Pannenkoeken gevuld met yoghurt en aardbeien

Voor 10 stuks:

Voor het deeg: 75 g bloem, 50 g boekweitmeel, 250 ml karnemelk, 1 ei, vetstof

 

Voor de vulling:300 ml yoghurt, 200 g aardbeien, 3 eetlepels zoetstof of suiker

 

Maak een pannenkoekenbeslag met de bloem, boekweit, karnemelk en de eidooier. Klop het eiwit stijf en meng het voorzichtig onder het deeg. Bak de pannenkoekjes in weinig vetstof. Leg in het midden 1 lepel yoghurt gezoet met zoetstof of suiker. Leg er enkele schijfjes aardbeien en ander rood fruit op. 

Aardappelgratin met zalm en courgette uit de oven.

Het onderwijs… dat is niet alleen lessen voorbereiden en lesgeven, maar ook uuuuuuren verbeterwerk. Ik ben eindelijk klaar voor vanavond. Pfft!

Als ik thuiskom van het lesgeven en ik heb geen patiënten meer opstaan of avondschool, dan kan ik altijd even ontspannen in mijn keuken om er daarna weer volle vaart in te vliegen. Vandaag was dat met een

Aardappelgratin met zalm en courgette en tomaten uit de oven.

Overschotje gekookte aardappelen in schijfjes snijden en een courgette in schijfjes snijden. De gratin opbouwen met aardappelen en courgette en tomaten. Overgieten met room en zalmsnippers. Afwerken met geraspte kaas (ik gebruik Wilmersburgerkaas, dit is een vegan variant en bevat geen lactose).  In de oven plaatsen tot de gratin een gekleurd korstje krijgt. Lekker met een stukje zalm.

Op de foto heb ik de gratin vervangen door hasselback patatjes. Je neemt kleine ongeschilde aardappelen. Je maakt ze goed schoon onder de kraan. Snij de aardappeltjes in, maar niet tot helemaal door de aardappel. Achteraan moeten ze nog vastzitten. Plaats in een ovenschotel, kruid met peper, zout en rozemarijn. Plaats in de oven op 200°C tot de aardappeltjes gaar zijn (ongeveer 45 min)

Gin tonic zonder gin

Ik geef les in het secundaire onderwijs (de vakken voeding, sociale wetenschappen, personenzorg, gezinstechnieken…) maar eigenlijk ben ik nog in opleiding. Module 2 is net afgerond (ik zit dus in de helft) en zojuist mocht ik de uitslag afhalen. Geslaagd met 75% en een vrijstelling. Hoera!!! Ik heb me dan maar ineens ingeschreven voor module 3.

Eigenlijk wilde ik de laatste 2 modules spreiden over 3 modules. Als ik voor de volledige module 3 kies heb ik maandagavond en woensdagavond avondles. In de praktijk is dit: maandagavond naar de les, dinsdagavond consultaties, woensdagavond naar de les, donderdagavond consultaties, vrijdagavond hou ik resoluut vrij, zaterdag en zondag voor administratie van de zaak, taken voor de avondschool, lesvoorbereidingen voor mijn leerlingen… Drukke tijden dus.

Om niet altijd weg te zijn van huis had ik gedacht om de avondles op woensdagavond te verschuiven naar een later moment, maar dat was buiten mijn mannen gerekend. Toen ik mijn plannen uit de doeken deed vond de echtgenoot dat ik dat wel gecombineerd ging krijgen, ik mocht op hem rekenen voor hulp in het huishouden (dat doet hij nu ook al, gelukkig!!!). De oudste zei dat hij er geen problemen mee had. Hij is als eerste thuis en kan wel aan het avondeten beginnen en de jongste zei dat ik moest doorbijten. Dan heb ik een half jaar vroeger mijn diploma en verdien ik evenveel als andere leerkrachten. Met andere woorden… niet plooien mama, wij staan achter u, gij kunt dat, dat gaat ons wel lukken, joh.

Heb ik al verteld dat ik de 3 liefste mannen in huis heb van de wereld ❤❤❤

En om te vieren dat ik geslaagd ben op module 2 drink ik seffes een lekkere gin tonic, met veel ijs.

Een aantal jaar geleden werkte ik mee aan een een ladies night, daar moesten we al de dames ontvangen met een alcoholvrij drankje (een mocktail heet dit tegenwoordig). En toen kwam een collega aandraven met een gin tonic zonder gin. En echt waar… die is AF!!!

Dus als je BOB bent of je wil wat letten op  je alcoholgebruik, proberen maar zou ik zeggen.

Gin tonic zonder gin

Vul een groot glas met tonic light. Snij een rode paprika in blokjes en doe in het glas. Voeg een paar peperbolletjes toe en laat een tijdje trekken in de frigo. Snij een stuk paprika in een iets dikkere reep en gebruik als roersstaafje ter decoratie. Voeg nog een stukje citroen of limoen toe.

Om het extra pittig te maken kan je ook een chili pepertje gebruiken. Drink het op zonder een rietje, met de brandende pepertjes aan je lippen. Een ultieme smaakbeleving.

Milanese salade

Ingrediënten
400 gram tagliatelle, 2 sneden gerookte zalm, 2 eetlepels ontpitte zwarte olijven, 150 gram gepelde garnalen, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels azijn, tabasco, verse basilicum.


Kook de tagliatelle beetgaar. Snij de gerookte zalm in reepjes. Snij de olijven in vieren. Maak een vinaigrette met de olijfolie, de azijn, enkele druppels tabasco en het fijngehakte basilicum. Giet het sausje over de tagliatelle en meng alles goed dooreen. Doe er de garnalen en de zalm bij. Garneer met de olijven.

Gevulde paprika met gehakt en tomatensaus.

Zoals je weet ben ik #Delhaizeambassador en mag ik mij dus uitleven op een aantal #Delhaizebio producten. Ik dus naar de winkel om eens te kijken wat er aan bio groenten te vinden was en wat ik er allemaal mee kon klaarmaken. De bio broccoli vloog als eerste in mijn winkelkar, die heb ik gebruikt in de wokschotel met courgette. Daarna was het de beurt aan een bio aubergine (ik heb er wel in mijn serre staan, maar ze groeien te langzaam naar mijn zin)

Van de aubergine ga ik baba ganoush maken. Het receptje kan je terugvinden in mijn vorige posts. Nog wat rode ajuinen, sjalotten en … een bio zoete puntpaprika. Mijn zoon en ik zijn zot van deze groente. 

Gisteren op het menu Gevulde paprika met gehakt en verse tomatensaus.

Paprika doormidden snijden, zaadlijsten eruit. Gehakt (ik gebruik kalfsgehakt, maar het mag ook met kippengehakt) mengen met tomatenstukjes, ajuintje, ei, paneermeel, peper en zout. Gehakt mengen en er worstjes van draaien die passen in de paprika. Afwerken met paneermeel en geraspte kaas. 30 minuten in de oven op 180°C.

Verse tomatensaus maken door een kookpot te vullen met tomaten (je hoeft ze niet te ontvellen), een paar uien in ringen toevoegen en kruiden met look(poeder), peper en zout. Laten pruttelen tot alles gaargekookt is. Mixen en opdienen met pasta.

Ik kreeg een mooi compliment aan tafel van de oudste “mama, dit is vies lekker”

Geroosterde tomatensoep

Ons tuintje doet het goed. Alle dagen ligt er op mijn keukentafel een nieuwe oogst tomaten en courgettes. Gisteren maakte ik met de grote hoeveelheid tomaten die het ventje uit de tuin haalde geroosterde tomatensoep. Dat is dus eigenlijk soep uit de oven. Zeker eens proberen, want de smaak is af!

En van de courgette maakte ik een carpaccio met parmaham. Om duimen en vingers af te likken. Een collega die het receptje al had opgepikt via instagram maakte er een variant van met gerookte zalm. Ga ik zeker ook eens proberen.

Geroosterde tomatensoep: wat heb je nodig 6 tomaten, 5 rode paprika’s, 2 rode uien, look(poeder) en rozemarijn. Snij alles in grote stukken, kieper in een ovenschotel en zet 20 min in de oven op 200°C. Laat nadien alles nog even koken in 2 liter bouillon. Mixen en klaar!!

 

Geroosterde groenten met halloumi

Zoals sommige hier al wel weten ben ik gek op kookboeken. Ik lees ze alsof het spannende romans zijn. Ik heb ook altijd kookboeken op de salontafel liggen waar ik regelmatig in kan wegdromen. Het wordt lente … het moment om een nieuwe lading boeken aan te schaffen, die ik binnenkort kan lezen in het zonnetje. Ik heb de laatste nieuwe van Pascale Naessens al in huis (natuurlijk). Maar ook de website en het blog van Karola’s Kitchen is een echt pareltje.

En wat zie ik bij beide dames? Ben ik een nieuwe hype op het spoor? Ik weet het niet, maar dat de combinatie van warme groenten en gesmolten kaas een grote hit is kan ik je vertellen? Je kan het eten als lunch: met een lekkere bruine boterham of als avondmaal met wat rijst of eventueel een aardappeltje want ook daar is niks mis mee. En het leukste van alles… geen werk voor mij, want de oven doet al het werk.
Geroosterde groenten met halloumi, geïnspireerd op Karola’s Kitchen 

Snij courgette, aubergine, ui in stukjes. Doe in een ovenschotel met wat kerstomaatjes. Een likje olijfolie, peper en zout. Kruiden met wat Italiaanse kruiden. Strooi er wat halloumi in blokjes gesneden over en zet 20 minuten in de oven op 180°C.

Variatie: je kan de halloumi vervangen door mozzarella.

 

Gekarameliseerd witloof (met gebraad)

Groenten, ik ben er dol op. In de zomer in allerlei salades, maar in de winter wil ik ze graag warm. Ik lust ze graag gestoofd of gebakken. En omdat je op 1 been niet kan staan, eet ik meestal 2 soorten groenten. Je kan er oneindig mee variëren. Vandaag gekarameliseerd witloof, maar dan SomethingELSe?!

Witloof, balasamico azijn

Ik karamelliseer het witloof met balsamico azijn ipv honing. Even lekker. 

Verwijder de harde kern uit het witloof en snij in 2 in de lengte. Verhit 1 lepel olijfolie in een pan en stoof het witloof 5 à 10 min. Overgiet met balasamico azijn. Kruid met peper en zout. Laat nog even bakken.

Lekker met een gebraadje.

Pasta met broccoli en champignons

Pasta met broccoli en champignons

Snij een broccoli in roosjes. Schil de steel en snij in dunne staafjes. Kook de broccoli samen de pasta (ik koos voor spirelli) onafgedekt gedurende 10 min gaar. Giet af en spoel onder koud water.

Hak intussen 2 lepels noten grof en scheur wat basilcumblaadjes in stukjes.

Snijd een bakje champignons in schijfjes en bak in een pannetje tot ze gaar zijn. Snij een 10 tal kerstomaatjes middendoor. Meng samen met de champignons, 2 lepels groene pesto en de noten onder de pasta en de broccoli. Kruid met peper en zout.

Klaar in een kwartiertje!