Witloof met hesp en kaassaus

Het is week 2 van onze corona quarantaine. Ik schrijf deze blog met een luide tv op de achtergrond want de oudste is net terug van het werk en moet dringend wat ontspannen. Hij werkt in de zorg en daar is het altijd al zwaar werken maar nu nog een tiental tellen zwaarder.

Naast mij op de grond zit mijn man een vliegenraam te timmeren. Jip die doet dat in de living. Dat mag niet, hij heeft daarvoor een tuinkot en de kelder, maar het is blijkbaar gezelliger naast mij op de grond. Grrr!

En de jongste kaapte om de zoveel tijd mijn laptop om muziek te beluisteren of een film te kijken via Netflix. We hebben zijn oude laptop weer vanonder het stof gehaald. En ook al valt die bijna uit elkaar… hij werkt nog.

En ikzelf kan ook wel in mijn praktijk gaan zitten, maar dan moet ik daar de verwarming eerst gaan opzetten want het is er nog frisjes…

Allez, ge hoort het hé. Het leven in lockdown zoals het is.

Uit liefde voor de 3 mannen uit mijn leven die ik zo lang mogelijk gezond wil houden (en ook heel erg voor mezelf want ik ben ZOT van witloof) maakte ik witloof met hesp en kaassaus. Met witloof van bij ons, koken met seizoensgroenten dus. Ik weet het, in de winkel liggen al komkommer en tomaten, maar in seizoensgroenten zitten meer vitaminen en mineralen. Voila, daarom dus.

8 stronkjes witloof, 8 sneetjes ontvette hesp, 700 ml magere of halfvolle melk,  maïzena instant, 250 g geraspte kaas (ik gebruikte Milner Slankie),  peper, zout en nootmusaat

Verwijder met het puntje van een aardappelmesje het harde gedeelte onderaan de witloofstronkjes. Snij een inkeping uit, zodat er geen blaadjes loskomen.  Doe water in een kookpot en schik de stronkjes witloof erin. Zet het deksel op de pot en laat langzaam garen. Laat daarna het witloof wat afkoelen en knijp het vocht eruit.

Schep de witloofstronkjes uit de pan en rol ze in de sneetjes hesp. Schik de witloofstronkjes in een ovenschaal.
Breng de melk aan de kook en bind deze met de maïzena instant. Laat stevig doorkoken zodat de saus dikker wordt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.  Maak een niet te dikke saus, je kan ze dunner maken door wat melk toe te voegen. Haal de pot van het vuur en meng de geraspte kaas door de saus. Hou een deel kaas opzij voor de afwerking.
Giet de kaassaus over de witloofstronkjes tot ze helemaal bedekt zijn.

Strooi de rest van de gemalen kaas over de ovenschotel. Zet de ovenschotel ongeveer tien minuten onder de hete grill tot er een goudgeel korstje verschijnt.

Heel lekker met een gekookt patatje. 

Grote wafelbak

Corona is in het land. De scholen zijn gesloten, veel mensen werken van thuis uit, de winkels zijn leeggehamsterd en ik blijf met een vreemd gevoel zitten.  Ik geef het toe ik ben niet gerust op wat er komen gaat. En ik niet alleen begrijp ik uit mijn omgeving. Heel veel mensen vliegen in troostvoer zoals koeken, chocolade en wc papier. Al begrijp ik niks van dat laatste. Haha!!

Troostvoer dus. Tijd voor anti corona cooking. We zullen dat virus eens iets laten zien.

Ik ging dus op zoek naar een koekje dat je samen met de kinderen kan maken, een koekje dat iedereen lust (ik ken echt niemand die geen wafels lust),  … en wat is er gezelliger dan een grote wafelbak. Als we het op straat niet meer gezellig mogen maken, in je keuken mag dat wel. En oh, ja… ik blijf over jullie gezondheid waken. Deze wafels zijn suikervrij.

2 eieren, 125 g bloem, 1 el bakpoeder, 2 lepels Canderel Sucralose, snuifje zout, 40 g gesmolten margarine bakken & braden, 200 ml melk

Meng de bloem met het bakpoeder, de Canderel Sucralose en het zout in een kom. Scheid de eieren. Voeg de eidooiers en de gesmolten margarine toe en roer goed om. Klop de eiwitten stijf en roer ze erdoor. Zet het beslag tenminste 1 uur in de koelkast. Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand. Doe het beslag in het ijzer en bak de wafels goudbruin.                            

Roodbaars met ratatouille

Roodbaars, 1 ui, 2 tomaten, 1 gele paprika, rode paprika, courgette en aubergine

Snij de groenten in kleine stukjes. Giet een lepel olijfolie in een pan en stoof de groenten gaar. Kruid met peper, zout en chilipoeder.

Giet wat olijfolie in een ovenschotel en leg de roodbaarsfilets erin. Kruid met peper en zout. Ik vervang het zout regelmatig door Herbamare kruidenzout. Dit geeft meer smaak. Zet de vis 15 minuten in de oven op 180°C.

Serveer samen met de ratatouille. Lekker met een gekookt patatje

Tip: je kan de roodbaars ook vervangen door een andere stevige witte vis of zelfs door kipfilet. 

 

Chocoladepudding met rood fruit

13 september. Dag van de chocolade! Zin in een voedzaam tussendoortje met chocolade.

Chocoladepudding afgewerkt met vers fruit en chocoladeparels.

750 ml melk, 10 g cacao, 100 g fondantchocolade, 35 g maïzena, 50 g suiker, 1/2de vanillestokje

Los het cacaopoeder en de maïzena op in een beetje koude melk. Snijd de chocolade in stukjes. Schraap het merg uit het vanillestokje. Breng de rest van de melk, de suiker, het halve vanillestokje en het vanillemerg aan de kook en laat nog zo’n 5 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaak van de vanille loskomt en de suiker oplost. Verwijder het vanillestokje en voeg de kleine stukjes chocolade toe. Meng tot de chocolade volledig gesmolten is. Voeg al roerend het mengsel van cacaopoeder en maïzena bij de hete melk. Laat nog even opkoken tot de melk bindt.

Giet de massa in glaasjes en laat gedurende minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Werk af met rood fruit en een beetje chocoladeparels.

Mogelijke aanpassingen:

  • je kan kiezen voor volle melk of halfvolle melk
  • fondantchocolade kan je vervangen door suikervrije chocolade
  • de suiker kan je vervangen door een zoetstof. Ik ben fan van Canderel of Zusto omdat je dan dezelfde hoeveelheid als de suiker kan gebruiken.

Homemade hapjes

Vorige week donderdag mocht ik samen met een collega een workshop begeleiden. Het thema was “zelfgemaakte hapjes voor een receptie”. Dus weg met de traditionele chips en nootjes en hallo groenten en fruit. De deelnemers  werden in groepjes verdeeld en elk groepje maakte zijn eigen gerechtje. Aan het einde van de workshop zetten we al de gerechten naast elkaar en kon het proeven beginnen.

De receptjes in een SomethingELSe jasje kan je hieronder vinden.

Het soepje is het recept van het wintersoepje, maar dan opgediend in kleine borrelglaasjes.

Groentereepjes in dipsausje

(voor 16 personen)

3 dl yogonaise (1 lepel mayonaise + 2 lepels magere yoghurt), 4 sjalotten, azijn, 1eetlepel gehakte peterselie, 3 lepels magere room, zoetstof naar smaak, ketchup naar smaak, 4 wortelen, 3 takjes bleekselder, andere groente reepjes: rode en gele paprika, komkommer …

Leg de gesnipperde sjalotten 5 minuten in azijn zodat de scherpe smaak van de sjalotten milder word. Laat uitlekken en meng onder de yogonaise. Roer er de peterselie, room, zoetstof en ketchup onder.

De groenten in reepjes snijden van ongeveer 3 mm dik en 5 cm lang.

Het sausje verdelen over 16 hoge glaasjes en de groentereepjes erin zetten. Zorg dat de reepjes ongeveer 1 cm boven de rand van het glaasje uitsteken.

Grijze garnalen in looksausje

200 g grijze garnalen, 100 g preischeuten of luzernesla, 2 dl yogonaise, 1 teentje look, 1 koffielepel azijn, peper en zout, 1 eetlepel magere of halfvolle melk

Meng de yogonaise met het geperste lookteentje, de azijn en breng op smaak met peper en zout. Maak het sausje vloeibaarder met de melk en verdeel over 16 aperitieflepels Schik er de garnalen op. Werk af met toefjes preischeuten.

Allegaartje van vers fruit met frambozensaus

100 ml frambozencoulis, zoetstof naar smaak, ½ mango, ½ verse ananas, 2 kiwi’s, 3  mandarijnen, 1 appel, ½ granaatappel, enkele verse muntblaadjes

Meng de frambozensaus met de zoetstof. Schil, was en snijdt het fruit in blokjes. Laat bij de appel de schil eraan voor de kleur. Doe een beetje frambozensaus op de bodem van het glaasje. Vul aan met het versneden fruit. Werk af met een muntblaadje

Mini rijstwafels gevuld met surimisalade

2 eitjes, yogonaise, 10 staafjes surimi van krab, kipkruiden, mini rijstwafels paprikasmaak (Snack a Jack), bieslook

Kook de eieren hard gedurende 10 minuten. Schrik de eieren in koud water en pel ze vervolgens. Plet de eieren. Snij de krabstaafjes in fijne blokjes en kruid ze met kipkruiden. Meng de krab met het ei en de yogonaise. Voeg bieslook toe voor de kleur. Leg op elk rijstwafeltje een koffielepel krabsalade. Schik mooi op een schotel of bord en dien op.

Pizza Bianca met kip en spinazie

Of pizza wel past in een gezonde voeding. Wel hieronder een receptje van een cliënte dat ik wat heb aangepast tot een voedzamer alternatief. Als je er een grote portie salade bij eet heb je zelfs een gezonde lunch.

200 gr kipfilet, 2 handenvol bladspinazie, 2 pizzabodems (ik gebruikte de bloemkoolpizzabodem van AH), 200 gr Philadelphia (light) met kruiden, 150 gr mozzarella geraspt,  4 lepels zongedroogde kerstomaatjes, peper

Leg de kipfilet in een pan met water en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag en kook de kipfilet vervolgens in 15 minuten gaar. Pluk de kip met behulp van twee vorken uit elkaar.

Bak de bladspinazie even kort voor in een pan zodat het meeste vocht verdwijnt en de spinazie slinkt.

Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier. Leg de pizzabodems op de bakplaat.

Smeer de kruidenkaas op de pizzabodems. Kruid bij met peper en zout. Strooi de geraspte mozzarella over de pizzabodems en verdeel hier vervolgens de zongedroogde tomaatjes, kip en bladspinazie overheen.

Bak de pizza’s 8 – 10 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is en de pizzabodems knapperig zijn geworden.

 

Mijn 3 lievelingsauteurs van kookboeken

Als je goed kijkt zie je in mijn praktijk een stapeltje kookboeken. Het zijn dé boeken van mijn lievelingskoks. Wim Lybaert en Pascale Naessens. De boeken van Jeroen Meus heb ik ook, maar ze staan niet in mijn praktijk.  Zoals je weet gebruikt “de Jerre” nogal wat boter en zout… Niet erg gezond eigenlijk… Maar ik heb zijn recepten wel en pas ze aan naar een iets voedzamere variant. Want… de recepten van Jeroen zijn erg lekker en zijn gebak lukt altijd. Ja, zelfs de chocolade moelleux is steeds perfect. Ik lust graag chocolade, dus zeker ook moelleux… Maar alleen als hij perfect lopend is.

Van Wim Lybaert ben ik fan geworden tijdens het programma “de Columbus”. Met een geweldige joie de vivre rijdt hij door het landschap met zijn omgebouwde bus om hier en daar een stukske te gaan eten. Laat dit nu net de manier van reizen zijn waar ik erg van hou. Waar gaan we naar toe? Geen idee, zolang we maar regelmatig stoppen voor iets moois te zien of iets lekkers te eten of te drinken. Later ontdekte ik dat hij al eerder programma’s had gemaakt en een kookboek uit heeft: “het goeie leven”, met daarin recepten recht uit den hof. Zoals jullie weten is mijn ventje 2 jaar geleden ook gestart met een groentetuin met serre en ik doe niets liever dan eten uit mijne hof. Wim is dus mijn held.

De boekjes van Ellemieke Vermolen heb ik gekregen van een vriendin bij de opening van mijn nieuwe praktijk. Ik kende Ellemieke al een tijdje als de vrouw van Sergio Herman en ik wist dat ze bezig was met gezonde voeding voor haar kinderen, maar verder rijkte mijn kennis niet. Ondertussen weet ik dat ze druk in de weer is met smoothies en sapjes (eerlijk… niet echt mijn ding), maar dat ze ook erg leuke ideetjes heeft voor gezonde voeding bij kinderen en ja… daar kan ik wel wat mee. Haar boeken geven me inspiratie.

En dan als laatste maar al jaaaaren als nummer 1 op mijn boekenlijstje: “ons Pascale”. Haar recepten zijn simpel en origineel. Ik noem haar vaak de groentekoningin. Hoe zij sommige groenten combineert, daar kan ikzelf echt niet opkomen. Wat denk je van bloemkool met knolselder en garnalen? Of zalm met venkel en kerstomaten: ondertussen een klassieker ten huize Heylen. En, neen, ik ben het niet altijd eens met wat ze verkondigt over voeding… Maar eerlijk is eerlijk haar recepten zijn goddelijk.

Wintersoepje

1/8 knolselder, 2 wortelen, 1 ui, 1 prei, 250g pompoen, 1,5 l water, peper en zout, 1 groentebouillonblokje, 250 ml room, peterselie (afwerking)

Ui fruiten, groenten aanstoven, water + bouillon toevoegen, kruiden met peper en zout, 20  minuten koken, mixen tot een gladde soep, de room toevoegen en verhitten tot  aan het kookpunt

Opdienen in kleine soepkommetjes en afwerken met peterselie

Tips:

  • Je kan natuurlijk ook andere groenten naar keuze gebruiken.
  • De room is niet noodzakelijk , maar maakt je soepje feestelijker.

Een niet zo klassieke (kerst)gourmet

Kerstmis, nieuwjaar, … ik kan er zo van genieten. Bij mijn ouders is het een jaarlijkse traditie…. Kerstmis = gourmet of steengrill. Iedereen maakt zijn eigen pannetje en de bijgerechtjes staan apart op een grote tafel. Je schept gewoon wat je lekker vindt.

Ik deel hieronder graag een aantal bijgerechtjes met veeeeel groenten

Fijne feestdagen!!!

Panzanella

2 tomaten, 1 teen knoflook, ½ stokbrood, peper, zout, olijfolie, azijn, mix van 10 tomaten, 1 rode ui, 1/2 komkommer, 1 bol mozzarella, 100 g ontpitte olijven

Pel de knoflook en snijd de tomaten in stukken. Mix ze met een staafmixer.

Snijd het stokbrood in  blokjes. Doe het in een kom en meng er het gemixte tomatensap, een scheut olijfolie en wat azijn door. Kruid met peper en zout. Laat rustig trekken.

Snijd intussen de verschillende soorten tomaten in stukken. Pel de ui en snijd hem in ringen. 

Snijd de komkommer in blokjes. Snijd de mozzarella in stukjes. Meng de tomaten met de komkommer, de ui en de mozzarella. Schep het gemarineerde brood door de salade. Kruid eventueel bij met peper en zout. Schep de olijven door de panzanella.

Wortelsalade

50 g amandelschilfers, 4 eetlepels yoghurt, 2 koffielepels honing, sesamolie, rode wijnazijn,  2 koffielepels mosterd, 2 koffielepels ras-el-hanout (Marokkaanse kruidenmix, kan je kopen in een Marokkaanse winkel of in gewoon in de supermarkt) , cayennepeper,1 zakje geraspte wortelen, 2 lente-uien, enkele takjes koriander, enkele takjes munt

Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en rooster de amandelschilfers. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Meng de yoghurt met de honing, een scheutje olie, wat rode wijnazijn en de mosterd. Kruid met ras-el-hanout, cayennepeper en zout. Meng de geraspte wortelen met de saus. Doe er de geroosterde amandelen bij.

Snipper de lente-uien, koriander en munt en schep ze door de wortelsalade. Breng op smaak met een scheutje rode wijnazijn, een snuif zout en cayennepeper.

Rode bietensalade

1 zakje veldsla, 4 voorgekookte rode bieten, 1 sjalot, 1 appel, 400 g feta, frambozenazijn, notenolie

Was de veldsla en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de rode bieten in plakjes. Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen. Snijd de appel in plakjes. Meng de bieten met de sjalot en de appel. Snijd de feta in blokjes en meng hem door de salade. Doe er de veldsla bij en breng op smaak met frambozenazijn, een beetje notenolie en peper en zout.

Witloofslaatje

1 kg witloof, yogonaise (1 lepel mayonaise + 2 lepels magere witte yoghurt), lente uitjes, bieslook, peper en zout

Snij het witloof fijn en meng met yogonaise. Werk af met bieslook en lente uitjes.

Gegrilde groenten

2 grote wortelen, 250 g kerstomaatjes, 1 paprika, 1 grote rode ui, 1 chilipepertje, oregano, rozemarijn olijfolie, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de wortelen schoon en snij in partjes. Pel de ui en snij in grove stukken. Snipper het pepertje (zonder de zaadjes!!!) in ringen. Spoel de tomaatjes. Snij de paprika in grove stukken en verdeel alle groenten over een ovenschotel. Kruid met peper, zout, oregano, rozemarijn en olijfolie. Zet de schotel 50 min in de oven.

Hoe de feestdagen overleven?

Een veel gestelde vraag tijdens de consultaties in deze periode: “Els, hoe kan ik de feestdagen overleven?”

In deze blog geef ik een overzicht van een aantal voedingsmiddelen die vaak verwerkt worden in de feestgerechten en kijk of ze passen binnen een gezonde voeding? Op het einde van het blogje geef ik nog 5 feesttips.

​Oesters en schelpdieren

Deze zeevruchten zijn rijk aan eiwitten. Ze bevatten bijna geen vetten en leveren daardoor weinig calorieën. De aanwezige vetten zijn vooral onverzadigd en dus gunstig voor hart- en bloedvaten.

Ze zijn aan te bevelen omdat ze rijk zijn aan magnesium en zink. Rauw geserveerd met wat citroensap en brood, blijft het gerecht caloriearm. Uiteraard moet je dan ook niet teveel boter op het brood smeren, een mespuntje is voldoende. Het caloriegehalte stijgt wel wanneer je er een champagne-, kaas- of ander sausje bij serveert.

Kreeft

Ook kreeft is mager en rijk aan eiwitten. Kreeft bevat wel meer cholesterol dan de gemiddelde vis, maar bevat weinig verzadigd vet. Let wel op de sauzen bij kreeft. Heel vaak wordt hier mayonaise of cocktailsaus bij gecombineerd. Deze sauzen zijn zeer vetrijk. Je kan ze vervangen door een saus op basis van magere room, citroensap en verse kruiden.

Zalm

Zalm behoort tot de vette vissoorten. Gelukkig zijn dit wel de gezonde vetten en dus goed voor hart en bloedvaten. Wanneer je hier een normale hoeveelheid van eet, vallen de calorieën wel mee.

Ganzenlever of foie gras

Ganzenlever bestaat uit 45% vet. Dit is bijna de helft!!! Het voordeel is dat hier meestal maar een kleine portie van gegeten wordt.

Kalkoen

Kalkoen is net zoals kip mager vlees. Het is uiteraard belangrijk dat je bij de bereidingswijze niet te veel vetstof of vette sauzen gebruikt.

Kerstgebak

De traditionele kerststronk bestaat uit biscuit en botercrème. Lekker maar zeer calorierijk. Wanneer je dit beperkt tot een zeer klein stukje en eventueel opdient met een verse fruitsla (mango, kiwi, litchi, sinaasappel…) heb je al een voedzamer gebakje.

 

Alcohol

Naarmate je drankje zoeter is of het alcoholgehalte stijgt, stijgen de calorieën. Bij feestelijke gelegenheden mag je jezelf een goed glas wijn of champagne gunnen. Het komt erop neer dat je de hoeveelheid die je drinkt goed in de gaten houdt. Gebruik alcohol niet om je dorst mee te lessen. Dit doe je best met water.

5 Tips voor slanke feesten:

  • Schep je je bord niet te vol, dan ben je ook niet verplicht om het uit beleefdheid leeg te eten.
  • Drink zo veel mogelijk water voor, tijdens en na de maaltijden.
  • Ook gemengde salades kunnen de feesttafel opvrolijken. Met magere platte kaas of magere yoghurt kan je tal van sausjes bereiden.
  • Overal pralines of snoep op de tafel zijn verleidelijk. Kerstbollen in een schaal zijn geen caloriebommen, maar wel een mooie decoratie.
  • En wat dacht je van beweging als toemaatje?
  • Met een stevige wandeling verbruik je meer calorieën dan wanneer je voortdurend blijft zitten.