Bloemkool met melksaus

Bloemkool, peper, zout, nootmuskaat, 150 ml halfvolle melk, 1 eetlepel instant sausbinder

Breng water aan de kook. Leg de gewassen en in roosjes verdeelde bloemkool erin en laat gaar worden. Laat de bloemkool uitlekken.

Maak een voedzamere melksaus: laat de melk koken, bind de saus en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schik de bloemkool in een ovenschotel. Giet de saus over de bloemkool. Werk eventueel af met peterselie.

 

Ode aan mijn mama

Nee, de foto is misschien niet echt artistiek, maar het was wel erg lekker, met een vleugje nostalgie zelfs. Hoe dat komt? Mijn mama maakte dit slaatje altijd als voorgerechtje met kerstmis toen ik nog een Elsje was. En blijkbaar had ik een aanval van groenten inmaken gehad (5 liter tomatensaus, 1 liter tomatensoep en 5 liter courgettesoep allemaal vers uit eigen tuin) dat de groentelade me nu pijnlijk leeg aankeek… en ik had zo een zin in salade. Toen schoot me dit gerechtje te binnen. Het zoete van de ananas en de cocktailsaus is heel lekker met de hesp en het gekookt eitje. De portie op de foto was voor mij te groot en ik heb gedeeld met de oudste.
Een ode aan mijn mama: blaadjes sla, schijfje gekookte hesp, ananas op eigen sap, gekookt eitje en zelfgemaakte mayonaise met een likje tomatenketchup aangelengd met magere witte yoghurt.

Een foodie in New York

Het is eigenlijk allemaal jaren geleden begonnen met een gebroken pols die maar niet wilde herstellen. 9 maanden ging ik van gips naar brace naar toch een operatie en alweer gips. Ik kon in die periode niet zo heel veel dus keek ik tv series. Daar is mijn guitly pleasure gestart. Ik werd enorme fan van Sex and the City. Nog steeds kijk ik met plezier naar de zoveelste herhaling van Carrie en co. Jaren geleden is dan ook de droom ontstaan om een citytrip te maken naar the hometown van deze serie… New York!!!

Verschillende jaren sparen, zagen en dromen later boekten mijn ventje en ik dan eindelijk die reis bij Connections. Het aftellen kon beginnen.

“Start spreading the news, i’m leaving today, i’m gonna be a part of it, New York, New York”

Als je mij al een tijdje kent of volgt dan weet je dat ik een enorme foodie ben… En wat heb ik mijn hart kunnen ophalen in the big apple. Hieronder een foodieverslag.

Het begon al met de straatnamen in Brooklyn, het stadsdeel waar we verbleven. Pineapple street, orange street…. Ik voelde me als diëtiste meteen thuis. Onder the Brooklyne bridge at ik een heerlijke buddha bowl. Ja, ik had die al zien staan in onze supermarkt, zo een kant en klare salade in een plastiek bakje met wat zielige avocado en een handje linzen, maar hier at ik the real thing. Een kom waarvan de wanden bedekt waren met spitskool en verse spinazieblaadjes. De kom was boordevol gevuld met zoete aardappel, avocado, pompelmoes, koolrabi en pikante scampi’s. Daarbij een pittige vinaigrette. Zalig … dit ga ik zeker zelf thuis ook eens proberen.

Het ontbijtbuffet. Ik had met verwacht aan Amerikaanse toestanden (en ja die waren er ook bacon and eggs, kaasomelet, worstjes met aardappelen…) maar ook verse fruitsalade, yoghurt, 2% melk, smoothies van granaatappel, braambessen en Griekse yoghurt, wafelbeslag met bosbessen hierop een beetje mapple syrup en geroosterde amandelen. Keuze genoeg!!!

Lunchen doe je als echte New Yorker in een van de vele groene parken. Jullie denken automatisch aan Central Park, maar ook Bryant Park is een aanrader. Er zitten stopcontacten verscholen in de struiken,  (te gek) er is wifi,… en je kan er naar het duurste openbare toilet van de stad, met klassieke muziek op de achtergrond. Je betaalt trouwens nergens voor een toiletbezoek in the big city.

Wat eet je dan zoals als lunch? Wel, take away natuurlijk. Je kan kiezen voor een salade van Sweet Green. Met uiterste precisie heeft deze keten ultieme smaakcombinaties bedacht. Of je kiest geperste sappen en smoothies van Juice Press. Wel jammer van de papieren rietjes, ook al waren ze fancy met de roze flamingoprint. Wil bij Belgen eten? Dan kies je voor Waffels & Dinges. Daar kan je  “the Elvis waffle” bestellen. Een suikerwafel met pindakaas, stukjes banaan en spek. Ik heb er hartelijk voor bedankt. Haha!! Ook Le Pain Quotidien is er op elke hoek te vinden. (ik weet het, het is momenteel in Franse handen, maar oorspronkelijk een Belgische keten). Ga je voor de traditionele fastfood dan is er keuze aan hamburgers, friet, hotdog, … een stuk pizza koste maar 0,90 cent in Queens. Op elke hoek van de straat staat er ook een foodtruck, daar wilde ik net zoals in de films een hotdog eten (2 dollar), geen aanrader eigenlijk.

En dan de vele foodstores en foodhallen. Daar viel me op dat het leven in New York duur is, erg duur. Je betaalt 5 dollar voor 1 liter melk, 2 dollar voor één (1!!!) tomaat. Er werd me verteld dat de ingrediënten voor een gerecht vaak duurder zijn dan een afhaalmaaltijd. Nu begrijp ik die Amerikanen beter. Waarom zoveel energie steken in een maaltijd als je een goedkopere, lekkere en gezonde variant kan kopen.

In de foodhallen kan je alles eten wat je maar kan bedenken. Italiaanse pasta, Japanse ramen, noedels met pindasaus, lobster roll … Drink daarbij zeker een locale cola. Je hebt de keuze tussen suikervrij of met rietsuiker… allebei mierzoet.

Dronken worden is ook een dure affaire. Een glas witte wijn: 13 dollar, een pintje bier 9 dollar. Ik dronk 1 Aperol Spritz en dat koste met 18 dollar!!! Hij heeft me wel gesmaakt op een terrasje in Little Italy. Daar at ik trouwens lekker Italiaans voor een redelijke prijs (primo  piatto en secundi voor 19 dollar. Alleen sprak mijn Italiaanse ober geen woord Italiaans. Only in America!

Omdat ik toch graag een aperitiefje drink hebben we van de foodstore een flesje wijn meegenomen. 9 dollar en mijn man moest zelfs zijn ID laten zien (ik kwam niet meer bij van het lachen, hij wordt volgend jaar 50, volgens mij iets ouder dan 21, de leeftijd om alcohol te mogen kopen in Amerika). Op de hotelkamer aangekomen flesje wijn gekraakt en ingeschonken… dat was druivensap(!!!), de wijn bevatte maar 6% alcohol. Volgens mij kan je dit niet vinden in België. Een tip voor (betaalbare) flesjes drank ga je best even langs in een liquor store.

Zin in iets zoets, dan moet je naar Magnolia’s Bakery hadden ze me vertelt. Carrie uit Sex and the City eet daar haar cupcakes. Een cupcake kost 8 dollar en dan heb ik het nog niet over de grote taarten en pronkstukken met glazuur. Ik heb er foto’s van gemaakt. Ook leuk en beter voor de lijn.

 

Wist je dat je in New York perfect Belgisch kan eten? Er is een Belgisch restaurant met echte mosselen friet, stoofvlees en pintjes bier.

Ook zijn we (bewust) in The Hard Rock Café val getrapt. Mijn man is fan en gaat graag een keertje ribbetjes eten in elke stad waar een Hard Rock Café is. Lekkere ribben, leuke sfeer, redelijk duur en de bediening in New York…. Sucks. De t-shirten en de sokken voor man en zonen zijn dan weer wel leuke kadootjes.

Verder moet je zeker een bezoekje brengen aan China Town. Je kijkt er de ogen uit. Er waren etalages met peking eend (brrr), winkels met vis (levendevers), fruitmarkten met vreemde groenten en rare champignons. Een winkel met zeer mooie, maar erg dure handgemaakte chopsticks en ik kocht er prachtige sjaals. In China Town heb ik alleen maar iets durven drinken, wie weet serveren ze er wel rat of zo… Maar de watermeloenslush werd voor mijn neus klaargemaakt en was heerlijk verfrissend.

Korte samenvatting van deze citytrip: vaak at ik gezond, maar niet altijd. Ik dronk glaasjes wijn, maar nog meer flesjes water. Kortom ik had een topvakantie.

 

Courgetterolletjes met gehakt en tomatensaus

Snij een courgette in dunne plakjes. Ik gebruik hiervoor een dunschiller en maak brede stroken van de courgette. Leg ongeveer 5 stroken naast elkaar.

Meng rundsgehakt met ei, paneermeel, verse basilicum, lookpoeder, paprikapoeder, peper en zout. Maak rolletjes van het gehakt.

Leg het gehakt op de courgettestroken, rol op en leg in een ovenschotel. Overgiet met een dikke laag verse tomatensaus. Een laagje paneermeel erover en zet 25 min in de oven op 180°C.

Lekker met pasta of stokbrood.

Aardappelsalade

Snij gekookte en afgekoelde aardappelen in stukjes. Voeg er een fijngesnipperd uitje bij. Meng met yogonaise (1 lepel mayonaise en 2 lepels magere witte yoghurt). Kruid met peper en zout en werk af met bieslooksnippers.

Lekker bij de BBQ, maar ook gewoon bij een stukje vlees en rauwkost

 

Rode biet met appel en gerookte zalm

Rode bietjes recht uit mijnen hof. Ik vind ze heerlijk geroosterd, maar als het snel moet gaan kook ik ze even in water. Opletten met de kleur: het kookwater, mijn vingers, mijn schort en het aanrecht kleuren bloedrood… Pure horror in de keuken. Hahahahaaa!!!!

 

Sla, 600 g gerookte zalm, 2 gekookte rode bieten, 2 appels, 1 lepel balsamico azijn, 3 lepels olijfolie, 2 koffielepels mosterd, (vloeibare) zoetstof of honing, peper en zout

Snij plakjes of blokjes van de rode bieten. Snijd de appel in dunne partjes. Verdeel de sla over een bord en leg hierop 3 plakjes gerookte zalm. Verdeel de biet en de appel over de salade.

Maak een dressing van de azijn, olie, mosterd, zoetstof en breng op smaak met peper en zout.

Uiteraard mag je de zoetstof ook gewoon vervangen door suiker of honing. Jij kiest!

Gevulde aubergines

Aubergine inkerven en een beetje vruchtvlees uithalen en fijn snijden. De aubergines inwrijven met olijfolie en 20 min in de oven plaatsen op 200°C.

Ondertussen een tomaatje fijn snijden, look snijden en mengen met het auberginevruchtvlees. De aubergine na 20 min vullen met dit mengsel en nog eens 10 min in de oven plaatsen.

Lekker met ovengegrilde aardappelen: Vul een ovenschotel met (een restje) gekookte aardappelen. Doe er wat olie, peper, zout, en rozemarijn bij en zet 35 min in oven op 180°C.

 

Carpaccio van tomaten

Snij een tomaat in schijfjes en leg op een bord. Schik hierop een paar stukjes gedroogde ham. Werk af met ongezouten pindanoten, zwarte ontpitte olijven en wat gesnipperde muntblaadjes. Zalig lekker op mijn zomers terras.

 

Ovenschotel met kippenreepjes, appel, paprika en tomatensaus

Bak de kippenreepjes in een pan met wat vetstof. Kruid met peper en zout.

Snij een appel en paprika in stukjes.

Maak een tomatensaus van kerstomaatjes (een lekker recept voor sausje met kerstomaatjes kan je vinden op mijn foodblog bij sausjes). Je kan de saus nog wat dikker maken door room toe te voegen.

Bouw de ovenschotel op. Leg eerst kippenreepjes in de schotel, schik hierop de appel en paprika en giet hierover de tomatensaus. Kruid bij met kippenkruiden, (gerookte) paprikapoeder… Zet 20 min in de oven op 180°C tot de paprika en appel gaar zijn.

Lekker met puree of stokbrood.

Tip: deze ovenschotel is de dag nadien nog lekkerder!!!

Ovenschotel met broccoli, gehakt en puree

Kook de broccoli gaar.

Maak een puree van aardappelen, melk en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Bak rundsgehakt in een pan zonder vetstof.

Maak een kaassaus: melk laten koken, binden met maïzena, kruiden met peper, zout, nootmuskaat en afwerken met geraspte kaas.

Bouw de ovenschotel op. Leg een laagje gehakt in de ovenschotel, daarbovenop de gekookte broccoliroosjes, dan een laagje aardappelpuree en afwerken met de kaassaus. Even in de oven tot de ovenschotel een mooi bruin korstje heeft.