.
Neem wat koud water en laat er de gelatine in weken. Laat de aspergepunten uitlekken en vang 500 ml van het sap op in een kommetje. Breng dit sap aan de kook en los er de geweekte gelatineblaadjes in op.
Doe de aspergepunten, het sap, de in stukjes gesneden hardgekookte eieren en de room in een kom en mix het geheel.
Leg de helft van de in stukjes gesneden, gerookte zalm op de bodem van een terrinevorm, overgiet met het aspergemengsel en leg er de resterende zalm op.
Zet de mousse 4 uur in de koelkast alvorens op te dienen.

HOOFDGERECHTEN

Zeeduivel in een jasje van Gandaham

Voor 4 personen: 600 gr zeeduivelfilet, 8 sneetjes Gandaham, 1 potje cherrytomaatjes, 1 bakje champignons, 4 stengels selder, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, verse tijm, 200 ml groentebouillon, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Los ½ groentebouillonblokje op in 200 ml kokend water. Maak de groenten schoon. Spoel en droog de tomaatjes en de selder. Halveer de tomaatjes en snij de selder in boogjes. Pel en snipper de knoflook en de ui. Borstel de champignons schoon en snij ze in stukjes. Rits de tijm. Dep de vis droog. Snij hem overlangs in maar niet volledig door. Vul de vis met enkele stukjes tomaat, selder en bestrooi met ui en knoflook. Doe hierop nog een beetje tijm en kruid met peper en zout. Leg op een snijplank 4 lapjes ham langs elkaar, een beetje over elkaar. Leg hierop de vis. Bovenop de vis leg je nogmaals 4 plakjes ham. Wikkel de vis in in de ham en bindt vast met keukentouw of prikkers. Leg de vis in een ovenschotel en leg de overige groenten er rond. Overgiet met de groentebouillon. Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Daarna nog eens 15 minuten zonder aluminiumfolie. Serveer meteen met wat knolselderpuree.

OF

Kalfslende met groente couscous
Voor 6 personen: kalfslende ( tel 150 gr vlees per persoon), 200 gr couscous, 250 gr snijbonen, 500 gr tuinbonen, 500 ml kippenbouillon, 1 citroen, ½ bosje munt, 4 takjes peterselie, 2 kropjes ‘little gem’ sla ( lijkt op een doorgeschoten witloof ), peper en zout, 400 ml kalfsfond, 1 eetlepel mosterd, 200 ml magere room

Verwarm de oven voor op 200 °C. Spoel de snijbonen, maak ze schoon en snij ze in fijne reepjes. Blancheer de tuinbonen 2 minuten in gezouten water, laat ze schrikken onder koud water en uitlekken. Blancheer de snijbonen 2 minuten, laat ze schrikken en uitlekken. Rasp met een fijne rasp een citroenschil in sliertjes. Schep de couscous, bouillon en 1 eetlepel citroenzeste in een ovenschaal met deksel gedurende 20-25 minuten, tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan de tuin- en snijbonen toe.

Snij de little gem sla in reepjes en meng ze met de peterselie en de muntblaadjes door de couscous. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.
Bak de kalfslende bruin in een pan, aan weerszijden en doe daarna in een ovenschotel en laat verder garen in de oven. Vraag raad aan de beenhouwer over tijd en graden. Dit is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.
De pan waarin de kalflende aangebakken is, blussen met de kalfsfond en 200 ml magere room aan toevoegen. Voeg hieraan een eetlepel mosterd toe en breng verder op smaak met peper en zout. Laat de saus wat indikken of bindt ze met maïzena voor donkere sauzen.
Hiermee heb je een hoofdgerecht dat je perfect op voorhand kan voorbereiden en waaraan niet veel werk meer is tijdens je Paasdiner!

NAGERECHTEN

Tiramisu met aardbeien

Voor 6 personen:
500 gr aardbeien, zoetstof, 500 gr magere platte kaas of Philadelphia light natuur, 90 gr lange vingers ( BOUDOIR ) of suikervrije koekjes, 50 ml koude sterke koffie, 20 ml cognac of rum, 2 eiwitten

Halveer of vierendeel de aardbeien afhankelijk van de grootte. Meng ze eventueel met een beetje zoetstof en laat ze een half uur staan.

Klop de eiwitten op met wat zoetstof.

Meng 1 lepel zoetstof met de Philadelphia kaas. Spatel er voorzichtig de opgeklopte eiwitten onder.

Maak een bodem van lange vingers in een dessertglas. Meng de koffie en de cognac en druppel dit over de koekjes, lepel er het kaasmengsel op. Leg een laagje aardbeien. Maak nog een laag met het kaasmengsel en werk af met de aardbeien en laat 4 uur opstijven in de koelkast.

OF

Kiwisoep met ijs
Voor 4 personen:
1 limoen, 6 kiwi’s, 2 eetlepels zoetstof, 4 eetlepels sinaasappellikeur, 1 bakje frambozen, ¼ liter citroen-sorbetijs

Halveer de limoen en snijd in 4 flinterdunne plakjes. Pers de rest van de limoen uit. Schil de kiwi’s en snijd 1 kiwi in dunne schijfjes. De rest van de kiwi met limoensap pureren. Zeef de kiwipuree boven maatbeker. Voeg zoetstof en sinaasappellikeur toe en vul aan met water tot een halve liter. Roer tot een gladde soep en zet minstens 1 uur in de frigo.
Was de frambozen. Schep de kiwisoep in diepe borden en schep in het midden een bolletje citroenijs. Werk af met plakjes kiwi en limoen. Garneer met de frambozen.

Paasmenu gebaseerd op de recepten van Annick Goossens, Gezond en fit in quarantaine

Kapsalon

Jullie zijn niet echt visliefhebbers heb ik de indruk. De vleesfans in de “vraag van vandaag” op instagram zijn in de meerderheid. Eentje had er zelfs zin in kebab. En aangezien het vrijdag is en het weekend begint, ook al heb ik in deze gekke quarantainetijden geen idee welke dag het precies is, schuld van die pyjama’s en joggingbroeken, deel ik vandaag een receptje dat nog meer calorieën bevat dan kebab… Kapsalon!!

En dat door een diëtiste hoor ik je zeggen. !!!Natuurlijk… ik heb een healthy variant.

450 g kipfilet, 450 g aardappelschijfjes, 2 knoflooktenen, 3 lepels Griekse Yoghurt en 100 g ijsbergsla.

Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi met peper en zout. Verwarm een lepel olijfolie in een grillpan. Zet het vuur hoog en grill de kipfilets zodat je mooie streepjes krijgt. Zet het vuur lager en laat de kip verder garen.

Bak de aardappelschijfjes in een pan op een middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.

Pel en pers de lookteentjes en meng met de Griekse yoghurt en 2 scheutjes water om hem wat dunner te maken. Breng op smaak met peper en zout.

Neem een ovenschotel en beleg de bodem met de aardappelpartjes. Schep hierop de kip en daarboven de ijsbergsla. Werk af met knoflooksaus en serveer de rest van de saus apart.

Naar een idee van chickslovefood. 

 

Samen Sterk

Ik mis mijn leerlingen, ja ook diegene die me een ouwe tak vonden, haha en ik mis mijn cursisten. Al hebben die laatste nu wel echt veel tijd om hun praktische studie te maken. Elk nadeel heb zijn voordeel.

En ik mis jullie, mijn lieve cliënten.

De laatste tijd had ik slecht geslapen en liep nogal te piekeren door heel die coronatoestand. Ik heb mijn dieetpraktijk gesloten en ik was pas 6 maanden open. Slik! Niet zo vanzelfsprekend als eenvrouwszaak. SomethingELSe was voor mij 3 jaar geleden een nieuwe start na een heel moeilijke periode, mijn kindje zeg maar. Je begrijpt denk ik wel dat het praktisch en emotioneel erg moeilijk is om op de pauzeknop te drukken. En wie weet voor hoelang… Maar ik deed het toch. Voor uw en mijn gezondheid. En ik probeerde daarbij niet  te denken aan heel mijn zaak die daardoor in duigen ging vallen, dat jullie me allemaal zullen vergeten en het ergste van alles dat er iemand ziek wordt of nog erger. Rotvirus!!!

Vorige week kwam het bericht van de directie dat ook de niet hoofdvakken opdrachten mochten geven aan de leerlingen. MAGjes zeg maar, om contact te houden en te kijken hoe het gaat. Katrien, mijn collega had een topidee. We geven onze leerlingen opdrachtjes die ze thuis kunnen doen. Een gerechtje maken of een paasbloemstukje of de voedingsdriehoek maken met materialen van thuis uit, of … foto of filmpje maken, doorsturen naar ons en wij plaatsen het op instagram. Op die manier zijn onze leerlingen veraf, maar toch dichtbij. De foto’s en filmpjes beginnen stilaan binnen te druppelen. Katrien je verdient een pluim, nee ne ganse vogel.

Ook in mijn mailbox kwamen er regelmatig berichtjes binnen gedwarreld. Een mama die met de rug tegen de muur stond. Met een baby van 4 maanden en een eetprobleem. De kinderarts is onbereikbaar, alle afspraken uitgesteld wegens corona. Of ik niet wat tips kon geven? Tuurlijk!

En ondertussen gebeurde er dit:

Suzy van Fernand vraagt waar dat receptje van witloofrolletjes blijft, ze zit erop te wachten.

An stuurt dat ze de resultaten heeft van haar bloedonderzoek. Cholesterol en bloedwaarden waren nog nooit zo goed. Goed bezig An!

Cindy maakte de gehaktschotel met broccoli en light kaassaus en zoon Mats vond het niet lekker, maar superlekker…. Tranen!!

Lieselotte wilde het citroentaartje maken met meringue. Niet lekker, dus niet goedgekeurd. Tja?! Kan gebeuren.

En langzaamaan waren jullie daar “Els graag een lenterecept”, “Iets met kip”, “Ik heb de hometrainer van stal gehaald”, “Ik heb de witloofrolletjes gemaakt. Goedgekeurd!”, “Els, wat eten we vandaag?” en nog veel meer lieve en grappige berichtjes

Dus ik ben dan wel “toe”, maar mijn internetkabel staat wagenwijd open. Blijf me vooral taggen #elswolfsdietiste in jullie kooksels en baksels. Doe mee op mijn instaverhaal “wat eten we vandaag?” of stuur je vraagjes naar mijn facebookpagina elswolfsdietiste of instagram somethingelse_72. Ik lees ze allemaal en ga ze zeker beantwoorden. Niet “dadelijk”, want ik moet nog thuiswerken voor school en een nieuwe cursus voorbereiden voor mijn cursisten en “over”leven met mijn 3 mannen in mijn kot. Maar ik antwoord. Beloofd!!!

Tot binnenkort, Els

Spinazie met worstjes, feta en tomaten

Dit recept stond een tijdje geleden als stappenplan op mijn instagram verhaal. Ik heb toen beloofd om het volledige recept op mijn website te plaatsen, maar toen kwam corona en stond de wereld even op zijn kop. Dus… een beetje later dan de planning was het receptje voor spinazie met worstjes.

Was een flinke hoeveelheid verse spinazie en doe in een ovenschaal. Snij 2 tomaten in stukjes en leg bovenop de spinazie. Snij kippenchipolata is stukjes en leg in de ovenschotel. Werk  af met blokjes feta en kruid met peper, zout en kurkuma. Een likje olijfolie en dan zet je de ovenschotel  20 min in de oven op 180°C.

Simpel, lekker en boordevol vitaminen.