Pannenkoeken SomethingELSe?!

Woensdagvoormiddag heb ik huisbezoeken, allé… voormiddag is een beetje relatief, want de laatste consultatie stond op om 14u00. Da’s een lange voormiddag zeg maar. Haha!!

Gelukkig hoef ik niet meer stipt om 12u00 thuis te zijn voor de jongens. Ze zijn het al gewend dat ik later kom binnenwaaien.

Vroeger toen ze nog op de lagere school zaten was woensdag “pannenkoekendag”. Stapels kon ik er bakken, ze werden het niet moe. Daarstraks was ik op huisbezoek bij een gezinnetje waar de kindjes aan tafel zaten met op hun bord … een pannenkoek.

Hoog tijd voor pannenkoeken vandaag.

Pannenkoeken SomethingELSe?!

120 g bloem, 2 dl magere melk, 2 eieren, appelmoes van 1/2 kg appelen (zonder toegevoegde suiker uiteraard)

Meng bloem, melk en eieren tot een glad beslag. Bak de pannenkoeken in een antikleefpan. Gebruik alleen voor de eerste pannenkoek een beetje vetstof om de pan in te smeren. Hou de pannenkoeken warm. Leg op elke pannenkoek wat appelmoes in het midden en vouw dubbel.

Geen zin in appelmoes, dan kan je die ook vervangen door schijfjes appel te bakken in de pannenkoek. Je kan hem ook besmeren met confituur of opdienen met blauwe bessen.

Je kan de bloem ook vervangen door boekweitbloem.

En… hoeveel kan jij erop?

Homemade mayonaise

Yes, het is weekend en vandaag ga ik het hebben over gewone Vlaamse kost. Rode kool met worst, broccolistomp met vis, witloof met hesp en kaassaus, bloemkool met melksaus en frikadel. Soms heb ik daar zo een zin in… het water loopt me al in de mond. Bij mij MOETEN er groenten in een gerecht zitten, liefst veel groenten.

En omdat het niet alle dagen “speciaal” moet zijn staat er hier vandaag op het menu aardappelen met kipfilet en rauw witloof, met zelfgemaakte mayonaise (!!!). Deze heb ik ook weer leren maken door mijn schoonmoeder, want manlief weigert die gekochte brol. En hij heeft gelijk, deze is veel lekkerder en gemaakt met de eitjes van onze kippetjes. Verser dan vers.

En omdat mijn patiënten steeds vragen naar magere sausjes hier een ideetje voor zelfgemaakte mayonaise die je heel eenvoudig “light” maakt.

“light” mayonaise

Neem een hoge glazen pot, doe daarin 2 volledige eitjes, peper, zout een geut azijn en een lepel mosterd. Kluts door elkaar. Zet de staafmixer in je pot en begin te mixen terwijl je in een straaltje olie toevoegt. Ik gebruik maïsolie, maar kies maar wat jij lekker vind. Mix van beneden naar boven en terug tot je mayonaise krijgt.

Neem 1 lepel mayonaise en voeg 2 lepels magere witte yoghurt toe en klaar is je “light”mayonaise. Om hem een extraatje te geven voeg je een gesnipperd sjalotje toe, wat peterselie of bieslook. Et voila… Simpel!

Kalkoenrollade

Het is dinsdag vandaag, dan heb ik avondconsultatie in de dokterspraktijk. De agenda zit vanavond propvol, want goede voornemens voor het nieuwe jaar, is voor mij ook veel nieuwe dieetbegeleidingen.

Avondwerk is ook een beetje vreemd. Mama vertrekt als de zonen en de man komen binnenwaaien.
Omdat ik straks geen tijd heb om uitgebreid te kokkerellen en ik toch wil dat er een degelijke warme maaltijd klaar staat (anders vliegen de mannen in de diepvriespizza of lasagne) ga ik kalkoenrollade klaarmaken. Dit heb ikzelf leren maken door mijn schoonmoeder (die dit trouwens nog steeds veel lekkerder klaarmaakt dan ik). Zalig lekker met een een grote pot verse aardappelpuree.

Kalkoenrollade met veel champignons

Kalkoenrollade, vetstof, 1 sjalotje, champignons, laurierblaadje, sausbinder, koffiemelk

Bak de kalkoenrollade rondom aan in een grote kookpot. Snipper het sjalotje (of 2) en fruit het even aan. Maak een bakje champignons schoon en snij ze in schijfjes. Voeg bij het vlees. Doe water bij het vlees tot het voor de helft onder staat. Laurierblaadje erbij, deksel erop en laat rustig pruttelen voor een uurtje. (hoe langer het opstaat, hoe sappiger het vlees). Haal de rollade en het laurierblaadje uit de saus. Breng de saus aan de kook en maak ze dikker met bruine sausbinder. Je kan eventueel nog een druppeltje koffiemelk toevoegen voor om een iets romigere textuur te krijgen. Haal het netje en de folie van het vlees en snij in dikke schijven.

Ik moet er alleen een briefje bijleggen dat ze wat moeten overlaten voor mij, want anders is straks alles op.

Kalfsrolletjes met ratatouille (saltimbocca)

Net terug van een back tot basic vakantie in de Ardennen. Ideaal om je hoofd leeg te maken en nieuwe recepten te bedenken.  We gaan de Italiaanse toer op na de Pollo Piccata gaan we nu voor saltimbocca.

Kalfsrolletjes met ratatouille (saltimbocca)  

Voor 4 personen:

8 plakjes dungesneden kalfsvlees, 8 plakjes dungesneden kaas 20+, olijfolie, 8 blaadjes basilicum,  1 wortel, ½ courgette, ½ aubergine, ½ gele paprika, 2 kleine tomaten, komijnpoeder

Leg de plakjes vlees op een werkblad en beleg ze met een blaadje basilicum en een plakje kaas. Rol op en prik vast met een cocktailprikker.

Snij de groenten in blokjes van 1 cm, besprenkel de aubergines met wat citroensap. Stoof de wortelen gaar in olijfolie, breng op smaak met zout en komijnpoeder. Bak de resterende groenten op hoog vuur in olijfolie, strooi er wat peper en zout over. Ontvel de tomaten, voeg samen met de wortelen bij de overige groenten en laat kort opwarmen.
Bak de kalfsrolletjes in weinig olijfolie, kruidt met peper en zout.

Schik de rolletjes op de borden en overgiet met de groentesaus.

Vis met Provençaalse boontjes

Naar een idee van Karola’ Kitchen

Gekookte boontjes, tomaat, paprika, rode ui, basilicum (verse en gedroogde), olijfolie, chilivlokken

Bak de ui. Voeg paprika, tomaat en gedroogde basilicum toe. Kruid met peper en zout. Voeg de boontjes toe en een paar blaadjes verse basilicum.

Bak een stukje witte vis in de pan.

Waarom moeilijk, als het makkelijk kan?

 

Spaghetti met olijven en zongedroogde tomaten

Wat gaan we nu weer eten? Wel een super simpele pasta waarvoor je nog geen 15 minuten in de keuken moet staan. Als je net zoals ik een restje spaghetti neemt uit de diepvries gaat het nog sneller.

De olijven komen van een tapaskraam op de markt. Heerlijk!!!

Spaghetti met olijven en zongedroogde tomaten

Gekookte volkorenpasta (maar zoals je ziet op de foto heb ik witte gebruikt, die stond nog te blinken in de diepvriezer, caloriegehalte blijft hetzelfde alleen heeft de donkere meer vezels en vitaminen), wat gemengde olijven en zongedroogde tomaten, olijfolie, basilicum, look(poeder)

Kook de spaghetti gaar of ontdooi het restje pasta. Snij de olijven in ringetjes en bak in een pan met wat olijfolie. Voeg lookpoeder en zongedroogde tomaten toe. Kruid met peper en zout. Giet het oliijvenmengsel over de pasta en werk af met verse blaadjes basilicum. Die laatste komen uit mijne hof.

 

 

Tomatensaus (van kerstomaatjes)

De serre staat vol met tomaten. Mijn man heeft 5 (vijf!) verschillende soorten gezet. Van couer de boeuf, tot roma tomaten, cocktailtomaten, zelfs zwarte tomaten staan er te blinken en mijn favoriet… kerstomaatjes.

Vandaag maak ik er een homemade tomatensaus van . Prima als basis voor zelfgemaakte pizza, maar ook lekker bij pasta.

500 g kerstomaten, look(poeder), 1 sjalotje of een halve ui, oregano, 1 blokje kippenbouillon, scheutje water en wat olijfolie.

Halveer de kerstomaatjes. Pel en snipper de sjalot.

Verhit een scheutje olijfolie in een steelpannetje en bak de sjalot glazig met wat look. Doe er de kerstomaten en oregano bij, samen met het bouillonblokje en wat water. Laat een uurtje stoven op een zacht vuurtje en mix de saus.

Indiase tandori

Een gerechtje boordevol smaak en met weinig werk.

Indiase tandori

Aubergine, paprika, boontjes, tomaat, een rood pepertje en kipfilet.

Alle ingrediënten in blokjes snijden en hoppa in de wok. Kruiden met een goede currypasta. Griekse rijst erbij. Smakelijk!!

Tian van tomaat, courgette en aubergine

Het is druk hier in huis. Mijn consultatie uren in de dokterspraktijk staan bomvol, tel daarbij mijn eindstage voor de lerarenopleiding en als kers op de taart een onderzoeksrapport dat ik mag/moet schrijven over taalstimulatie in het onderwijs… Want ja, ik moest nog zo nodig nog een extra diplomaatje halen van leerkracht. Niet? De laatste loodjes….

Niet verwonderlijk dat ik deze week de frigo opentrok en een aantal letterlijk “vergeten” groenten tegen kwam. Een gerimpelde aubergine, een trieste courgette en een handvol tomaatjes. Samen met een halve bol mozzarella die ik nog ergens had liggen en wat combinaties uit mijn kruidenkast had ik in no time een lekkere ovenschotel vol laagjes. En terwijl de schotel in de oven stond kon ik weer vrolijk verder werken aan mijn PC. Momenteel de plek waar je mij hier in huis het meeste kan vinden.

Tian van tomaat, courgette en aubergine

Snij de groenten in ongeveer even grote schijven. Maak horizontale laagjes in je ovenschotel met afwisselend aubergine, tomaat en courgette. Verkruimel er de mozzarella over. Besprenkel met wat olijfolie. Kruid met peper, zout en oregano, tijm, rode pepermix… Alle kruiden die passen bij een zuiders gerecht kunnen gebruikt worden. In de oven op 180°C voor een half uurtje of tot de kaas gesmolten is. Heel lekker met een bruine boterham.

 

Melanzane alla parmigiana

Vandaag meer wolk dan zon in de lucht. Daar hou ik niet van, ik was al helemaal gewend aan het zonnetje en terrasjesweer. Op zo een dag laat ik de oven het werk doen (ik doe ondertussen de strijk). In mijn frigo een stevige aubergine die gaat zorgen door de zon op mijn bord, samen met heerlijke aardappeltjes. Vandaag geen vlees op het menu, dit gerechtje is helemaal vegetarisch.

Melanzane alla parmigiana

Snij een aubergine in plakjes en bestrooi met wat zout. Laat een half uurtje rusten in een vergiet. Spoel af en dep droog met keukenrol. Besprenkel met olijfolie en bak in de pan.

Voor de tomatensaus: 2 gesnipperde uien, look, chili, olijfolie, tomatenpuree, oregano, peper en zout. Voeg al de ingrediënten samen en laat pruttelen op een zacht vuurtje, voeg eventueel een scheutje water toe.

Vul een ovenschotel met de tomatensaus, mozzarella in plakjes, aubergine, tomatensaus, geraspte kaas en verse basilicum. Zet 25 min in een voorverwarmde oven op 180°C. Buon apettito!!